woensdag 11 juni 2014

Ophef in Griekenland over villa Wim-Lex

In Griekenland is ophef ontstaan over het ingrijpen van drie ministers om de illegale bouw van een privéhaven mogelijk te maken bij het huis van koning Willem-Alexander. 


Griekse media melden het voornemen van het koningspaar om een privéhaven te bouwen bij hun huis in het plaatsje Kranidi op de Peloponnesos.

Met een gemeenschappelijk ministerieel besluit zouden volgens het Financieele Dagblad alle geldende wetten zijn omzeild om het mogelijk te maken dat het landgoed een verbinding krijgt met de zee. Dat zou nodig zijn voor de bewaking en veiligheid van het gebied. De werkzaamheden zijn volgens de ministeries in het openbaar belang zijn en de openbare veiligheid dienen. De lokale bevolking betwijfelt of de recreatie van een buitenlands staatshoofd als kwestie van openbaar belang kan worden bestempeld. Er zou weinig begrip zijn voor het veiligheidsaspect dat ten grondslag zou liggen aan het project en het 'toe-eigenen' van de haven. (Bron) WimLex kocht de villa in 2012 voor 4.5 miljoen euro's na het politiek incorrecte debacle in Mozambique.

Het heeft nooit erg geboterd tussen de moderne Griekse staat en koningshuizen. De Grieken ontworstelden zich aan de Turkse overheersing met het Verlichtingsidee van recht op zelfbestuur en onafhankelijkheid. Daarmee was het premoderne, feodale tijdperk eigenlijk al aan het einde van zijn levenscyclus gekomen. Niettemin meenden de grootmachten van die tijd, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Rusland een Duits koningshuis te moeten parachuteren in het land. Na een turbulente geschiedenis werd de monarchie in 1973 in een referendum afgeschaft. Sommigen hebben er nog wel eens nachtmerries over. Meer over deze boeiende geschiedenis hier

Nader onderzoek over de WimLexvilla volgt.


Gerelateerd