donderdag 16 oktober 2014

De intellectuele leegte van Femke Halsema

Het voormalige boegbeeld van @GL met de kaakklem van morele verontwaardiging houdt van intellectueel debat. Maar in plaats daarvan krijgen we een schijnaanval op zeepkisten en plakzuilen over standpunten die niemand heeft.


Femke Halsema praat graag, maar het debat hapert over verkeerde definities en niet bestaande bronnen.

Je kunt dat pseudo-intellectuele stuk van Halsema over patriottische correctheid (bron) natuurlijk serieus gaan parsen en debunken zoals Joshua Livestro met veel geduld heeft gedaan (bron), maar je kan er ook snel gehakt van maken. We hebben hier gekozen voor de snelle snack.

Halsema bestrijdt geen auteur, maar een aantal rechtsige media, een krant, natuurlijk De Telegraaf, en twee sites, GeenStijl.nl en Livestro's De Dagelijkse Standaard. Dit zijn plakzuilen, zeepkisten. Geen bronnen, geen auteurs. Die worden composiet samengeperst in een generalisatie, namelijk niet nader gedefinieerde "fanatieke aanhangers van de oorlog tegen IS".  

Volgens Halsema is de belangrijkste reden waarom rechtsig dit standpunt heeft, de onderdrukking en genocide op minderheden gepleegd door de Islamitische Staat. We moeten haar geloven om haar reebruine ogen.

Halsema's stelling is, dat het multiculturalisme de rechten van minderheden garandeert, terwijl rechts diezelfde multicul verkettert! Hoe kan dat? Hypocriet!

Maar wat zijn de rechten van minderheden precies? En wat is de essentie van multiculturalisme? Groepen hebben geen rechten. Individuen hebben dat. Multiculturalisme betekent, dat culturen gelijkwaardig zijn. Rechten hebben dus niets te maken met culturele gelijkheid. Multicul is een filosofie; geen rechtsgrond. 

We laten de schrijver Hugues hier voor wat hij is. Het betoog van Halsema is zonder dit uitstapje al verward genoeg.

Gezien de chaos over definities gaat het stuk op intellectueel niveau nergens over. Als de definities niet kloppen kun je er verder eigenlijk ook niets meer over zeggen.

Ik heb Halsema getweet hoe rechtse ideologie, over wat ze noemt, patriottische correctheid, er eigenlijk uit hoort te zien, maar het is twijfelachtig of  "La Halsema" de stof ooit tot zich zal nemen.

Op een ander moment zullen we het eens hebben over het misplaatste gebruik van de DDR-term, 'correctheid'. 


Gerelateerd