maandag 15 februari 2016

SYRIE: HET OPENEN VAN DE POORTEN VAN DE HEL

De oorlog in Syrie is op een cruciaal moment aangekomen. Diplomaten hebben overeenstemming bereikt met de strijdende partijen. Maar de regionale oorlog is reeds begonnen. En kan potentieel uitgroeien tot een volschalige wereldoorlog. Map of Syria, Turkey, Iraq, Iran, Jordan, Saudi Arabia. More maps.

UPDATE: De journalist Elijah J. Magnier @ejmalrai heeft zijn beloofde artikel "Gates of Hell" gepubliceerd. Het essay kijkt naar drie mogelijke scenario's. Warm aanbevolen. Meer op Pomonews.com.
A high-ranking officer within the joint operations room in Damascus, which includes Russia, Iran and Syria and Hezbollah said, “ there are three possible scenarios in Syria: The first is the Arab ground troops would enter Syria from the Turkish borders, in the area under the so-called “Islamic State” group (ISIS) on the long bordering front from Jarablus to Al-Ra’ee. This can be possible and quickly achievable if a kind of an agreement is reached between Turkey and ISIS. After all, the Jihadist group has to face either the Turkish-Arab forces – that could allow a possible exit – or the Russian-Iranian-Hezbollah forces where there will be no exit”. “The second scenario is through the Jordanian borders East of Syria up to Raqqa. (....pomonews.com)

13 feb. 2016


HET 'WORST CASE' SCENARIOKaart: Aleppo met corridor naar Turkije via Azaz. More maps.

UPDATE: We zijn reeds verwikkeld in een proxy-oorlog met de VS, Rusland, Saudi Arabie, Iran en Turkije. Vooroplopend op de grondinvasie is Saudi Arabie vast begonnen met zijn eigen interventiemacht in stelling te brengen met troepen en jagers op de Incirlik basis in Turkije. (Source) De oorlog tegen ISIS en Nusra is maar een excuus voor de grondoorlog. ISIS houdt het kalifaat van de Levant voor gezien en is bezig te vertrekken uit Syria: ze verplaatsen hun assets naar Libie. De Koerden verkeren in levensgevaar. De eenheden van de YPG worden beschoten door de Turken. De samenwerking van de Turken met de Saudi's wordt gecompliceerd als de Saudi's de Turkse definitie van terrorisme gaan hanteren, want daaronder verstaan ze de YPG. Het apocalyptische visioen van een botsing tussen soeni en sjia islam wordt werkelijkheid, met de VS (NAVO) en Rusland als wederzijdse supporters. Het is en scenario dat te allen tijde moet worden vermeden. De gevolgen zijn dan niet meer te overzien. Het Midden Oosten wordt een regio waarin Iran en Rusland domineren. Meer op Pomonews.com

12 feb. 2016

TURKIJE HEEFT BELANG BIJ OORLOG IN SYRIE


De oorlog in Syrie heeft een cruciaal moment bereikt. Diplomaten in Munchen hebben overeenstemming bereikt met de strijdende partijen, waarvan alleen ISIS en Nusra geen deel uitmaken. Dat kan het staakt-het-vuren zo maar opblazen. Ze moeten gewoon verslagen en vernietigd worden. Met deze groepen terroristen kun je niet onderhandelen. Maar er is een veel groter gevaar, zowel voor vrede in Syrie als voor de lokale bevolking. De Turken zijn de bewakers van de vluchtelingenstromen uit Syrie.

In Syrie zelf, ver weg van de onderhandelingstafels, spitst de strijd zich toe op een gebied rondom Aleppo, en een corridor naar de Turkse grens via het grensplaatsje Azaz. Door de corridor beweegt zich een stroom vluchtelingen uit Syrie naar Turkije en Europa, en een ratline van jihadisten en wapens uit Turkije naar Syrie, de andere kant op. De corridor splitst Koerdisch gebied in tweeen (geel en geel/groen gearceerd op de kaart). Turkije heeft er dus alle belang bij de corridor open te houden.
De Turkse PM Ahmet Davutoğlu heeft gesuggereerd dat Turkije zal reageren als het Syrische regeringsleger van Assad met behulp van Russische luchtsteun, de grensstad Azaz zal veroveren. Bij Azaz is de ingang van een strategische corridor tussen Aleppo en Turkije die gebruikt wordt door rebellengroepen. Davutoğlu sprak met journalisten onderweg naar Turkije op de terugweg uit Nederland. De krant Hürriyet meldde vrijdag dat Davutoğlu heeft gezegd, dat hij met de Duitse kanselier Merkel heeft gesproken over de noodzaak om de actitiviteiten van de Russen in Syrie te stoppen, om te voorkomen dat er nog meer vluchtelingen naar Turkije en Europa uit het gebied komen. Op de vraag of Turkije in actie zal komen om de corridor naar Aleppo te heropenen, antwoordde Davutoğlu, "Kijk de komende dagen en u krijgt antwoord", meldde Hürriyet. (Source)
Ahmet Davutoğlu vertelt Angela Merkel leugens. Door de corridor begeven vluchtelingen uit het gebied zich naar Turkije en Europa. Het sluiten van de corridor zou betekenen dat vluchtelingen niet meer weg kunnen. Maar voor internationalisten als Merkel betekent dat "terugduwen van vluchtelingen, en dat kan natuurlijk niet volgens het verdrag.

Er is nog een andere vraag die om een antwoord schreeuwt. De Turken doen hun uiterste best om de NAVO voor hun karretje te spannen: als de Turken de Russen aanvallen, en die slaan terug, is dat dan een trigger waardoor NAVO's artikel 5  in werking treedt? Misschien wel, misschien niet...


Gerelateerd