woensdag 11 februari 2015

MEDIASTILTE OVER DE CRISIS IN AMERIKAANSE MSM

Weinigen hebben in Nederland gehoord over de crisis in de Amerikaanse media. Een praathoofd in dienst van een van de belangrijkste pijlers van het bestel is ontmaskerd als een confabulist die het nieuws zelf verzint als het zo uitkomt. Wie kun je nog vertrouwen?

UPDATE: De onverschrokken man van RTL in Washington is on the case terwijl hij zijn collega bij CNN (ex NYT) kanaliseert. Laat ons weten wanneer je nog meer gevallen van spontane journalistiek waarneemt in het wild.Sinds december 2004 is Brian Williams het gezicht van NBC Nightly News. In 2005 kreeg NBC News de Peabody Award voor de algehele reportage van de Hurricane Katrina story, waarbij het committee stelde dat Williams de "highest levels of journalistic excellence" had neergezet. Maar vorige week biechtte Williams op dat hij gedurende een andere reportage tijdens de Amerikaanse invasie van Irak, in een persoonlijk getinte episode aan boord van een legerhelicopter, erop los gefantaseerd had. Nu wordt natuurlijk ook getwijfeld aan zijn verhalen over Katrina. Zaterdag werd aankondigd dat Williams tijdelijk op non-actief zou worden gesteld, maar gisteren maakte de eindbaas van NBC News bekend dat Williams voor 6 maanden zonder loon is geschorst. (Bron)

Ojee. Wie kun je nog geloven? Iedereen weet dat de media hun eigen thema's -- het zgn. 'narratief', of 'frame' -- verlenen aan dagelijkse nieuwsfeiten. De MSM doen de laatste jaren steeds meer denken aan Pravda in de tijd van de Sovjet Unie. Lezers en kijkers leren automatisch corrigeren voor de verdraaiingen en merken het na verloop van tijd niet eens meer. 

Iedereen weet het, maar het is toch een schok als iemand ineens zegt dat er een enorme olifant thuis op de bank zit. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse MSM tegen de lamp lopen. Een paar geleden lekte een lijst met emailadressen uit, waarbij bleek dat ze het 'narratief' of 'frame' samen afspreken en coordineren, tot en met het woordgebruik aan toe.

Complete nieuwsitems blijken verzonnen te zijn. Het excuus is altijd, dat ze WETEN dat er een bepaald probleem bestaat, zoals de discriminatie van minderheden. En dan is het natuurlijk geen probleem om een toneelstukje in elkaar te zetten waarin de gewraakte misstand aan de kaak wordt gesteld. Er is geen moment waarop ze twijfelen aan de moraliteit.

Williams is niet het probleem. Hij is een symptoom van wat er mis is met de postmoderne media, die niet eens geloven dat er zoiets bestaat als objectieve realiteit, laat staan er objectief verslag van doen. Realiteit is betekenisloos voor deze mensen, want het is sowieso een subjectieve 'beleving'. Ze geloven dit letterlijk en zo wordt het waarschijnlijk ook geleerd op de academies.

Williams is het onderwerp van hoon en ligt onder vuur, van zowel links als rechts. Van de rechtse alternatieve bloggers en vloggers omdat hij het vlaggeschip is van de gehate MSM en van links, omdat hij heeft laten zien hoe het spel gespeeld wordt. 

Liberals roepen nu zijn ontslag om hun lucratieve handeltje te redden. Ook wordt er nu serieus overwogen om de cynicus John Stewart te benoemen als Williams opvolger: dan is de grens tussen farce en 'realiteit' helemaal niet meer te vinden. Hier wat van de leukste huisvlijt.Gerelateerd