zaterdag 14 maart 2015

Westen sloopt vrijheid van meningsuiting

We hebben het over de vrijheid van meningsuiting als een burgerrecht. Maar de betekenis daarvan is veel fundamenteler: het is niet alleen een uitvloeisel van vrijheid als een mensenrecht; VvM is een centraal stuk van de Westerse verlichtingscultuur. Juist daarom ligt het zo onder vuur.Jan 29, 2015 Yaron Brook legt uit waarom de vrijheid van meningsuiting wordt aangevallen en waarom het zo belangrijk is dat het recht verdedigd wordt. 

Yaron Brook, directeur van het Ayn Rand Institute legt daags na de terroristische aanval op Charlie Hebdo uit waar het in de Verlichting, rede en vrijheid om draait: kritisch denken, de basis van de wetenschap. Met mensenrechten valt niet te marchanderen. De neiging in Europa is juist, de vrijheid van meningsuiting te beperken omdat er een subjectief recht zou bestaan niet gekwetst te worden. Dit is waanzin!

Je kunt iemand niet beledigen tegen zijn wil. Waarheidszoekers KUN je niet eens beledigen. Dogmatici zijn altijd gekwetst, omdat hun verzonnen waarheden ontoetsbaar zijn aan de realiteit. Hun reactie op tegenspraak is niet argumentatie, maar pruilen en huilen.

Over de vrijheid van meningsuiting valt veel te zeggen, maar het is vooral een fundament van het Westerse vrijheidsdenken tegen de religieuse en politieke macht. Als kennis en geluk de zin van het leven zijn, moet het individu vrij zijn om te denken en te spreken zonder de dreiging van geweld, detentie of de dood.

Deze gedachte is de wortel van de Westerse welvaart. Zonder dit recht zouden we nooit nieuwe ideeen naar voren kunnen brengen om de grootsheid van het Westen in zijn oude glorie te herstellen.

En de uitingsvrijheid staat onder druk. Er worden constant aanvallen op uitgevoerd, waaronder de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo en op de conventie in Kopenhagen. De vrijheid (het recht te handelen naar eigen inzicht) van meningsuiting wordt ook steeds vaker door Westerlingen zelf verworpen.

Volgens postmodernisten zijn woorden wapens die kunnen kwetsen, en dus een vorm van agressie. Dit irrationele denken moet zo snel mogelijk verbannen worden naar de hel waar het vandaan gekomen is. 


Gerelateerd