zaterdag 6 december 2014

Pleidooi van een Russische vrijheidsstrijder

Libertariers zijn massaal gevallen voor de Russische president Poetin, omdat hij de ballen heeft om op te staan tegen de NWO-elite, de Obama politiestaat en de EU. Maar dat maakt van Poetin geen beter mens, alleen een gevaarlijke. Hij is heus niet de kampioen van vrijheid, individuele rechten en de vrije markt.  


Het is een contradictie, maar de politiek van premodernist Wladimir Poetin is aantrekkelijk voor postmoderne libertariers. 

Rusland heeft nooit een Verlichting gehad. Mentaal is het land nog in de premoderne staat. Poetins mystieke, collectief-altruistische, etno-nationalistische richting doet daar bepaald geen goed aan. Het volgende artikel is een pleidooi uit het hart, gericht  aan libertariers in het Westen. Het verontrust de schrijver niet zozeer dat Westerse libertariers de Russische agressie goedpraten, maar wel dat ze daarmee ook minder vrijheid bepleiten. Hij hoopt dat zijn artikel zal helpen, de propaganda van Rusland beter te doorzien.  


Pleidooi aan Westerse libertariers over de oorlog in Oekraine

Door Mikhail Svetov
sinds 2010 lid van de Libertarische Partij van Rusland
19 augustus 2014

Ik besloot deze oproep te doen nadat Westerse Libertariers een onverklaarbaar zwak ontwikkelden voor de Russische president Poetin. (Bron) Er heerst een consensus dat Poetin in Oekraine aan de goede kant staat. Zelfs Ron Paul, die ik normaliter bewonder, is gevallen voor zijn charmes. (Bron) Maar als Russische libertarier stelt me dat bijzonder teleur. 

De belangrijkse klacht van libertariers over Oekraine is, dat de regering in Kiev op de een of ander manier 'fascistisch' zou zijn en dat op die grond de militaire interventie van Rusland gerechtvaardigd is. Ik zou willen beginnen met wat feiten omtrent Rusland en Oekraine, om de meest hardnekkige mythen over de oorlog in de Donbass (ook wel bekend als de Volksrepubliek Donetsk), weg te nemen.

De eenvoudigste manier is, om ons te richten op een aantal kenmerken van de fascistische staat. Het meest opvallende is, dat het welvaren van de staat komt voor het welzijn van het individu; Laurence Britt heeft het volgende overzicht van karakterestieken samengesteld. [red.: er volgt nog een duiding in een separate posting.]


Persoonlijkheidscultus

Voor het volk staat Poetins persoonlijkheidscultus (bron) symbool van het regime als geheel. (Gratis ebook "Putin, Putiniana and the Question of a Post-Soviet Cult of Personality by Julie A. Cassiday and Emily D. Johnson).  Poetins positieve beoordeling in de peilingen staat nu op de hoogste stand,  op 87%. (Bron) Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: Poetin scoort maar 3% minder dan Adolf Hitler in 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. (Bron)

Deze populariteit heeft hij te danken aan het feit dat "Wladimir Poetin door God gezonden is om de problemen in Rusland te helpen oplossen". (Bron) De afgoderij gaat zo ver dat Poetin t-shirts van de planken vliegen in de megastores in Moskou; er worden popsongs over hem gemaakt die zijn vele kwaliteiten bezingen; en de patriarch noemt Poetins regering een "wonder van God".  (Bronnen 1, 2, 3)

Oekraine kent geen persoonlijkheidscultus. 

Minachting van mensenrechten 

In een rede voor het Russische parlement zei Poetin vorige week dat het opzeggen van het Verdrag van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, een mogelijkheid is (bron), maar dat daar momenteel geen plannen voor zijn. Hij zei ook dat Rusland bereid is, eenzijdig internationele verdragen op te zeggen, als door hem te bepalen binnenlandse belangen, dat vereisen. 

In Kiev zijn dergelijke uitlatingen nooit gedaan.

Vijanden als een samenbindende factor

In iedere uithoek van Rusland woedt een 'oorlog tegen verraders'. Mensen worden ontslagen en publiekelijk vernederd om hun mening. (Bron) Mensen zoals ik, of zoals Vera Kichanova (of wie dan ook in de Libertarische Partij van Rusland) worden "vijfde colonne" en "nationale verraders" genoemd (Bron)

Deze installatie op de foto ziet er misschien best leuk uit. Maar op de banier staat: "Je bent hier niet welkom". Op de jaarlijkse, door het Kremlim gesponsorde, extremistische jeugdkampen zijn conversiele dingen te zien, zoals hier symbolisch de hoofden van mensenrechtenactivisten op staken. (Bron) Dit zijn niet zomaar onbelangrijke gebeurtenissen. Poetin en Medvedev komen ook elk jaar langs. (Bron)

Homosexuelen worden in Rusland vervolgd en gecriminaliseerd met de openlijke goedkeuring van de regering van Poetin. (Bron) Een jaar geleden trad de LGBT-propagandawet in werking (bron), waarmee het illegaal werd om hetero- en homoseksualiteit moreel gelijk te stellen en om in het openbaar affectie te tonen; beide worden gezien als 'gay propaganda'.

Zoiets bestaat niet in Oekraine. Er zijn daar geen "nationale verraders", niemand wordt ontslagen vanwege zijn mening, en er worden geen hoofden op staken gezet. Natuurlijk zijn er extremisten, zoals in ieder land. Het verschil is, dat ze in Oekraine een randverschijnsel zijn, terwijl in Rusland de regering de gastheer is en dat feestelijkheden worden bezocht door de president. 

Militarisering

Een paar dagen geleden heeft Poetin aangekondigd dat er tot 2020, $570 miljard extra budget zal komen voor bewapening van het leger en de vloot. (Bron) Dat brengt het defensiebudget tot 6% van het BNP, het tweede in de wereld.

Het defensiebudget van Oekraine bedraagt net 2.2% van het BNP.

Teneinde nog een gat in de begroting te dichten "buigt Rusland pensioengeld om". (Bron) Voor de duidelijkheid, "pensioengeld ombuigen" betekent dat ze onverholen de pensioenkassen van de burgers hebben beroofd. Rusland heeft trouwens nog steeds een leger van dienstplichtigen. Russen moeten in dienst.

Update 8 dec. 2014: Russia displays air defense systems amid Ukraine tensions. (Bron)

Tot vier maanden in de oorlog had Oekraine een beroepsleger van vrijwilligers. (Bron)

Gecontroleerde massa-media

Er is geen persvrijheid in Rusland. (Bron) Geen enkele rapportage uit het land is betrouwbaar. Ieder kanaal wordt strak gecontroleerd door de regering. Dat geldt natuurlijk ook voor Russia Today, dat jaarlijks $300 million subsidie van de Russische regering ontvangt. (Bron)

Een van de meest invloedrijke kanalen in Rusland is het door de staat gecontroleerde Rossiya One dat bekend is geworden door de presentator Dmitry Kiselyov, die onder andere heeft gezegd dat het Kremlin de VS in nuclaire stof kan veranderen als het dat wil (bron); en hij vindt dat de harten van homo's verbrand moeten worden. (Bron) In plaats van hem te veroordelen, was Poetin zo onder de indruk dat hij hem persoonlijk heeft aangesteld als Hoofd van Russia Today. (Bron) Wat vind je daarvan?

Hoewel Janoekovitsj de pers probeerde te controleren voordat hij werd afgezet, heeft Oekraine relatief vrije media. (Bron) Zo vrij, dat Russische journalisten de laatste tien jaar naar Oekraine vluchtten, omdat ze in Rusland een beroepsverbod hadden. (Bron)

Ze hebben niet alleen een beroepsverbod; het is er ook onveilig. Elk jaar worden er in Rusland journalisten mishandeld en vermoord. Sinds Poetin in 2001 aan de acht kwam (bron) zijn er 49 journalisten om politieke redenen vermoord. 

Tussen 2001 en 2014 zijn er geen journalisten vermoord in Oekraine. (Bron) Dat was zo tot de Russische invasie. Sindsdien zijn er meerdere journalisten vermoord door Russische militanten in Donbass [Volksrepubliek Donetsk]. (Bron)

Ondanks de ijzeren vuist die de media gekluisterd houdt, is het Internet in Rusland redelijk vrij. Tot voor kort tenminste. Tot Poetin besloot de Krim te annexeren. Sindsdien worden online nieuwsdiensten op de zwarte lijst gezet en gecensureerd (bron); het personeel van de grootste en meest succesvolle onafhankelijke krant is ontslagen door een pro-Kremlin oligarch. (Bron) Ook Twitter wordt gecensureerd (bron), en Wikipedia. (Bron)

Poetin heeft ook de sites van tegenstanders geblokt; hij heeft anoniem bloggen verboden en bloggers zijn verplicht zich te 'registreren' bij de waakhond voor de massamedia (bron), een censor van het Kremlin.

In Oekraine bestaat dit niet.

De eenpartijstaat

Ondanks dat er vier partijen in het Russische parlement vertegenwoordigd zijn, is Rusland de facto een eenpartijstaat. Wetten worden voor het grootste deel unaniem aanvaard. De anti-homowet werd unaniem aangenomen (bron); dat geldt ook voor het verbod op buitenlandse adoptie (bron); en voor de wet op de internetcensuur (bron). Het Russische parlement heeft ook de militaire inzet in Oekraine unaniem aangenomen. (Bron)

Dat is niet alleen omdat parlementariers een stel sokpoppen zijn: het wordt gedaan om er zeker van te zijn dat iedereen collectief verantwoordelijk is, zodat niemand de verantwoordelijkheid kan ontlopen als het mis gaat. Boris Gryzlov, voorzitter van de Doema is een goede vriend van Poetin; hij heeft gezegd dat "het parlement geen plaats is voor discussies".  (Bron) Dit is de man wiens taak het is om debat te faciliteren. In Rusland is het parlement inderdaad de plaats waar iedere wet van de president unaniem wordt aangenomen. 

Oekraine is een democratie. Er zijn negen verschillende partijen in het parlement, die het bijna nergens over eens zijn, zelfs niet over defensie in oorlogstijd. (Bron) Zelfs als er een meerderheid is, is de strijd hard en controversieel. (Bron) Zo hoort het ook in een parlement. 

Wijdverbreide corruptie en corporatisme

Beide landen zijn ernstig corrupt. Laten we het daarbij laten. 

Verachting van intellectuelen en de kunst

Poetins Rusland heeft een rijke historie als het gaat om de vervolging van kunstenaars en intellectuelen onder het mom van patriottisme en moraliteit. Zoals bekend werd de Russische punkband Pussy Riot twee jaar lang gevangen gezet wegens een geimproviseerd optreden in een kerk. (Bron) De raad van Laodicea uit de 7e eeuw en andere godsdienstige verordeningen werden tijdens de rechtszaak aangevoerd als bewijs van schuld. (Bron)

De tentoonstelling Ostorojno Religiya! (Pas Op Religie!) werd kort en klein geslagen door godsdienstige extremisten. (Bron) Maar de vandalen werden niet aangeklaagd of beboet (bron)  — in plaats daarvan kregen de curatoren een stevige boete van 200.000 roebel, omdat ze toestemming hadden gegeven! (Bron) Beiden zijn ontslagen. (Bron)

De beroemde Russische galeriehouder en mecenas, Marat Guelman heeft Rusland moeten ontvluchten omdat hij systematisch werd gedwongen projecten te sluiten. (Bron)

Oekraine legt de vrijheid van expressie geen belemmeringen op. 

Obsessie met nationale veiligheid 

Na het imploderen van de Sovjet Unie in 1991 heeft Oekraine vrijwillig het hele nucleaire arsenaal overgedragen aan Rusland. (Bron) Rusland beloofde op haar beurt de integriteit en de politieke onafhankelijkheid van Oekaine nooit te zullen schenden (bron), een belofte die ze niet zijn nagekomen.

Post-Sovjet Rusland onder Jeltsin en daarna onder Poetin, is oorlogen begonnen tegen Tsjetsjenie, Abgazie, Zuid-Ossetie, Transnistrie en nu in Oekraine. (Bron) Rusland heeft verdragen uit de Koude Oorlog geschonden met het hervatten van het testen van nuclaire raketten. (Bron) Allemaal in de naam van nationale veiligheid.  (Bron)

Oekraine aan de andere kant kent al 21 jaar onafgebroken vrede. Het is een goede buur. Sinds 1991 is het niet meer betrokken geweest bij een gewapend conflict. (Bron) Tot op heden.

Religie en regering zijn vervlochten 

Onder Poetin is de Russisch-Orthodoxe Kerk een steeds belangrijkere politieke macht geworden (bron) — de onmiddellijke oorzaak van de rellen om Pussy Riot. "We  moeten de heilige plaatsen beschermen tegen liberalen en hun satanische ideologie" (bron), zeggen de mensen van Poetins godbrigade. 

Twee jaar geleden zette Verenigd Rusland (de partij van Poetin) een parlementaire coalitie in voor het verdedigen van 'christelijke waarden'. (Bron) De kozakken mochten de 'moraliteit' op straat bewaken. (Bron) Het zijn trouwens dezelfde kozakken die het grootste deel uitmaken van de pro-Russische militanten in Oekraine.

De regering heeft de bouw van 200 nieuwe kerken in Moskou gesubsidieerd. (Bron) Zelfs de Communistische Partij steunt tegenwoordig de kerk. (Bron) Er is geen scherpe scheiding meer tussen de Russische Kerk en de staat. (Bron)

Poetin zegt: "De stem van de kerk moet overal luid gehoord worden, vooral op televisie. […] De staat moet de belangen van de bevolking uitdragen, en hun wereldbeeld verbinden met de waarden van de orthodoxie en andere traditionele waarden". (Engelse vertaling hier).

Poetin heeft godsdienstonderwijs verplicht gesteld op alle Russische scholen. (Bron) Poetin: "Kinderen moeten les krijgen van mensen die goed getraind zijn door godsdienstonderwijzers of door priesters".

De terugkeer naar de Sovjettijd gaat diep, en weerklinkt in het totalitaire principe, "wat niet verboden is, is verplicht". 

Er is geen verplicht godsdienstonderricht in Oekraine. De kerk is gescheiden van de staat en antieke religieuse decreten worden niet in rechtbanken gebruikt als juridische basis. 

Verkiezingsfraude

Ik was waarnemer bij de Russische presidentiele verkiezingen in 2012. Mijn rapport kun je hier lezen, helaas in het Russisch. Verkiezingen in Rusland zijn noch vrij, noch eerlijk. (Bron) Oppositiepartijen worden over het algemeen uitgesloten van verkiezingen. (Bron) Kandidaten van de oppositie worden gevangen gezet (bron) of onder huisarrest geplaatst. Sommigen worden zelfs ontvoerd en gemarteld. (Bron)

De Libertarische Partij van Rusland mocht zich niet registreren. De kandidaat, Vera Kichanova werd tijdens haar campagne aangevallen en haar handtekeningen voor de petitie werden vernietigd. (Bron) Momenteel zijn er 41 erkende politieke gevangenen in Rusland. (Bron)

Sinds de vrijlating van Joelia Timosjenko zijn er geen politieke gevangenen meer in Oekraine. De verkiezingen waren oprecht "over de hele linie in overstemming met internationale richtlijnen en is er respect voor fundamentele vrijheden".


Hier zijn wat snelle feiten over Russische 'anti-fascisten' in het oosten van Oekraine


Oleg Tsarev, de pro-Russische oligarch in Donbass, heeft een nieuwe vlag geintroduceerd in Novorossija. (Bron) Dezelfde vlag wordt door neo-nazi's in Rusland gebruikt en heet de 'imperka,' de keizerlijke vlag (check de armbanden en de balaklavas.)

Een meerderheid van de separatisten die vechten in Oekraine zijn eigenlijk Russiche neo-nazi's, die geen enkele band hebben met de regio. (Bron) Hun leiders hebben ook de Russische nationaliteit (Aleksander Borodai, Igor Strelkov en Babai, om er een paar te noemen). Geen van hen is voor de oorlog ooit in Donbass geweest.

De terroristen-separatisten van Donetsk hebben een Oekraiense kunstenaar ontvoerd, die het lef heeft gehad hen belachelijk te maken. (Bron)

Dmitry Rogozin, nu de vice-premier van Rusland voor de defensie-industrie (bron), is gekozen als lid van de ultra-xenofobe Rodina (moederland) partij. Check hier zijn politieke boodschap uit 2005 (vergeet de captions niet te activeren): VIDEO 

Bang voor de nationalistische Svoboda partij in Oekraine? Ja, het zijn engerds. Maar let eens op Wladimir Zhirinovski, de leider van de Russische ultra-nationalistische Russische LDPR-partij, en een van de vice-voorzitters van hete Russische Lagerhuis. Een paar dagen geleden beloofde hij, dat hij Polen en de Baltische staten zou "uitroeien". (Bron) Hij is voor geboortebeperking van etnische minderheden en wil het derde kind beboeten. (Bron) Hij was ook een dikke vriend van Saddam Hussein. (Bron) In de laatste parlementsverkiezing won zijn partij twee keer zoveel zetels als Svoboda in  Oekraine.

Voor het geval je meer wil weten, hier is een geweldige docu over hem: "Tripping with Zhirinovsky." (Bron)

Een burgeroorlog is bij definitie geen buitenlandse aanval. In Oekraine vechten Russische troepen met Russische wapens onder Russische leiders tegen de regering in Kiev. (Bron) Wat er in Oekraine speelt is geen burgeroorlog, maar een Russische invasie. 

Wat snelle feiten over de zogenaamde 'fascistische' regering in Kiev


Je hebt vast wel gehoord van die Oekrainse wet waar iedereen het over heeft, die Russofonen hun taalrechten ontneemt? (Bron) Die wet is nooit getekend. (Bron)

De onderwijswet geeft Oekraieners (ouders en kinderen) het recht op onderwijs in hun moedertaal. (Bron)

Er zijn 8.334.141 Russen die vredig in Oekraine leven. (Bron) Het is de grootste minderheid in Oekraine. Er zijn 1.154 scholen waar ze uit kunnen kiezen voor onderwijs in het Russisch. In veel andere scholen is er onderwijs mogelijk met Russisch als tweede taal. (Source)

Er zijn 1.927.888 Oekrainers in Rusland (bron), na de Tataren de tweede minderheid. Weet je hoeveel scholen er voor hen zijn in Rusland? Niet een. Nul. Er zijn geen scholen in Rusland met onderwijs in het Oekraiens. Er zijn wel 15 zondagsscholen, dat wel. (Bron)

Rusland heeft Oekraiens verboden op scholen op de Krim. (Bron) Dat was letterlijk het eerste wat ze deden na de annexatie.

Er is geen 'fascistische' regering in Oekraine. In de Oekrainse presidentsverkiezingen in 2014 (bron), behaalden de nationalisten van Oleh Tyagnibok van de ultra-nationalistische Svoboda Partij een genante 1% van de stemmen, en Dmitry Yarosh van de nieuwe Rechtse Sector partij zelfs niet dat. Tyagnibok en Yarosh kregen samen minder stemmen dan Vadim Rabinovich, een joodse kandidaat die net iets meer dan 2% van de stemmen haalde. 

Snelle feiten over de bezetting van de Krim

Poetin heeft toegegeven dat Russische troepen de Krim hebben bezet (bron), waarmee iedere twijfel over een opstand is weggenomen. 

Het soort referendum dat Poetin liet houden op de Krim, is illegaal in Rusland. Op openbare oproepen voor acties die de territoriale integriteit van de Russische Federatie schaden, staat 4 jaar gevangenisstraf. (Bron) Poetin verbiedt systematisch alle betogingen voor onafhankelijkheid van Siberie (bron), en zet iedere nieuwsdienst die erover bericht op de zwarte lijst — het maakt van Rusland een soort Hotel California voor naties. 

Krimtataren hadden een zekere mate van autonomie in Oekraine. Maar sinds het schiereiland door Rusland is geannexeerd zijn de deportaties van Tataren hervat. Hun leiders worden 'extremisten' genoemd en mogen niet terugkeren naar huis. (Bron) Meer hier.

Tataarse boeken zijn nu verboden op de Krim; (Bron) Krimtataren worden ontvoerd; (Bron) Sommigen worden doodgemarteld teruggevonden. (Bron)

Dit zijn de feiten over de Krim onder Poetin. Dit kwam niet voor toen de Krim deel was van Oekraine.

Wat ik hier betoog, is dat als je de feiten beschouwd, de beschrijving van een fascistische staat meer van toepassing is op Rusland, dan op Oekraine. 

Wat me het meest verontrust, is niet dat Westerse libertariers Russische agressie goedpraten, maar dat ze daarmee minder vrijheid bepleiten. Oekraine is misschien een zwakke staat, maar het is ook minder onderdrukkend — en daarmee zouden libertariers moeten sympathiseren.

Natuurlijk zijn er problemen in Oekraine en het is geen libertarisch Utopia. Maar Oekraine kent vrijheid van meningsuiting en vrije verkiezingen, waarden die Rusland lang geleden verloren zijn gegaan. Mensen met allerlei religies en overtuigingen kunnen hun gang gaan in Oekraine, hetgeen verboden is in Rusland. En homo's worden beschermd door anti-discriminatiewetten, het tegenovergestelde van Rusland. 

Het is niet veel, maar het is stukken beter dan wat Rusland biedt en zeker beter dan wat Poetin met geweld probeert op te leggen in het oosten van Oekraine.

Ik hoop dat deze posting libertariers in het Westen zal helpen, de propaganda van Rusland beter te doorzien.  

Mocht je interesse hebben in diepgaande informatie over de Russische aanval op Oekraine, check dan deze excellente posting van  Andrei Illarionov. (Bron)

(Bron)

H/t @JRdeVrije

Gerelateerd