maandag 13 juli 2015

De Nieuwe Liefde: debat over objectivisme

Op 22 juni vond een debat plaats over objectivisme onder auspicien van De Nieuwe Liefde. Het onderwerp is een existentieel probleem voor altruisten: wat moet er van de wereld worden als ieder mens leeft als ethisch doel op zichzelf?  


"Wat zou Ayn Rand doen? Moderne dilemma's en de ultieme egoïst".

Op 22 juni vond een debat plaats onder auspicien van De Nieuwe Liefde over de filosofie van Ayn Rand, het objectivisme. De Nieuwe Liefde is een rooms-rode cultuurpeiler en is als zodanig een bolwerk van hoog-ethisch altruisme -- zodat we weten hoe de dobbelstenen geladen zijn in dit debat. 

Iedere discussie over deze filosofie buiten de kring van objectivisten heeft te kampen met een standaardprobleem: het gebrek aan kennis van de deelnemers. De meeste tegenstanders blijken niet bij machte mentaal een gecompliceerd stelsel van ideeen te contempleren, zonder het direct te accepteren of te verwerpen. Die gave zijn postmodernisten verloren. 

Anderen hebben een enkele kritiek over objectivisme gelezen, vaak op oneigenlijke gronden en geschreven door voornoemden. Niettemin gelden ook zij als de experts op dit terrein. Een aantal van hen zijn ook vanavond in dit debat vertegenwoordigd. Geen van hen is bekend als objectivist. Later toegevoegd als gast, de enige objectivist in het gezelschap, Yernaz Ramautarsing

De Nieuwe Liefde presenteerde het debat als volgt: 
"Ik leef voor niemand anders, en vraag niemand anders om voor mij  te leven."   
Ayn Rand (1905 – 1982), Amerikaans-Russische filosofe en schrijfster, is de grondlegger van zo'n gedachtegoed waarin egoïsme de hoogste waarde is. In haar boeken The Fountainhead en Atlas Shrugged (na de Bijbel het meest gelezen boek in Amerika), beschrijft ze een wereld waarin iedereen zijn eigen belang volgt.Rand heeft grote fans en heftige tegenstanders. 
Haar gedachtegoed is inspiratie voor zowel de Tea party als voor kunstenaars die geen concessies willen doen. Op deze avond wordt haar gedachtegoed gebruikt om problemen en dilemma's uit het leven van nu te verhelderen en te bespreken. Hoe ziet een wereld er uit waar iedereen maar aan zichzelf denkt? Als we allemaal doen wat we het liefste willen, zonder rekening te houden met een ander? En wat zou Ayn Rand doen? 
Had zij nooit keuzestress? Zou zij een vluchteling in huis nemen? Hoe zal zij omgaan met haar geliefde? En als zij aan zichzelf denkt, denkt ze dan ook nog wel eens aan een ander? Na een korte inleiding op het denken van Ayn Rand, worden deze, en andere, dilemma's voorleggen aan het Ayn Rand-panel bestaande uit haar voor-, tegenstanders, linkse en rechtse denkers, idealisten en realisten. 
Moderator: Myrthe Hilkens 
Gasten: 
  • Colet van der Ven (journaliste en presentatrice van IKON programma De Nieuwe Wereld)
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam. (Bron)

Gerelateerd