maandag 9 maart 2015

Russisch-Griekse as wordt een veiligheidsrisico

Welke ideologie volgt Poetin eigenlijk: etnisch nationalisme of een euraziatische persoonlijkheidscultus? Het maakt niet zo veel uit. Maar dit is zeker in Rusland: de mentaliteit is premodern, het land is collectivistisch van aard en het individu wordt ondergeschikt aan de staat.


De autoritaire Vladimir Poetin maakt van Rusland een fascistische superstaat.

UPDATE: Met de extreem linkse/rechtse coalitie (niet merkwaardig dat die elkaar vinden) aan de macht in Athene is er een geopolitiek veiligheidsprobleem ontstaan. De Griekse regering is niet zomaar alleen met de staatsschuld bezig. Hij is actief anti-Westers en pro-Russisch. Wierd Duk weet hoe de lijntjes lopen.


19 jan. 2015

Russische Kulturkammer veroordeelt #CharlieEbdo

Het grote censuurcomité van Rusland (zeg maar gerust de Kulturkammer van Moskou) dat direct terugrapporteert aan niemand minder dan Vladimir Poetin waarschuwt dat Rusland korte metten maakt met mensen die het in hun botte hoofd halen om zomaar even een paar Charlie Hebdo-cartoons te verspreiden (...) Het is natuurlijk in- en in triest dat de inwoners van Rusland steeds maar minder persvrijheid hebben, en steeds meer meningen de verbodslijst opgeslingerd worden. Rusland is momenteel gewoon een dictatuur, hoe je het ook wendt of keert. Triest dat het 25 jaar na de Sovjet-Unie daar nogmaals op moest uitdraaien. Maar ergens is dit ook wel hilarisch. De hele reden dat Vladimir Poetin ook een zooitje doldrieste aanhangers heeft in het Westen is gebaseerd op het idee dat we in Europa allemaal maar slappe leiders hebben die sidderen en beven voor de islam en zichzelf min of meer vrijwillig afschaffen. (...) (Bron)7 nov. 2014

Poetin criticus en homo-activist dood gevonden

Volgens een reportage in de Britse Daily Mail werd de homo-activist door vrienden gevonden in zijn appartement, liggend in een poel van bloed. (Bron)
In zijn appartement in Moskou is de Russische acteur en anti-Poetin-activist Alexej Devotchenko gisteravond dood aangetroffen. Dat melden diverse Russische media. Hoe hij om het leven is gekomen is nog onduidelijk. Volgens sommige Russische media hebben de autoriteiten verklaard dat er geen aanleiding is om aan een gewelddadige dood te denken. De Britse krant The Telegraph citeert een bron bij justitie die juist van een “criminele daad” spreekt. De 49-jarige Devotchenko nam deel aan diverse demonstraties tegen de Russische president Poetin. Ook sprak hij zich uit tegen homodiscriminatie en tegen de Russische steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Hij steunde Oekraïense demonstranten die voor toenadering van Oekraïne met de Europese Unie demonstreerden. Op zijn Facebookprofiel staat een afbeelding van de Oekraïense vlag naast die van de EU, en het logo van de homobeweging. (Bron)


7 sep. 2014

"Finland wil Anschluss bij Rusland"

De Russische propaganda annex desinformazie machine draait op volle toeren, alsof het Politbureau terug is van weggeweest. Bereikte ons eerder het bericht dat na Georgie en de Krim, nu het Donbasgebied middels russificatie wordt rijp gemaakt voor annexatie (bron), thans is het de beurt aan de Finnen voor een Heim-Ins-Reich-campagne. Dankzij de appeasement politiek komen de Nederrussen vast ook nog wel aan de beurt.
De EU-lidstaat Finland wil bij Rusland gaan horen. Dat beweert in elk geval het Russische propagandakanaal The Russian Times zaterdag. De Russen stellen dat 'steeds meer Finnen naar een intieme relatie met Rusland, ingegratie en uiteindelijk opname in de Russische Federatie' zouden hunkeren. The Russian Times citeert enkele Finnen die daartoe zouden hebben opgeroepen. Finnen in de reacties onder het artikel ontkennen dat zij ook maar iets met Rusland te maken zouden willen hebben.  (...)  (Bron)
6 sep. 2014

Feodale Russen snappen niets van het Westen

Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten, is in het bijzonder van toepassing op de Russische machthebbers. Ze redeneren vanuit machtsblokken. Historisch zien ze het eigen blok met zijn voormalige buffer- en vazalstaten als weinig meer dan pionnen op een schaakbord. Zonodig deporteerden ze een complete bevolking. Het antwoord op ethnische politiek uit het verleden is niet nog meer etnische politiek. Vanuit het feodale machtsblokdenken is een voormalige vazal die lid wordt van de NAVO, een daad van agressie. Dat geldt ook voor de NAVO als geheel: de Russen zien het als een aanvalscomplot. Ze zouden vrijheid niet herkennen, al dreef het in hun borscht! De NAVO is een verdedigingsverdrag en is dat altijd geweest. Het staat iedere onafhankelijke staat vrij om  een verzoek te doen om  lid te worden. Agressie is niet aan de orde, maar voor de feodale imperiumdenkers in Moskou ligt dat anders. Maar zij bepalen de moraalstandaard niet.
Een Russische generaal pleit er gezien de oplopende spanningen met het Westen voor om de optie open te houden om een preventieve kernaanval uit te voeren op de NAVO. De VS en de NAVO moeten dan ook weer als grootste vijanden van Moskou worden gekenmerkt. De Moscow Times bericht dat de Russische militaire doctrine wordt bijgesteld. Aanleiding is niet alleen het Westerse optreden in Oekraïne (het veroorzaken en steunen van een fascistische staatsgreep, het valselijk beschuldigen van Rusland van het uitvoeren van een invasie), maar ook de keuzes die het bondgenootschap heeft gemaakt in Syrië (het bewapenen van Al-Nusra / Al-Qaeda en IS in hun strijd tegen Assad, een bondgenoot van Rusland) en eerder Libië (het afzetten en vermoorden van president Gadaffi, een andere Russische bondgenoot). ‘Het voornaamste is dat de vermoedelijke vijand van Rusland duidelijk in dit strategische document moet worden aangegeven,’ vindt generaal Yury Yakubov, een hoge official van het ministerie van Defensie. Al in 2010 stelde Rusland een nieuwe militaire doctrine op waarin de uitbreiding van de NAVO naar het oosten als een bedreiging van de nationale veiligheid werd gekenschetst, en het defensieve gebruik van kernwapens als rechtmatig werd verklaard. (...) (Bron)
10 aug. 2014

Voor of tegen Poetins Rusland? 

Op dit moment ontwikkelen zich twee aparte drogredeneringen in het Westen, beide pro Poetin. In libertarische kringen is het nu mode om Amerika te haten en om Rusland te omarmen. Waarschijnlijk omdat Rusland een paradijs is voor individuele vrijheid, weinig overheidsdwang en een kleine staat - hetgeen natuurlijk absurd is! In Europa zit rechts gevangen in een andere Hegeliaanse tredmolen, die geworteld is in aversie voor de EU. Omdat de EU zich geschaard heeft achter onafhankelijkheid voor Oekraine, is de Europese rechtervleugel tegen Brussel en Kiev en dus pro Poetin en Rusland. Beide standpunten zijn even irrationeel. Yaron Brook, directeur van het Ayn Rand Institute legt  in twee podcasts uit wat de juiste argumenten zijn om tot een standpunt te komen:
  • Why aren’t you taking a pro-Russia stance against Ukraine? (Source)
  • What should the United States do about Russia’s aggression toward the Ukraine? (Source)31 juli 2014

Moelandergrap!

29 juli 2014

Medewerker van Poetin: "Het wordt oorlog in Europa"

An associate of Putin has made very ominous remarks in the aftermath of the Yukos verdict, which was a triumph for property rights. Yukos was a nationalized privatized petroleum company which, until 2003, was controlled by Russian oligarch Mikhail Khodorkovsky. After Yukos was bankrupted, Khodorkovsky was convicted of fraud and sent to prison. He was released earlier this year. (Source) The arbitration court's decision in The Hague last week to rule in favor of Yukos shareholders (and thus against the allegedly "politically motivated" confiscation of the firm's assets by the Russian government) with a $50 billion settlement (half what was sought) has prompted a quick and angry response from the Russian government. ZeroHedge has this:

Having $50 billion of assets under potential seizure is enough to make anyone whince. However, despite a quickly worded statement on the Yukos award, Vladimir Putin seems less than anxious to find a resolution. We think we know why, and it's very concerning. As The FT reports confirming our earlier comments: 
The award is a landmark not just for its size – 20 times the previous record for an arbitration ruling. The tribunal also found definitively that Russia’s pursuit of Yukos and its independently-minded main shareholder, Mikhail Khodorkovsky, a decade ago was politically motivated. ... Though Russia cannot appeal against the award, Moscow said it would pursue all legal avenues for trying to get it “set aside”. Even if the ruling stands, shareholders face a tortuous battle trying to enforce it. If Moscow refuses to pay, they must pursue Russian sovereign commercial assets in the 150 countries that are party to the so-called 1958 New York Convention on enforcing arbitration awards.
But perhaps this explains why Putin is not coming out swinging, as The FT concludes, 
One person close to Mr Putin said the Yukos ruling was insignificant in light of the bigger geopolitical stand-off over Ukraine. “There is a war coming in Europe,” he said. “Do you really think this matters?” 
(Source)July 5, 2014

Putin Is Turning Russia Into A Premodern State

A law banning swearing in film, theater and other forms of art took effect Tuesday, outlawing the profanity abundantly used in works by Russian literary giants like novelist Fyodor Dostoyevsky and poets such as Alexander Pushkin and Mikhail Lermontov. The so-called profanity law, signed by President Vladimir Putin in May, lists the use of four particular swear words and their derivatives — a particularly vulgar and vivacious lexicon known as Russian "mat" — in public performances as punishable by fines of up to 2,500 rubles ($70) for individuals and up to 50,000 rubles for companies and organizations. The 19th century Russian novelist Dostoyevsky, however, devoted an essay praising the all-encompassing expressive powers of one of the simple monosyllabic words now banned under the new law, arguing it could replace all others in Russian speech. And the novelist hardly suffered from a limited vocabulary. (Source)


June 10, 2014

Putin Agrees With Petition to Revert to Stalingrad

This pretty much tells you all you need to know.
June 9, 2014

The Putin System- (2009)

CBC's "The Passionate Eye" presents The Putin System - a documentary that presents an ominous view of what Putin is willing to do to ensure Russia regains its position on the world stageThe Putin System is directed by Jean-Michel Carré in association with Jill Emery for the French production company Les Films Grain De Sable.

The Putin System (2009) chronicles the remarkable life of Putin, a tough, young leader who is not afraid to make harsh decisions and holds a secret purpose-to restore the old Russia of his dreams. If he must create a fascist system in which the government controls the economy, as well as every other aspect of life, then so be it. The docu brings us back to the days of the Orange Revolution in Ukraine and how the elections were stolen. A wrong only righted earlier this year, but at a cost. The Crimea peninsula is almost certainly lost, while eastern Ukraine is on the brink of civil war. If Vladimir Putin looks like a real strongman compared to Western hapless leaders, this does not make Putin a better man, just a more dangerous one. 

Related