zondag 2 maart 2014

Oorlog met de Russen: de vooruitzichten

Het Oekrainse leger is aan het mobiliseren. Er zijn Poolse troepenbewegingen gemeld. De opmars van de Russen op de Krim gaat gestaag door. Poetin begint binnenkort met 'oefeningen'


De rivier de Dnjepr doorklieft Oekraine van noord naar zuid en splijt het land in twee delen.

Als je de kaart van Oekraine goed bekijkt, valt een ding op: de rivier de Dnjepr doorsnijdt het land van noord naar zuid en splijt het in twee delen, een oostelijk en een westelijk deel. Dit is tevens de natuurlijke cultuurgrens tussen het Europese en het Russische volksdeel. Tijd voor een indepth gesprek met onze militaire correspondent over de olifant in de kamer waarover niemand nog durft te praten: wat zijn de vooruitzichten als het komt tot oorlog. 

Het Oekrainse leger zal het niet lang maken tegen de Russische overmacht. Omdat hun materieel standaard USSR is hebben ze niets aan munitie van de NAVO.

Alleen al om strategische reden zal Poetin geen genoegen nemen met het innemen van de Krim alleen. Dan heeft hij een gat in zijn linie. Hij zal ook het oostelijke gedeelte van Oekraine annexeren, zoals de Russen dat ook al deden met delen van Abghazie, Georgia en de Noordpool.

De lijn Rusland, Belarus, Oekraine, de Dnjepr en de Krim vormen een perfecte lijn voor de nieuwe muur. Oekraine is vlak gebied en daardoor moeilijk te verdedigen. Je valt dan strategisch al snel terug op de hoger gelegen grenslanden, Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenie. Je moet Oekraine als geheel opgeven. Het vlakke land is niet te verdedigen. 

De ontwikkelingen gaan nu snel: het leger van Oekranie is aan het mobiliseren en er zijn Poolse troepenbewegingen gemeld. Ook zijn Oekrainse officieren overgelopen naar Rusland. Op de korte termijn zullen de Russen oprukken tot de Dnjepr en daarna consolideren.

De vraag is, zullen de lidstaten van de EU Oekraine willen verdedigen, zoals Verhofstadt en Van Baalen aangaven tijdens hun vertoning op het Maidanplein in Kiev?

Qua moraal zijn de Russische troepen goed gemotiveerd: volgens de Russische logica gaan ze de nazi's voor de tweede keer bestrijden. De legers van de EU-lidstaten missen motivatie en ze zijn gedemoraliseerd door de aard van de EU zelf die het nationale gevoel voor "wij" ontkent. Waarschijnlijk is, dat in Nederland nog meer militairen zullen uitstromen naar een baan in het bedrijfsleven of elders.

Poetins mindset wordt niet gehandicapt door pomodenken: zijn loyaliteit is aan Rusland alleen en het enige dat telt zijn de Russische belangen. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het uiteenvallen van de Sovjet Unie een tragische vergissing vindt. Dit plan, in samenhang van de Olympische Spelen in Sotsji, is het werk van jaren.

Poetin begrijpt de aard van macht. Iemand moet die hebben, want een machtsvacuum bestaat niet. Het is dus belangrijk dat the good guys de macht in handen hebben, maar Obama heeft de Pax Americana in de uitverkoop gedaan. 

De EU en zeker Obama hebben het principe, "Si vis pacem, para bellum" (als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog) absoluut niet begrepen. Vlak voor het uitbreken van de crisis in Oekraine maakte Obama bekend, het militaire apparaat te willen terugbrengen tot het vooroorlogse niveau (de Tweede Wereldoorlog, dat is).

Poetin is een autocraat, een moderne tsaar. Hij hoeft zich niet te verantwoorden voor de omvang van zijn leger. In het democratische Westen ligt de zaak heel anders. Net als in de periode 1930-1940 geloven de kiezers in gebroken geweertjes, vrede door eindeloos onderhandelen en compromissen sluiten met het kwaad.

Chamberlain ging onderhandelen met Herr Bloksnor en zou zorgen voor "peace in our time". Het Nederlandse leger was uitgerust met houten geweren en toen de Duitsers binnenvielen was het nog een wonder dat ze nog zo lang stand hebben gehouden.

Demoralisering is de essentie van decadentie. En decadente beschavingen gaan ten onder omdat ze sitting ducks worden voor assertieve absolutisten die niet twijfelen aan de moraliteit van hun belangen.

Gerelateerd