zondag 18 december 2016

ARCHIEF NEPNIEUWS: Dec. 18, 2017 - 15 jan. 2018

Liveblog


15 jan. 2018

GECOORDINEERD EU OFFENSIEF VAN START


De nepnieuws-hype heeft nu ook de EU bereikt. De 39 leden van de EU-expertgroep tegen desinformatie gaan daarom als ‘gekken werken’ om oplossingen te vinden om dit ‘gemene probleem’ te bestrijden. De voorzitter van de expertgroep, Madeleine de Cock Buning van het Nederlandse Commissariaat voor de Media, zei dat maandag tegen het ANP na de eerste bijeenkomst in Brussel. ,,We moeten proactief zijn en niet wachten tot het echt verkeerd gaat”, aldus de hoogleraar auteurs-, communicatie- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht. (Meer)

MEERDERHEID: MEDIA IS OBJECTIEF


Er is een culturele reden dat de top slapers -- Zweden Nederland Duitsland -- gezagsgetrouwe mediagelovigen zijn, terwijl de bodem drie -- Italie Spanje Griekenland -- historisch alle gezag wantrouwen en de media nog minder. Om dezelfde reden geloven de toplanden dat ze de gelukkigste mensen op aarde moeten zijn. Immers, het is hier toch allemaal keurig voor elkaar en netjes aangeharkt? Nou dan? We zijn daar zo van overtuigd, ook als daar al lang geen reden meer voor is. Tegen de tijd dat we erachter komen dat we eigenlijk in een #shithole land leven, is het te laat. Dat we er niks aan doen, bewijst dat het onze verdiende loon is. Waarden moet je verdedigen! Doe je dat niet, dan raak je ze kwijt.
De idee dat de staat vergunningen verkoopt voor kanalen en zendtijd verdeelt alsof het een taart is, is ongelooflijk. Stel je voor dat we dat ook zouden doen met andere zaken, scholen, grill rooms, restaurants, etc.
7 jan. 2018

DUITSE CENSUURWET GEVAAR VOOR VRIJHEID


Door de censuur van de tech reuzen tegen rechtse informatie en standpunten, hebben we de neiging 'nepnieuws' ook te zien in dat licht. Maar recent inzicht heeft uitgewezen, dat dit niet is hoe overheden en politici de zaak bekijken. Zij zien slechts zichzelf, hun rol en wat zij zien als een 'Wild West' op het Internet. Voor de politiek is het frame: wet- en regelgeving versus de vrije markt, of die nu links of rechts getint is. Google bijvoorbeeld is een oppermachtige partij, waar op rechts genoeg over geklaagd wordt wat censuur betreft. Maar de EU legt Google enorme boetes op om markt-technische redenen.

Een aantal westeuropese lidstaten zullen niet rusten tot Internet gereguleerd is. Staten hebben de informatiestroom gereguleerd sinds de uitvinding van de boekdrukkunst. Of het nou gaat om boeken, radio, telefoon, telegraaf of TV. De komst van Radio FM hebben overheden met 40 jaar weten te rekken! De overheid is de grootste belemmering voor technologische, culturele en economische ontwikkelingen. Internet is geen uitzondering. En nu is er de Duitse wet die -- als we niet bijzonder goed op onze zaak passen -- de Europese standaard zal worden. Elsevier:


Sinds sociale media in Duitsland worden beboet voor haatdragende berichten van gebruikers, is geen tweet meer veilig. Ook krijgen sociale media hiermee onbedoeld veel invloed op wat wel en wat niet kan op internet. Vier vragen over deze omstreden nieuwe wet, die op 1 januari inging. (MeerDec. 18, 2017


INFORMATIE-OORLOG GAAT CRESCENDO!


In het interview van Rechts Praat Radio met vlogger @Rosssen sprak hij gisteren zijn zorg uit over de censuur in de social media, in zijn geval over video platform YouTube. Nog geen 24 uur later moest hij zijn account sanitizen om schorsing te voorkomen.

Misschien niet geheel toevallig is vandaag de Twitter purge ingegaan waarbij de eerste slachtoffers helaas al te betreuren zijn.


Vanavond vertelt onze levensgevaarlijke BiZa minister Kasja Ollongren hoe ze van Nederland een Zweedse nieuwswoestijn gaat maken.Meer op de internationale editie PomoNews 


Gerelateerd