maandag 12 mei 2014

(Updated met Hollywood tweet) Poetin is een dievenbaron, maar wie stopt hem?

Poetin slaagt in een ouderwets recept voor landje-pik. Volgens dezelfde moraliteit waarmee Nazi-Duitsland het Sudetenland annexeerde, slaagt Rusland er nu in eerst de Krim bij Rusland aan te sluiten, en nu ook het oosten van Oekraine


UPDATE: Hoppa! Deze van acteur James Woods!


Er hoeft geen bezettingsleger aan te pas te komen. Middels de inzet van een handjevol special forces (een hybide van commando's en terroristen) en wat strategisch geplaatste agitators en provocateurs, slaagt Poetin erin hele stukken onroerend goed te ontvreemden. Hij gebruikt daarvoor twee staatsrechtelijke drogredenen.

De eerste is ethnisch determinisme. Als een volk op basis van genetische afstamming recht kan laten gelden op onroerend goed, nodigt dat uit om middels een volksverhuizing en het uitroepen van 'recht op aansluiting bij het moederland' hele stukken land te hijacken. 

Om een voorbeeld te geven: Turkije zou Turken naar Drente kunnen sturen en vervolgens de provincie kunnen claimen als Turks eigendom. Om maar iets geks te noemen. De geschiedenis is bezaaid met voorbeelden. 

Kosovo, om maar een buitenplaats te noemen. Het losweken van het Serbische hartland van Serbie zelf kon alleen moreel worden gelegitimeerd middels beschuldigingen van genocide. Overigens gebeurden ethnische zuiveringen ook door Albanese kant, maar daar is nooit naar gekeken.

Het tweede mechanisme is de democratische legitimatie. Middels een inderhaast georganiseerd referendum stemt een meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid om zich daarna aan te sluiten bij het ethnische moederland. Afgezien van de fraude die hiermee overduidelijk wordt gepleegd, geeft dit een van de drogredenen aan van de democratie.

Het geeft een legitiem sausje aan de coup op ethnische basis. Maar dat de zaken staatsrechtelijk niet tof zijn, blijkt uit het feit dat de minderheid zich nu in een positie bevindt waar het niet voor gekozen heeft. Hebben zij dan geen rechten?

Natuurlijk wel. Er is eigenlijk maar een legitieme reden voor afscheiding: ernstige onderdrukking van een minderheid waarbij afscheiding een duidelijk voordeel oplevert qua rechten, zoals de joden overkwam in de Tweede Wereldoorlog. Het is duidelijk dat daar in Oekraine geen sprake van is.

Leiders van de Westerse landen beroepen zich erop dat het referendum ongeldig is. Dat is nergens voor nodig. Ethnisch separatisme is moreel niet te verantwoorden. Einde oefening. Maar niemand heeft de ruggegraad, de ballen of het morele gezag om Poetin te stoppen. Dat maakt Poetin geen beter mens. Wel een gevaarlijke.

Ook in Ierland laat de IRA weer van zich horen: "Politie Dublin voorkomt bomaanslag tijdens Giro d’Italia" (Bron)


Gerelateerd