zaterdag 24 januari 2015

Yernaz in debat over "Rot op naar je eigen land"

In "Rot op naar je eigen land" gaan zes mensen met zeer uiteenlopende en zeer uitgesproken opvattingen de weg van een willekeurige oorlogsvluchteling uit het Midden Oosten, maar in omgekeerde volgorde: van Nederland naar Jordanië. Yernaz Ramautarsing vertegenwoordigt het objectivistische standpunt. Jan 15, 2015 "Rot op naar je eigen land": hoe gaan zes Nederlanders om met het vluchtelingenvraagstuk als zij er direct mee worden geconfronteerd? Bij de EO, 20-23 januari, 21:15 uur, NPO2.

Deel 1. Alle grenzen open of oprotten allemaal? Met het grote aantal brandhaarden in de wereld en wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht, is het vluchtelingenvraagstuk zeer actueel.

Deel 2. De zes reizigers zijn geschokt dat ze de eerste nacht in een cel moeten doorbrengen. Ze zien voor het eerst een asielzoekerscentrum van binnen, ze ontmoeten verschillende vluchtelingen en ze gaan op reis met onbekende bestemming, verstopt achterin in een vrachtwagen. De verschillende meningen over vluchtelingen leiden al direct tot heftige discussies. 

Deel 3. De zes gaan zonder paspoort de Hongaars-Servische grens over en worden direct opgepakt en afgevoerd. Na een nacht in de cel komen ze in een AZC terecht. Ook worden ze geconfronteerd met de andere kant: 's avonds laat gaan ze met de grenspolitie op zoek naar vluchtelingen die illegaal de grens proberen over te steken. De discussies in de groep blijken heftig.

Deel 4. De reizigers ontmoeten in Athene de top van de extreem rechtse Gouden Dageraad. Ook logeren ze bij Syrische vluchtelingen die illegaal in Griekenland wonen en gedwongen zijn uit de vuilnisbak te eten. Hierna besluit een van de zes voortijdig af te haken. De rest waagt per boot de overtocht naar Turkije.

Deel 5. Ze ontmoeten in Turkije een mensensmokkelaar. Daarna reizen ze door naar Jordanië waar ze terechtkomen in een enorm vluchtelingenkamp aan de Syrische grens. Ze gaan op zoek naar familieleden van de vluchtelingen die ze in Nederland hebben ontmoet. Een van de vijf moet om medische redenen onverwacht naar huis.

Deel 6. Debat. Op #NPO2 een speciale aflevering van Arena, over #rotop naar je eigen land. In een speciale aflevering van Arena staat het asielbeleid centraal. Naar aanleiding van het tv-programma Rot op naar je eigen land gaat de discussie in Arena over de vraag: moet Nederland zijn grenzen sluiten voor vluchtelingen? Jaarlijks komen er ongeveer twintigduizend vluchtelingen naar Nederland. Lang niet allemaal krijgen ze een verblijfsvergunning; alleen de echte vluchtelingen mogen blijven. Toch vinden veel Nederlanders dat we teveel vluchtelingen opvangen. Moeten we daarom onze grenzen sluiten voor asielzoekers? Of zouden we juist ruimhartiger moeten zijn door meer vluchtelingen een veilige plek te bieden? Daarover gaan de deelnemers aan Rot op naar je eigen land in gesprek met politici en betrokkenen.Gerelateerd