zondag 2 november 2014

VPRO docudrama: Van Gogh vroeg erom vermoord te worden

Tien jaar na de slachting van Theo van Gogh is het een mooi moment om eens terug te kijken om te peilen waar we momenteel staan. Theo zou mogen roepen: zie je wel! Zij die de feiten accepteren zien een huiveringwekkende realiteit die een existentiele dreiging is voor de mensheid en de gehele beschaving.


Schilderij  van Philip Awuy: Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Ayaan Hirsi Ali - H/t @PeterSiebelt

UPDATE: Vanavond bij de NPO. Een slecht geacteerd docudrama van de VPRO: de moord en de nasleep ervan nagespeeld tot een complot van de AIVD. Feiten en fictie gaan door elkaar lopen. Voor de doorsnee kijker wordt deze manipulatie de waarheid. Doel: de nadruk bij de AIVD leggen, zodat de aandacht weg is van moslimextremisme. Even een citaat (op 42:26): "Hij (Bouyeri) heeft gewoon geen ongelijk". "Over geitenneukers? Want zo noemde hij ze, he? Ja, dan vraag je er wel een beetje om". "De vijfde colonne van de geitenneukers. Dat is het punt nou juist". Terugkijken die bullshit
Vrijheid, tien jaar na Van Gogh

Het verschil tussen toen en nu is, dat we destijds dachten dat islam een moreel neutrale stroming is als zeg, liberalisme, punk of enig andere beweging die vrije mensen mogen belijden onder de vrijheidsfilosofie. Het heeft even geduurd voordat we begrepen, dat een gedachtengoed dat zich tegen het goede keert, niet een gelijke is, maar een vijand. Velen hebben die cognitieve stap inmiddels gezet. Het morele failliet blijkt uit de genocide in Irak en Syrie, het slaven van vrouwen en kinderen en het kruisigen, geselen, onthoofden en roven op massale schaal. Er heerst een mate van begrip en het goedpraten is reeds in volle gang. 

De realiteit heeft ook niet kunnen doordringen tot de zelfblinders van deze wereld, tot mensen als Barack Obama die de aperte waanzin verkondigen dat "islam niks met de Islamitische Staat te maken heeft" en dat "geen religie terreur goedkeurt". Lees de koran, zou je zeggen. In de Tweede Kamer prijkt er een op het bureau van de voorzitter (over morele neutraliteit gesproken). 

De historische analyse van Theo is inmiddels achterhaald. In de middeleeuwen werd de islam middels verovering de tijdelijke eigenaar van voor-christelijke, Grieks-Romeinse filosofische scholen; we moeten islam erkentelijk zijn voor die overlevering, waardoor mede de Renaissance en de Verlichtting in Europa wortel konden schieten. Op het werk van Averroës na (Wiki), heeft de islam er helaas weinig mee gedaan.

Ook de morele equivalentie van islam met het christendom gaat niet helemaal op. Meer daarover in "Kenbaar universum, de basis van wetenschap". (Bron: interview Theo van Gogh met de Moslimomroep: deel 1deel 2.)

We moeten helaas onderkennen dat we er slechter voor staan dan ooit. De moedige Koerden zijn een tijdelijk bolwerk tussen de oprukkende Derde Jihad en het Vrije Westen. We zijn de Koerden geen hulp verschuldigd uit altruistisch motief; het is gewoon in ons eigen belang. (Bron) Het is een no brainer

In Nederland zelf is het licht bijna uit. Ondanks de alarmbellen en gevaarsirenes van de veelal linksleunende Koerden zijn er geen tekenen dat de linker zijde wakker is geworden uit haar multiculturele nachtmerrie. Ze gaan als lammeren naar de slacht. 

Op rechts is de spoeling nog dunner: een anti-intellectuele, cynische hybride van PVV-nationalisme en D66-amoralisme (bron) bepaalt voor een groot gedeelte de toon. Of @BPSchut en @ANanninga het weten of niet (waarschijnlijk niet), het is de voortzetting van de postmoderne waardenvernietiging die zijn wortels heeft in links nihilisme. Dat draagt natuurlijk niets bij aan verandering ten goede. 

Zo komen we er niet.

Een volk dat voor tirannen zwicht 
zal meer dan lijf en goed verliezen 
dan dooft het licht
~~ H.M. van Randwijk


Tips

Gerelateerd