zaterdag 27 december 2014

Juncker en de EU zijn achterlijke Contra-Verlichters

Volgens de Volkskrant heeft de voorzitter van de Eurocommissie, Jean-Claude Juncker hard uitgehaald naar onze grijze middenpartijen. Ze zijn niet euroloyalistisch genoeg. Dit spreekt boekdeken over de aard van de commissievoorzitter, maar ook over de EU als instituut. (Bron)


Er is iets met dat populisme. Het concept verraad wie de gebruiker ervan is. Een Amerikaan zou het niet in zijn hoofd halen om op die manier te spreken over de mening van kiezers. Die heeft het niet over populisten, maar spreekt met respect over zijn grassroots. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste kent de VS vrijheid, dat wil zeggen dat de individuele burger autonoom is. De regering is in zijn dienst. Hij betaalt politici om hem te vertegenwoordigen. En als het functioneren van zijn politieke dienaar hem niet aanstaat of hem heeft bedrogen, dan stuurt hij hem weg. Zo hoort het in een vrij land.

Hoe anders is dat in Europa, in individuele landen, maar ook bij de EU! Het gebruik van het woord 'populisme' impliceert dat de Europese burger geen vrij mens is, maar een willoze pop in de handen van demagogen. Hier in Nederland is Wilders zo'n volksmenner. De kiezers dienen om het bestaan van politici te rechtvaardigen, niet andersom. Natuurlijk worden we iedere vier jaar in staat gesteld om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen, maar blijkbaar doen we dat niet in vrijheid. We worden gemanipuleerd en blijkbaar zijn ze schaamteloos genoeg om dat toe te geven.

In de VS betekenen polls iets. Omdat eraan kan worden afgemeten hoeveel steun een politieke bediende nog heeft. In Europa boeit het helemaal niet. Politici trekken hun schouders op voor 'dagkoersen'. Ze betekenen niets.

De kiezer kijkt veelal door een transatlantische bril en verwacht dat Europa dezelfde vrijheid biedt die Amerikanen ook hebben. Als we de politieke geschiedenis in Europa in de laatst 150 jaar er eens bijhalen wordt de Europese continentale cultuur een hoop duidelijker. Die wortelt niet in de Verlichting zoals de Amerikaanse, maar in hele andere tradities, bijvoorbeeld die van de Contra-Verlichting.

Dit zijn de tegenstellingen:

Verlichting - Contra-Verlichting
individuele autonomie - collectief etatisme
zelfbelang - altruisme
rede - geloof
individu - staat
vrijhandel - geleide economie

Je vind de hele serie over de Contra-Verlichting, die de Europese politieke filosofie heeft gevormd, opnieuw geredigeerd in deze serie postings. Lees het vooral, omdat daarmee duidelijk wordt waar de Europese politieke cultuur vandaan komt. 

Deel 1: de Contra-Verlichting
Deel 2: De Ravage van Rousseau
Deel 3: Contra Kant
Deel 4: Hegel Gehekeld
Deel 5: Foeteren op Fichte