woensdag 20 januari 2016

VLAAMSE DERADICALISERING STOPT DOOR TERREUR

Al 1400 jaar is islam immuun gebleken voor enige vorm van hervorming. Integendeel, fundamentalisten willen juist terug naar de wortels. Hier en daar gaan er af en toe stemmen op om het totalitaire geloof voorzichtig wat te hervormen. Islam is Islam. Maar moslims kunnen op individuele basis wel een mentale omslag maken als ze dat willen.

UPDATE: Door de aard van de islam is het emancipatie- en individualiseringsproces van moslims een lange en zware weg. Gedemoraliseerde liberalen laten deze mensen volledig in de kou staan. Hier een verhaal uit Vlaanderen, en dat gaat nog niet eens over hervorming, maar deralicalisering. De partijen worden nogal misleidend aangeduid als progressief versus conservatief.4 jan. 2015


LEIDER EGYPTE WIL REFORMATIE VAN DE ISLAM


De president van Egypte, Abdel Fattah al-Sisi heeft zijn land gered van de tirannie van de Moslim Broederschap. Kan hij de islam ook redden? 9 mei 2014 Abdel Fattah al-Sisi, de voormalige opperbevelhebber van het leger die de president van de Moslim Broederschap heeft afgezet, zet een nieuw wapen in, in de strijd tegen islamisten: de hervorming van de islam. 

Op nieuwjaarsdag gaf de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi een rede voor het prestigieuse Al-Azhar en het ministerie van Awqaf. Sisi is een belangrijke voorstander van een nieuwe visie op islam. Hij hield zijn meest vurige pleidooi ooit over dit onderwerp. De meest relevante citaten uit zijn speech zijn de volgende: 
Ik spreek hier tot de religieuze leiders. We moeten goed nadenken over de problemen waar we voor staan. Ik heb dit onderwerp vaker aangesneden. Het is ondenkbaar, dat het denken dat ons heilig is, ervoor zorgt dat de hele oemah (geloofsgemeenshap) voor de rest van de wereld een bron wordt van angst, gevaar, moord en vernietiging. Dat is niet mogelijk!
Dat denken—ik zeg niet 'religie' maar 'denken'—dat geheel van teksten en ideeen dat voor ons over de jaren heen zo heilig is geworden dat afstand ervan nemen, ondenkbaar is geworden, maakt ons de hele wereld tot vijand. Het maakt de hele wereld tot onze vijand! Het is gewoon niet mogelijk dat 1.6 miljard mensen (moslims) de rest van de bewoners van deze wereld—dat is 7 miljard—willen doden, zodat zij (moslims) kunnen leven? Onmogelijk! 
Ik spreek deze woorden hier in Al Azhar, voor deze bijeenkomst van geleerden en schriftgeleerden—de Almachtige Allah is getuige van de waarheid op de Dag des Oordeels waarover ik het nu ga hebben. Ik zeg u dit, dat u het niet kunt begrijpen als u vast blijft zitten in deze mentaliteit. U moet buiten uzelf treden om het van buitenaf te kunnen zien, het met wortel en tak uitroeien en het vervangen door een meer verlichte visie op de wereld. 
Ik zeg en herhaal het keer op keer dat het noodzakelijk is dat er een religieuze revolutie komt. Jullie, imams, zijn verantwoordelijk tegenover Allah. De hele wereld, ik zeg het weer, de hele wereld wacht op uw volgende stap... omdat de oemah verscheurd, vernietigd wordt, verloren gaat door uw handelen.  (Bron)
President Abdel Fattah al-Sisi, de voormalige opperbevelhebber die de vorige president, Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap heeft afgezet, is erg populair bij het Egyptische volk, als ook bij de minderheid van Koptische christenen. 

Zijn populariteit is enorm gestegen tijdens zijn succesvolle strijd tegen de religieuze extremisten in Egypte die dreigden een hele reeks hervormingen door te voeren tijdens hun regering, van wetten tegen godsdienstvrijheid tot de roep om de afbraak van de Grote Piramide en de Sfinx. 

Hij heeft nu een belangrijke nieuw speerpunt voorgesteld in zijn presidentiele programma (waarvoor Barack Hussein Obama hem al heeft veroordeeld) door "zichzelf op te werpen als de verdediger van het geloof en zich te keren tegen de leerstukken van de islamistische groepen die hij wil vernietigen". 

Let op de kwaadaardige toon bij persbureau Reuters: Op een vrome toon die afsteekt tegen die van de vroegere president Hosni Mubarak, kleedt Sisi zich met de mantel van de geloofshervormer. Hij geeft "achterhaalde discussies" de schuld van Egypte's achterstand. Hij zei in een interview op 5 mei: 
"Ik zie dat het debat over het geloof in de hele islamitische wereld de islam zijn menselijkheid heeft gekost. Daarom moeten wij, en dat geldt voor alle leiders, onze standpunten heroverwegen".   
Met zijn referenties aan God en moraal doet Sisi zich voor als de meest vrome militair die Egypte ooit geregeerd heeft sinds de stichting van de republiek in 1953. Op het gebied van de seculiere handhaving werpt Al-Sisi’s benadering ook resultaten af.

Egypte heeft juist beslag gelegd op de bankrekeningen van 30 leiders van de Moslim Broederschap, alsmede van 12 non-profitorganisaties en 6 bedrijven die gelieerd zijn aan de verboden groep. Er zijn tenminste 44 vermeende terreurcellen gearresteerd, die banden hebben met de Moslim Broederschap, alsmede 225 leden wegens het beschieten van private veiligheidsdiensten.  (Bron)

Noot:
President Sisi is een held en een moedig man. Maar hij is ook een vrome moslim. Zijn doel is om de islam van zichzelf te redden. (Bron) En dat is precies wat er moet gebeuren. Maar om de islam een meer verlicht perspectief op het universum te geven, moeten een aantal centrale leerstukken worden verwijderd. De vraag is dan, is de islam dan nog wel de islam? Sisi zal misschien slagen in die missie, misschien ook niet. De MB zal zeker proberen hem te vermoorden. Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden. Dit is geweldig nieuws. Maar er zal waarschijnlijk weinig van terecht komen. Maar! Op dit moment is iedere serieuze poging iets aan de situatie te doen, beter dan erbij zitten en klagen hoe erg het allemaal is, tot de clash der civilizaties daar is.

Voor het eerst gepost op 1 jan. 2015

English edition