zaterdag 8 maart 2014

Poetin bewijst dat de EU machteloos is

Met de annexatie van de Krim daagt Poetin de EU uit. Hij wil bewijzen dat waarden zichzelf niet verdedigen. Ze moeten verdedigd worden. Maar in de EU gaat vrede voor rechten. Waarmee Poetin bewijst dat de EU geen moreel bestaansrecht heeftHet Putin Systeem.

De schokkende onwetendheid in het Westen over de Oekraine en de Krim laten je snakken naar adem. In het kort, dit is de deal. 

1. De Krim heeft historisch existentiele betekenis voor Rusland. In de context van het politiek-psychologische verlies van de Sovjet Unie is het onvoorstelbaar dat Poetin nog terug kan op zijn schreden. Het referendum moet, rechtmatig of frauduleus (Poetinisme is gecontroleerde democratie) instemmen met de aansluiting bij de Russische Federatie.

2. Het Westen wordt geleid door Barack Obama - de meeste incompetente Amerikaanse president aller tijden; en een 'leider' die niet gelooft in de vrije wereld, laat staan in het Amerikaanse leiderschap daarvan. 

3. De EU is een ramp voor de buitenlandse politiek, die bovendien wordt aangevoerd door Catherine Ashton, die de Sovjet Unie steunde tijdens de Koude Oorlog.  

4. De Krim is nu onderdeel van Rusland. Einde oefening. Voor een andere uitkomst zou Poetin van het politieke toneel moeten verdwijnen. Dat gelooft niemand. 

5. De enige vraag is, zal de annexatie van de Krim leiden tot aansluiting van ook andere delen van de Oekraine bij Rusland. Een vraag die we hier al hebben beantwoord.  (Source)

Dus dat is het? Nou, niet helemaal. 

Als Rusland de Oekraine opvreet, is het 'Europese systeem' failliet. Met de annexatie van de Krim daagt Poetin de EU uit. Het is bedoeld om te bewijzen dat waarden zichzelf niet verdedigen. Daar heeft Timothy Snyder een uitstekend punt. Rechten kunnen zichzelf niet verdedigen. Ze moeten verdedigd worden. En omdat in de postmoderne EU vrede voor rechten gaat, is daarmee gebleken dat de EU geen morele autoriteit heeft.

Dat is de reden waarom Verhofstadt en Van Baalen eruit zien als clowns als ze Oekrainers aansporen te vechten voor vrijheid. Iedereen weet instinctief dat als het erop aankomt, op deze generaals niet gerekend hoeft te worden. 

Postmoderne buitenlandpolitiek bestaat uit de indruk wekken dat je vecht voor basisrechten, zonder dat je in daad ervoor op hoeft te komen; postmodernisten geloven dat door te zeggen dat ze ervoor zijn, de wereld dat als waarheid aanneemt. 

Dus terwijl ze hebben getekend voor de veiligheid van Oekraine, kunnen de VS en de EU zeggen dat ze pal staan voor democratie en vrijheid zonder dat ze daarvoor oorlog hoeven te voeren met Rusland. Maar dat is niet zoals de realiteit werkt. Poetin heeft aangetoond dat de keizer geen kleren heeft. En dat is nog maar het begin. 

Ten tweede weet de EU niet zeker of ze met de Amerikanen opkomen tegen de agressie van Poetin op de Krim of dat ze de rol van neutrale bemiddelaar tussen de VS en Rusland willen spelen. Een artikel van Verhofstadt op de site van The Guardian maakt dit punt duidelijk: 
This is where EU and US soft power can be as effective (and less dangerous) than the blunt use of force and sabre-rattling that characterised the cold war. However, we have to be prepared to see such threats through if we are to be credible in the eyes of the Kremlin. 
Verhofstadt maakt op geen enkele manier duidelijk hoe hij die rol in de ogen van Poetin geloofwaardig denkt te maken. Hij gaat verder:  
The US under Obama has shown great reluctance to get involved in distant conflicts that are not perceived to be in the country's vital strategic interest. So the EU is presented with an opportunity to step in, broker a solution and live up to its high ideals as a peacemaker and forum for conflict resolution. Is it up for the challenge? 
Wat is het nou? Tot nu toe is de EU noch een partij, noch een bemiddelaar. Verhofstadt heeft het over het gevaar van de "blunt use of force and sabre-rattling" tijdens de Koude Oorlog, maar wat thans het grootste gevaar is, zijn deze postmoderne prutsers: eigenlijk babies met scheermesjes die wereldleidertje spelen.


Meer interessante achtergrondartikelen:

  • Anne Applebaum on the ideology of Putinism (video)


Gerelateerd