zaterdag 1 februari 2014

Wapens voor 'het goede doel' aan terroristen

De politiek van het steunen van de vijanden van je vijanden is spelen met vuur; als ze kwaad blijken te zijn, kunnen ze zich zomaar tegen je keren. Na het debacle met Al Qaida heeft het Westen niets bijgeleerdHet regime van president Morsi en de Moslim Broederschap in Egypte heeft van de Sinai een terroristennest gemaakt. 

Precies waarvoor geheime diensten wereldwijd in oktober al waarschuwden is gebeurd: met een schouderafvuurbare raket (red. PN: Stinger of MANPAD) is door een jihadgroep in Egypte onlangs een helikopter uit de lucht gehaald. Filmpjes van de voltreffer zijn op internet gezet door jihadgroep Ansar Bayt al Maqdis, die opereert in het Sinaïgebied.

Afgelopen najaar kregen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd de waarschuwing om het luchtruim te mijden boven de Sinaïwoestijn. Volgens Amerikaanse en Europese geheime diensten was er een "voorstelbare dreiging vanaf de grond in het Sinaïgebied". Die algemene vrees is enkele dagen geleden angstig treffend geïllustreerd met het neerhalen van de legerhelikopter met zo’n ’surface-to-air’-raket.

Het filmpje – jihadisten claimen steevast hun 'successen' met statements en filmpjes op jihadfora – toont hoe angstig eenvoudig het is om vanachter een struik een toestel uit de lucht te halen. Zo is te zien hoe binnen enkele seconden nadat de raket is afgeschoten de helikopter in de lucht explodeert en het wrak neerstort.

De ellende is, zo waarschuwen inlichtingendiensten, dat dergelijke raketten – van Chinese, Russische of Amerikaanse makelij – in grote aantallen in handen zijn gevallen van jihadgroepen. Daarom werd al in oktober gewaarschuwd dat de dreiging "op langere termijn in stand blijft". De gewaarschuwde luchtvaartmaatschappijen moeten zelf beslissen wat ze doen met de dreigingsinformatie, maar sinds enkele dagen is één ding helder: het is bloedlink om te vliegen boven het Sinaïgebied. En gevreesd wordt dat die rotdingen worden verspreid richting Europa.

"Het neerschieten van een helikopter met een schouderraket is een big deal", verzuchtte voormalig CIA-directeur David Petraeus tijdens een veiligheidsconferentie in Tel Aviv, waarbij veel doorgewinterde westerse inlichtingenmedewerkers aanwezig waren. "Zoals jullie weten is dit altijd al onze ergste nachtmerrie, dat een burgertoestel uit de lucht wordt gehaald met zo’n ding. Daarom zijn we zo bezorgd dat die raketten rondslingeren".

De Amerikanen doen desperate pogingen deze draagbare raketsystemen te traceren en te vernietigen. Gevreesd wordt dat het verspreiden van deze wapens een verwoestend effect heeft op het mondiale luchtverkeer en daarmee ook de wereldeconomie. Gespeculeerd wordt dat veel schouderraketten zijn verdwenen uit Libische wapenvoorraden tijdens de burgeropstand in 2011.

Geroofde Libische exemplaren zijn opgedoken bij onder meer Hamas en jihadgroepen in Egypte.

(Bron)

'Geroofd' is zeker niet altijd het geval. Er is bijvoorbeeld een goed gedocumenteerde geheime verscheping van wapens van Benghazi in Libie naar de rebellen in Syrie via Turkije door CIA en de State Dept. Dat verklaart de aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi tijdens de terroristische aanval op 11 september 2012 (zie onder "Benghazi Live Blog"). Niemand weet hoeveel van dergelijke clandestine wapenzendingen hebben plaatsgevonden.

Het Westen heeft jarenlang deze rebellen gesteund (zie "Westen gaat door met rampzalige steun aan de MosBro"), en is pas zeer recentelijk tot inkeer gekomen (zie "Westen beseft eindelijk zijn kolossale fout in Syrië"). Deze Stingers duiken nu overal op en zijn een nachtmerrie voor de burgerluchtvaart. Overigens is het niet de eerste keer dat zich dit voordoet in Sinai (zie onder "Egyptian Ministery in Sinai Attacked With US Weapons"). Morsi heeft van de Sinai een terroristennest gemaakt dat aansluiting zoekt bij Hamas in Gaza. 

Gerelateerd