zondag 14 september 2014

Nihilistische bullshit en verknipte schoonheidsidealen

Is ons schoonheidideaal verknipt? Kan zijn. Maar vooral verknipt, zijn de waarden waaraan we eigenwaarde ontlenen. We weten primaire deugden niet van  secondaire normen te onderscheiden.


UPDATE: Bullshit beantwoorden met meer bullshit kan natuurlijk ook!


Voor deze mevrouw is iedere waarde een criterium te veel. Want ze moeten maar gewoon van je houden zonder gezondheid, zonder wil, zonder vaardigheden, zonder kennis, zonder karakter, zonder ambities, zonder capaciteiten, zonder eigenschappen, zonder integriteit, zonder inspanningen om beter te worden. Ja, van je houden om wat eigenlijk? Van je houden als zombie, ontdaan van alle waarden? Lees ook: Koppersnellen boven het maaiveld.12 sep. 2014

Verknipte schoonheidsidealen zijn verknipt denken

Uiterlijk is belangrijk, maar het is geen primair doel. Primaire deugden zijn productiviteit, ratio, welwillendheid, rechtvaardigheid, oprechtheid, trots, onafhankelijkheid (bron) en de lichamelijke en geestelijke gezondheid en integriteit, die ervoor nodig zijn om die waarden te bereiken en te houden. Schoonheid is de optelsom van deze deugden en is daarmee bijvangst. 

Rationeel en praktisch denken over waarden en deugden komt in de plaats van de ongezonde fixatie op vorm, op een 'schoonheidideaal'. Leef goed, streef de juiste doelen na, dan volgen gezondheid en schoonheid vanzelf. Voor een onafhankelijk denkend mens is de norm nauwelijks een criterium.

Foto: Shania Gaiger.


Gerelateerd