dinsdag 7 april 2015

Koerdische voorvechter blijkt cynische carrièretijger

Morgen begint het proces in Turkije tegen de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink wegens het produceren van 'propaganda voor terrorisme'. Geerdink heeft voor zichzelf een niche gecreëerd in het schrijven voor de Koerdische zaak vanuit haar woonplaats Diyarbakir. 


Het proces tegen Geerdink is voor columniste Ebru Umar aanleiding eens flink uit te pakken in de treinkrant Metro. Umar heeft van Van Gogh een diep cynische stijl overgenomen die hij zich kon permitteren als overtuigd individualist. Van Gogh begon zijn leven vanuit linkse idealen waar hij gaandeweg zijn leven steeds meer van terugkwam. Hij heeft niet lang genoeg geleefd om te ontdekken dat er ook na de deceptie van links collectivisme, nog leven bestaat. Rechts biedt een individualistisch alternatief voor het failliete linkse groepsdenken, maar dit is een geheim dat in Nederland nog moet worden ontdekt. Wat we dus vinden ter rechter zijde is de diep-cynische stijl die we kennen van veel pseudo-intellectuelen.

Als Nederlandse van Turkse oorsprong is het begrijpelijk dat Umar niet wegloopt met de Koerdische zaak. De lange strijd van de Koerden tegen de Turkse staat is gepaard gegaan met terroristische aanslagen en veel Turken hebben daarbij het leven gelaten.

De Koerden zelf hebben de historische fout gemaakt het communisme te omhelzen. Dat maakte hun zaak er moreel niet beter op: al het bloed dat vloeit om de ene rechtenloze dictatuur te vervangen door een andere, is voor niets gevloeid. Maar de Koerden hebben zich bekeerd. In het noorden van Irak hebben ze een kleine, bijna libertarische enclave uit de grond gestampt.

Daarom ligt de Koerdische zaak nu compleet anders. Temeer omdat Turkije onder het regime van moslimbroeder Erdogan steeds verder afglijdt naar de tirannie. Een rechtenschendend regime heeft geen moreel bestaansrecht. Of dat regime democratisch totstand is gekomen of niet, doet niet terzake. De Koerden hebben nu dus twee maal het natuurrecht aan hun zijde.

Al deze overwegingen ontgaan de oppervlakkige, Turks-Nederlandse socialite: "welke Koerd kan het waard zijn" de gevangenis voor in te gaan, vraagt ze zich af. Het verschil tussen de rechtvaardige strijd van de vrijheidsstrijder en de onrechtvaardige strijd van de terrorist is voor Umar "redelijk arbitrair".

Maar haar inschatting van Geerdink blijkt wel degelijk een schot in de roos. Koerden zien in Geerdink een heldin, een voorvechtster en een idealiste. Maar Umar schetst het beeld van een journo die romantisch zat te verhongeren aan een keukentafel bij kaarslicht tot ze een gouden greep deed en haar carrière vleugels gaf door zich te vestigen in Turks Koerdistan als spreekbuis voor de vrijheidsstrijd.

De enige verdediging die Geerdink heeft op deze aantijging is deze:

4 feb. 2015


Turkije vervolgt Geerdink, ambassade zegt steun toe

Terwijl MinBuZa Koenders Turkije bezocht, werd de journaliste Frederike Geerdink meegenomen voor verhoor wegens het produceren van 'propaganda voor terrorisme'. Deze week werd bekend dat Geerdink zal worden vervolgd. De regering van de Moslim Broederschap in Turkije is bezig de vrije pers te smoren. 

UPDATE: 21 jan. 2015

Mehmet Ülger in Turkije vrijgesproken

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger, die in Turkije terecht stond omdat hij in 2013 zonder toestemming foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak van de eveneens Nederlandse journaliste Füsün Erdogan, is vandaag vrijgesproken. Ülger zei eerder deze maand tegenover Villamedia dat hij maximaal een half jaar gevangenisstraf of een geldboete had kunnen krijgen.  (Bron)7 jan. 2015


TURKIJE ARRESTEERT WEER NEDERLANDSE JOURNALIST
6 jan. 2015

TURKSE ANTI-TERREURPOLITIE LAAT GEERDINK VRIJ NA VERHOOR


UPDATE: Geerdink is weer vrijgelaten na verhoor bij de antiterreureenheid van het bureau van politie in Diyarbakır. (Bron)


KOENDERS IN TURKIJE, ERDOGAN ARRESTEERT NL JOURNALIST

Geerdink tweette vanmiddag dat ze gearresteerd werd wegens 'terrorism propaganda'. Frederike Geerdink is sinds 2006 in Turkije en stuurt sinds 2012 rapportages vanuit haar hoofdkwartier in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir.

Geerdink, blogt op KurdishMatters.com, en maakt rapportages over Koerdische zaken en over mensenrechten en 'vrouwenrechten' in Turkije. Helaas heeft ze ondergetekende geblockt om onduidelijke redenen. Wij hebben nooit contact gehad met Geerdink. Het lijkt erop dat er een 'zwarte lijst'  met vijanden circuleert onder journalisten.

Inmiddels waart de geest van Orwell door Turkije! Moslim Broeder Erdogan had zojuist nog gezegd dat er "geen vrijere pers is dan in Turkije, noch in Europa, noch elders in de wereld". 

Tweede-Kamerlid voor de VVD, Mark Verheijen bevestigde het nieuws en riep Koenders op om snel op te treden, terwijl hij Turkije bezoekt. 

Het Ministerie van BuZa antwoordde: "Shocked by @fgeerdink arrest. Will discuss personally with colleague [Mevlut] Cavusoglu [Turkish foreign minister] here in Ankara".

 Geerdink's colleagues and friends reacted on Twitter to her arrest: 

Inmiddels meldt een correspondent vanuit Turkije dat Geerdink is gearresteerd op grond van het maken van propaganda voor de Koerdische PKK.

Turkije heeft en vreselijk slechte reputatie voor wat betreft de persvrijheid en stond bovenaan de zwarte lijst in 2012 en 2013 van het Committee to Protect Journalists (CPJ). In december zaten er totaal 23 journalisten vast op verdenking van terrorisme en staatsondermijnende activiteiten. Onder de gearresteerde is de redacteur van de grootste krant, Ekrem Dumanli van Zaman.

De arrestaties volgden twee dagen nadat Erdogan had gezworen het " netwerk van verraad" te zullen oprollen. Hij had het duidelijk over de media, gelieerd aan zijn religieuze rivaal Fethullah Gulen, die verbannen is en in de VS woont. Human Rights Watch (HRW) heeft de arrestaties getypeerd als een "brazen assault on press freedom and Turkish democracy". Het International Press Institute (IPI) ziet de arrestatieds als "part of a trend by Turkey's government in recent years to use terrorism accusations to bring its critics to heel".