zondag 1 juni 2014

Blair wil de EU verdedigen tegen extreem rechts

Na de EP2014-verkiezing is er bij de regenten ware paniek ontstaan. De federalist Juncker eist het voorzitterschap van de Raad op, terwijl de Duitse regeringstop de mogelijk toekomstige president van Frankrijk 'fascistisch' noemde. En dat is nog maar het begin


Anti-EU partijen hebben hun aanwezigheid in het 751-zetels tellende 'parlement' verdubbeld. De euroregenten hebben een enorme mokerslag gekregen. De gevolgen zijn nog niet te overzien.

Nadat de uitslagen van het EP2014 bekend werden heeft de oud PM van het VK, Tony Blair gesproken met Angela Merkel. Naar verluid heeft hij zijn diensten aangeboden om de EU te verkopen aan een steeds skeptischer wordend publiek. Hij wil de EU verdedigen tegen de aanvallen van extreem rechts, waarmee de geruchtenmachine op gang is gekomen dat hij zijn oog heeft laten vallen op de post die Juncker al voor zichzelf geclaimd heeft: president van de Europese Raad van regeringsleiders.

Blair heeft al woedend gereageerd dat hij er niet op uit is de apparatjik Van Rompuy op te volgen wanneer die aftreedt in november. Blair was de gedoodverfde president van de Raad, maar hij werd verslagen door Van Rompey mede omdat Blair de steun niet had van Merkel. Het contact werd dus gezien als het veiligstellen van haar steun voordat Blair opnieuw een gooi doet naar het presidentsschap.

Ze grijze Van Rompuy werd gekozen als boegbeeld om tweede viool te spelen onder de regeringsleiders. De werkelijke macht ligt nog altijd bij de landen. Maar met een charismatische president als Blair zou de EU de definitieve stap zetten naar de eenheidsstatelijke federatie onder zijn leiding.

De Rooms-Rode Blair heeft in 2010 gezegd dat de EU een sterke leider met een mandaat van de kiezer nodig heeft en hij waarschuwde dat de crisis over de euro zou leiden tot een politiek schisma tussen het VK en de de rest van Europa.

Volgens de Duitse nieuwsoutlet Der Spiegel heeft VK PM David Cameron gisteren gezegd dat hij niet langer het Britse lidmaatschap van de EU kan garanderen als Europese leiders de federalist Jean-Claude Juncker kiezen. Spiegel speculeerde dat de kans groot is dat Cameron kiest voor een simpel in/uit de EU referendum in 2017. (Bron)


Gerelateerd