maandag 22 februari 2016

WILDERS EN ZIJLSTRA BENOEMEN ONS PROBLEEM

Twee nieuwsitems contrasteren vandaag feilloos de culturele en politieke situatie in Nederland. Enerzijds  het vraaggesprek in Trouw met VVD voorman, Halbe Zijlstra. En anderzijds het interview dat NOS-journo Michiel Breedveld had met Geert Wilders. Het tekent de gapende kloof tussen realiteit en de beleving in politiek Den Haag. Feb 22, 2016 Het hele interview van NOS verslaggever Michiel Breedveld met Wilders.

"Wij doen in Nederland heel veel concessies aan de manier van leven, onze waarden". De woorden van Zijlstra (bron) zijn natuurlijk waar. En ze zouden prachtig zijn geweest...20 jaar geleden. Op dit moment, nu een halve volksopstand dreigt uit te breken, is het allemaal te weinig concreet, en veeeel te laat! Wie nu nog "wegkijken, zelfcensuur, indoctrinatie" gaat benoemen komt de put dempen als het kalf half verzopen is. Het is een schande dat politici in Den Haag zo weinig realiteitsbesef hebben. Zijlstra is een soort Marie Antoinette die riep dat boeren zonder brood maar cake moesten eten. Contrasteer dat met het interview van de NOS met Geert Wilders. Hij spreekt terecht van een existentieel probleem!

Critici komen met maar een tegenboodchap: kiezers zijn te dom om na te denken, en Wilders is een rattenvanger, en oh ja, u bent een racist! Het is niet eens een argument. Het is een irrationeel middel van de wil: agitatie. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Agitatie is al de favoriete manier van emoties bespelen sinds Karl Marx. Dat is iets anders dan werkelijke problemen benoemen.

De VVD heeft lang geleden verraad gepleegd aan het liberalisme en aan de vrijheid van de mensen in het land. Hier helpt nog maar een ding: een oproep voor een algehele herwaardering van de waarden die de Westerse beschaving groot hebben gemaakt. Nee, dat is niet onze ethnische samenstelling, zoals een aantal mensen nog altijd denkt. En het is ook niet wetenschap, kunst en cultuur. Dat zijn producten. Aan de wortel ligt rede, of wel, het besef dat alleen leven naar de eisen van de realiteit ons verder kan brengen..

Leven conform de eisen van de realiteit betekent wetenschap, technologie, kunst en kunde, muziek, literatuur en architectuur, goede gezondheidszorg, goed onderwijs, de optelsom die uiteindelijk leidt tot de goed geinformeerde, verantwoordelijke bevolking die een voorwaarde is voor leven in vrijheid.


Gerelateerd