zondag 31 juli 2016

CONTRA-TERRORISME: HOE OVERLEEF JE EEN AANSLAG?

Islamitische terreurgroepen als Al Qaida en ISIS vallen regelmatig westerse landen en Westerse belangen aan. Aanslagen op zachte burgerdoelen zijn nu aan de orde van de dag. We moeten ons voorbereiden. Word geen slachtoffer, word geen sitting duck. Vlucht, verberg, of vecht! HOW TO SURVIVE A TERRORIST ATTACK!!

Vanaf vandaag gaan we beginnen met een liveblog over advies en ideeen over wat burgers kunnen doen in het geval van een terreuraanslag. Nu aanslagen door radicaal islamitische terroristen aan de orde van de dag zijn, is het het tijd om ons te gaan voorbereiden. De vraag is, wat we moeten doen in geval van een aanslag, maar we moeten ook kijken naar paraatheid in bredere zin. Na de aanval 'in Mumbaistijl' op het muziektheater Bataclan in Parijs, hebben commentators gewezen op het gemak waarmee de slachtoffers werden afgeslacht. Deze jonge mensen gingen als makke schapen naar de slacht. Niemand bleek in staat een verdediging te organiseren. (More) Europeanen zijn natuurlijk beperkt door strikte vuurwapenwetten. Maar dat betekent niet dat er geen andere, legale manieren zijn waarop we ons kunnen verdedigen.

Mentale voorbereiding is nog belangrijker dan lichamelijke training. Wees je bewust van de rechten die je hebt als mens. Een recht is vrijheid van handelen. Natuurlijke rechten zijn een morele kwestie, geen juridische. Onthoud altijd dat zelfverdediging het meest basale mensenrecht is, dat voortvloeit uit het recht op leven.

De Israelische techniek Krav Maga is geschikt voor alle leeftijden en kan beoefend worden op alle niveaus. Ga het met de hele familie doen, neem opa en oma en de buren ook mee!

Leer EHBO en ga preppingblogs en preppingsites lezen voor ideeen wat je kunt doen voor huishoudelijke en persoonlijke zelfredzaamheid. Het American Preppers Network is een goede plek om te starten.

Neem het serieus. Het kan je leven redden en de levens van je gezin. Word geen stilstaand doelwit. Reken niet altijd op de overheid. De politie komt per definitie te laat.

Laat ons weten als je tips & tricks met anderen wilt delen. We starten met een een artikel van de Britse Telegraph.

Zorg dat je bekend bent met de alarmnummers en hotlines in je gemeente.

Hoe overleef je een terreuraanslag: Vlucht of verberg je

Ga niet doen of je dood bent, zegt een Britse veiligheidsadviseur

Een terroristische aanslag wordt steeds statistisch gezien steeds waarschijnlijker, zeggen de Britse inlichtingendiensten na de aanvallen in andere landen in Europa. Maar weet je hoe je jezelf kunt beschermen bij een aanslag zoals in Parijs, waarbij 130 doden vielen? Britse veiligheidsdiensten hebben advies gegeven hoe je je kunt voorbereiden op een terroristische wandaad, en zeggen dat betrokkenen beter kunnen vluchten of zich verbergen, dan dood spelen.

Het Britse National Counter Terrorism Security Office (Nactso) heeft advies gepubliceerd wat je kan doen bij een aanval met vuurwapens of bij een bomaanslag. Vluchten als je kunt is beter dan te gaan liggen. Of barricadeer jezelf op een veilige plaats en zet het geluid van je telefoon uit. Ook bedrijven wordt aangeraden om procedures op te stellen voor wat ze noemen een "dynamische sluiting" zodat gewapende terroristen niet binnen kunnen komen.

Britse contra-terrorisme adviseurs hebben het volgende richtlijn gegeven bij een bomaanslag.

VLUCHT 

 • Vlucht als je kunt
 • Maak een inschatting van de mogelijkheden
 • Is er een veilige vluchtweg? Vlucht, of verberg je 
 • Kun je in veiligheid komen zonder je bloot te stellen aan nog groter gevaar?
 • Sta erop dat anderen met je mee gaan
 • Laat je spullen achter

VERBERG JE 

 • Als je niet kunt vluchten, verberg je dan
 • Bescherm je tegen geweervuur 
 • Als je de terrorist kunt zien, kan hij jou waarschijnlijk ook zien
 • Uit het zicht betekent niet dat je veilig bent; kogels gaan door glas, hout en metaal
 • Bescherm je achter zware muren
 • Zorg dat je weet waar de uitgangen zijn 
 • Probeer niet ingesloten te raken 
 • Wees stil, zet het geluid van je telefoon uit
 • Doe het licht uit
 • Barricadeer jezelf met zware meubels
 • Ga niet bij de deur staan

VERTEL 

 • Bel 112: Wat moet de politie weten? 
 • Locatie: Waar zijn de terroristen? 
 • Richting: Waar zag je ze voor het laatst? 
 • Beschrijving: Beschrijf de terroristen, fysieke kenmerken, kleding, wapens, etc.
 • Verdere informatie: zijn er gewonden, soort verwonding, informatie over het gebouw, ingangen, uitgangen, zijn er mensen gegijzeld
 • Zorg dat anderen het gebouw niet ingaan

Dit advies werd samengesteld na de aanval op het Bataclan muziektheater in Parijs waar gewapende terroristen naar binnen stormden en wild om zich heen begonnen te schieten. Enkele overlevenden hebben zich op de grond gegooid en zich stilgehouden terwijl er overal doden en gewonden vielen. 

Maar het Nactso zegt dat je toch beter kunt vluchten als je kan; ga erop staan dat zoveel mogelijk mensen met je meegaan en laat je bezittingen achter. Als de vluchtroutes afgesloten zijn, zoek dan bescherming achter een dikke muur, omdat onzichtbaarheid niet betekent dat je veilig bent. Kogels gaan dwars door glas, hout en metaal. 

Als je een veilige plaats hebt gevonden, wees dan stil, doe het licht uit en zet het geluid van je telefoon uit. Barricadeer jezelf voor je 112 belt en de plaats, beschrijving van de terroristen en andere relevante informatie over gewonden doorgeeft.

Ook bedrijven krijgen advies. 'Dynamische sluiting' betekent het snel afsluiten van de in- en uitgangen van een gebouw of werkplek door fysieke maatregelen in geval van een interne of externe dreiging. Alarms, interne berichten of een PA system kan gebruikt worden om werknemers te informeren over een terroristische aanslag. Bedrijven zouden regelmatig oefeningen moeten houden. 

Nederlandse dreigingsniveaus 

Hieronder een overzicht van de 4 verschillende dreigingsniveaus.
 • Minimaal: Er zijn amper nationale en internationale terroristische netwerken actief en het is niet waarschijnlijk dat er aanslagen worden gepland.
 • Beperkt: Er zijn geen nieuwe trends en fenomenen waarvan dreiging uitgaat. Nederland wordt niet of nauwelijks genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken.
 • Substantieel: Er zijn nieuwe trends en fenomenen waar dreiging vanuit gaat. De kans dat in Nederland een aanslag gebeurt, is reëel. Aanslagen vinden plaats in andere, met Nederland vergelijkbare landen of radicalisering en rekrutering vinden op aanzienlijke schaal plaats. Nederland wordt geregeld genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische organisaties.
 • Kritiek: De veiligheidsdiensten hebben zeer sterke aanwijzingen dat er een aanslag in Nederland zal worden gepleegd, of er zijn al aanslagen gepleegd en zijn daarom vervolgaanslagen zeer waarschijnlijk. Nederland wordt vaak genoemd als doelwit van serieus te nemen terroristische netwerken en specifieke doelen worden daarbij serieus bedreigd. 

Bovenstaand advies ging uit, nadat gewapende elite-eenheden in het geheim in de straten van Londen patrouilleren in ongemarkeerde auto's als onderdeel van verhoogde paraatheid.

(Source)


Videos

Gerelateerd