zondag 27 april 2014

PERSBERICHT: De moraliteit van het kapitalisme


Lezing: "De Moraliteit van het Kapitalisme"

Wat is kapitalisme en waarom is de vrije markt het meest ethische systeem dat de mens ooit heeft voortgebracht? 


Op zondag 11 mei as. zal Yaron Brook, directeur van het Ayn Rand Institute, een lezing geven in het CREA, het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam, met de titel "De Moraliteit van het Kapitalisme". Deze ethische theorie is uitgewerkt door de schrijfster-filosofe Ayn Rand. Zijzelf omschreef het als een filosofie om te leven op aarde. Yaron Brook, een internationaal gevraagd spreker bij universiteiten, bedrijven en politieke organisaties, spreekt naar aanleiding van zijn bestseller in Amerika, Free Market Revolution: How Ayn Rand's ideas can end big government.


Wat is kapitalisme? 

Afgeleide van de vrij geboren mens is vrije kennisgaring. Het resultaat daarvan is de wetenschap. Industrie is feitelijk toegepaste wetenschap en technologie. Die industrie wordt gedragen door ondernemers, mensen die persoonlijk risico willen nemen om de producten van de wetenschap geschikt te maken voor de massamarkt. Met hun investeringen scheppen ze welvaart en banen, waarvoor ze niet altijd de waardering krijgen die ze verdienen.

Waarom is kapitalisme het meest ethische systeem? 

Ondernemers hebben gezorgd voor het meest ethische systeem dat de mens ooit heeft voortgebracht. Het systeem draait om vrijwillige, wederkerige uitwisseling van waarden tussen gelijkwaardige individuen. Door het creëren van welvaart is de ondernemer de grote bevrijder uit armoede, hongersnood en ziekte.

De ondernemer heeft de mensheid verlost uit de vruchteloze hopeloosheid en angst waarin hij gedurende het pre-kapitalistische tijdperk verkeerde en waarin de meesten in niet-kapitalistische landen nog steeds leven.

Datum: zondag 11 mei 2014
Aanvang: 16:00 uur
Locatie: CREA muziekzaal
Adres: Nieuwe Achtergracht 170,
Navigatie: "Valckenierstraat 65, Amsterdam" - Routebeschrijving
Toegang: studenten gratis, overigen € 5

Er is nog een klein aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden voor de lezing kan op de Facebook event pagina.


Amsterdam, 27 april 2014


******

Over het Ayn Rand Institute 

Het Ayn Rand Institute in Irvine, California beoogt de bevordering van het bewustzijn, begrip en acceptatie van de filosofie van Ayn Rand — het objectivisme — door een cultuur te scheppen die zich laat leiden door rede, rationeel zelfbelang, individualisme en laissez-faire kapitalisme­­; een cultuur waarin individuen vrij zijn om geluk en zelfontplooiing na te streven. Strategie, prioriteiten en programma's van het ARI worden bepaald door Ayn Rands bijzondere kijk op wat een gegeven cultuur bepaalt: niet de laatste poll of verkiezingsuitslag, maar de filosofische ideeën die de keuzen en daden van mensen uiteindelijk bepalen. (Bron)

Over Objectivisme in Nederland 

De denktank, Stichting Objectivisme Nederland is momenteel in oprichting. Informatie over objectivisme is verkrijgbaar bij Cassandra Troy (email: pomocentral@mail.com, website www.Pomonieuws.nl) of bij de voorzitter van de Ayn Rand Campus Club, Yernaz Ramautarsing (email: yernaz@hotmail.com, M. 06 149 842 31).

- Yaron Brook -

Bijlagen