dinsdag 15 september 2015

Extreem links wil geld nationaliseren

Piet bestelen om het aan Jan te geven, is moreel hoogstaand; maar wie zoveel mogelijk van zijn zelf verdiende geld wil houden, is een crimineel! Dat gelijkheid van inkomen niet leidt tot geluk naar lethargie, is al decennialang bewezen. En nu moet de staat ook nog banken gaan overnemen.

UPDATE: De centrale bank maakt meer kapot dan je lief is, zou een goede reclameslogan voor ideele staatspropaganda kunnen zijn. Met neplibertariers als de boys van de Piratenpartij heb je geen belastingklerken meer nodig, een andere. De extreem-linkse idee dat de het munten van geld bij de overheid thuishoort, is een gebrek aan historisch, economisch en filosofisch besef, maar voor etatsten is het geen erg grote stap, waarschijnlijk. Voor hen geldt immers: de staat, dat zijn wij! Niets is minder waar. Wat is geld? Het is een middel om waarde op te slaan die vrijwillige uitruil mogelijk maakt, met andere woorden, handel. Wat is waarde? Waarde moet geschapen worden. Koffiebonen uit Brazilie hebben de marktwaarde van koffiebonen. Maar de grote meerwaarde ontstaat bij de koffiebranderijen in eigen land, die de koffiebonen verwerken tot een commodity waar mensen daadwerkelijk geld aan willen uitgeven. Deze waarde wordt in de private sector letterlijk 'gemaakt'. Het is daarom logisch dat die waarde wordt opgeslagen en beheerd in de private sector. Bankieren is geen overheidstaak. Centrale banken heten misschien wel banken, maar het zijn staatstoezichthouders. Als ze geld gaan munten, worden ze zelf partij en ontstaat een WC-eendsituatie. En dat moeten we niet willen. Lees de interessante geschiedenis van munten en banken in het boekje "The Tragedy of the euro" van Philipp Bagus dat je hier gratis kunt downloaden. (PDF)16 dec. 2014


Optimale belastingheffing met de Laffercurve


Eens werd dit principe zelfs begrepen door politici en ambtenaren. Vandaag gaat het niet meer om optimale
opbrengst of sluitende budgetten. De burger moet maximaal worden uitgeperst, uit wraakzucht tegen productieven, of uit taxjustice. Na 40 jaar, de herintroductie van Laffercurve!15 dec. 2014

Accountant bekent complot achter belastingkartel

WSJ komt vandaag met een oogopenend artikel dat licht werpt op de omvang van het belastingkartel. De brandstof voor deze mondiale beweging is socialistische morele verontwaardiging over economische concurrentie tussen vestigingsplaatsen voor de gunst van de multinationale investeerder. In het complot - dat volledig buiten de democratische controle plaatsvindt - zitten werknemers van accountantsfirma's als PriceWaterhouseCoopers en de hemel mag weten wie nog meer. Een employee staat vandaag terecht voor het lekken van vertrouwelijke documenten en een aantal andere aanklachten; hij beroept zich op "zijn geloof" in taxheffen en biecht op onderdeel te zijn van een bredere beweging!

A former employee of the accounting firm PricewaterhouseCoopers named Antoine Deltour was summoned before a Luxembourg court on Friday on suspicion of having stolen documents that appeared in the LuxLeaks document dumps. The Luxembourg prosecutor’s office said on Friday that an investigating judge had charged someone with theft, disclosing confidential information and trade secrets, money laundering and fraud, following a complaint filed by PWC in 2012 against a former employee. In an interview with the French newspaper Liberation, Mr. Deltour identified himself as that someone, talked briefly about why he did it – and said that he wasn’t alone: “I acted because of conviction, for my beliefs, not to appear in the media,” he said. “I am just one part of a bigger movement.” (...) Mr. Deltour notes that the second LuxLeaks release contains internal documents from the other Big Four accounting firms – Deloitte Touche Tohmatsu Ltd, KMPG and Ernst & Young. That means other people are involved. (...) (Source)13 dec. 2014

12 dec. 2014

Socialisten werken aan mondiaal belastingkartel

Socialisten houden niet van concurrentie. Economische competitie drukt de prijzen en leidt tot extra inspanningen om de kwaliteit te verbeteren. Zo komen de besten bovendrijven en dat is oneerlijk tegenover landen die daar niet toe in staat zijn. De oplossing is een gelijkmaker: het kartel. Om die reden wordt fiscale concurrentie tussen landen de nek omgedraaid: belastingparadijzen worden gedemoniseerd, landen die taxdeals sluiten (zoals Nederland, Luxemburg, Ierland en de bekende 'routes') moeten daar mee ophouden! De hele wereld moet een groot vestigingsmonopolie worden en een belastingkartel waaraan niemand kan ontsnappen. Want dat is pas eerlijk.
22 nov. 2014

FNV demoniseert, maar schiet in eigen voet

FNV-voorzitter Ton Heerts gaat vol op het orgel met de morele veroordeling van bedrijven die gewoon betalen wat ze hebben afgesproken. In navolging van egalisten als Piketty en demoniseringsbewegingen als Occupy en Uncut noemt de FNV, bedrijven als Albert Heijn en Shell, waar duizenden van hun leden en hun gezinnen van leven, 'crimineel'. De bedrijven pikken het, want ze zijn hun moreel abjecte status zelf gaan geloven! Maar als Heerts gelijk heeft, mag hij de hand eerst wel eens in eigen boezem steken, want blijkbaar heeft de FNV zijn werk niet goed gedaan.


8 nov. 2014

Advies voor slachtoffers van de naheffingWaarin een klein land hypocriet kan zijn
14 aug. 2014

#geenaccijns-club pompt 8 miljard terug in de economie

Op zoek naar de Nederlandse Laffercurve is @DriekusVierkant op een juridische escape gestoten waarbij 1,2,3 hoepla, acht miljard euro zo terug de economie in kan. Lid worden van de #geenaccijns-vereniging? Hoe het werkt en link naar de clubkaart in de (bron) Hasjtak #geenaccijns
20 juli 2014

Spanje voert belasting in op banktegoeden

Er werd lang voor gewaarschuwd. Spanje is het eerste land dat een bail-in doorvoert, zoals de OESO en IMF al enige tijd bepleiten. Spanje gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 banktegoeden belasten met 0,03% belasting.
6 juni 2014

EU start onderzoek naar Nederlands belastingklimaat

Landen die met elkaar concurreren voor de gunst van multinationale bedrijven is evil. Althans dat vinden de Piketties, en de OESO, en de G7, en de EU. We moeten toe naar internationale belastinggelijkheid. Met Zwitserland en Luxemburg behoorde Nederland tot de landen met gunstige belastingklimaten. Dat mag niet meer. De EU stelt een onderzoek in! Soevereiniteit is voorgoed verleden tijd. Iedereen regeert mee. Dag democratie... RTL interviewt PvdA'er Willem Vermeend:
De EU overweegt een onderzoek naar ons belastingklimaat. "Als je echt iets wil doen, moet Europa alle landen onder de loep nemen. Dan kan je dat toetsen aan de wetgeving die we hebben", reageert Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën. (Bron) (Meer)26 mei 2014

Nederland 2014: maanden vast zonder proces

MKB-belastingadviseur Toine Manders is op 28 januari op Cyprus met veel machtsvertoon gearresteerd en werd pas eind mei weer vrijgelaten. Onder leiding van de taxcoordinator OESO en aangespoord door de neomarxist Piketty is de internationale jacht op belastingschuwen is geopend.


Jort Kelder in gesprek met belastingbevrijder Toine Manders. De hele uitzending, inclusief interview met oud FinMin @JCdeJager is te zien op Uitzending Gemist.

Anti-belastingactivist Toine Manders, oud-voorzitter van de Libertarische Partij heeft maanden vastgezeten zonder enige vorm van proces, voor een deel zelfs in beperking. Hij is net weer vrij. Scroll neer voor meer over dit verhaal. Nederland is er gek op andere landen de les te lezen over mensenrechten, maar dit kan en gebeurt hier gewoon.
(...) Nederland is koploper in Europa wat betreft het opleggen van voorlopige hechtenis (het langer vasthouden van een verdachte na zijn arrestatie). Kamerleden maken zich daar zorgen over. PvdA, D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en 50+ zijn van mening dat er meer aandacht moet komen voor de alternatieven van voorlopige hechtenis. Regel Rechter Jacco Janssen, onder andere bekend van de examendiefstalzaak in Rotterdam, uit zijn zorgen over de praktijk van voorlopige hechtenis. Volgens Janssen is het opleggen van voorlopige hechtenis eerder regel dan uitzondering en worden de voorwaarden voor de maatregel tot het uiterste benut. Het grote gebruik van voorlopige hechtenis resulteert in een explosieve toename van het aantal mensen dat onterecht in voorarrest blijkt te hebben gezeten. In tien jaar tijd is het aantal schadevergoedingen daarvoor verdrievoudigd, blijkt uit cijfers van het CBS. (Bron)25 mei 2014

Volgt Amazon Starbucks' superieure taxmoraal? 

Na het eclatante succes met Starbucks gaan de vrienden van @Ewaldeng in het VK @UKuncut vast ook Amazon een betere belastingmoraal bijbrengen. Want emochantage smaakt naar meer!
De Amerikaanse webwinkelreus Amazon heeft vorig jaar zo'n 11 miljard pond (ruim 13,5 miljard euro) aan Europese omzet weggesluisd naar een kantoor in Luxemburg, om er zo min mogelijk belasting over te hoeven betalen.  Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag. Dankzij de truc waarbij betalingen van Europese klanten via Luxemburg lopen, heeft Amazon vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk niet meer dan 4,2 miljoen pond aan belasting afgedragen. Dat terwijl de Britse omzet 4,3 miljard pond bedroeg, aldus de zondagskrant. Bedragen over andere landen worden niet genoemd. (Bron)
Piketty's 'gaslighting' ligt aan diggelen

Na transcriptiefouten, verkeerde formules en kersenpikken in data komt nu ook de linksdraaiende Financial Times met een onderzoeksrapport over Piketty waar de honden geen brood van lusten. Piketty is de zoveelste linkse ideoloog vermomd als pseudo-wetenschapper. Piketty gesloopt en gedebunkt.
Al maanden staan de media bol over het economisch wonderkind, Thomas Piketty en zijn boek, ‘Capital in the Twenty-First Century’, dat ook wel de "sensatie van het jaar" wordt genoemd. Het boek verleent een sausje van wetenschappelijkheid* aan het narratief van de toenemende ongelijkheid dat links aanhangt sinds de financiele crisis: belast de 'rijken' en jaag internationale investeerders het land uit om de tekorten op de begroting aan te vullen die zijn ontstaan door teveel uitgeven (de werkelijke reden van de crisis en de bailouts). *Economie is een kunst, geen wetenschap (Bron)12 mei 2014

De klassenoorlog van de OESO

Op 27 april hadden we hier een item over de OESO (scroll neer). Die organisatie is zo vaak (positief) in het nieuws, dat niemand er meer van iets over denkt. Maar wat is dat toch voor EnDjieO? The Commentator deed onderzoek en schrok zich rot van het zoveelste geval van institutioneel sluipmarxisme.

Class warfare by the OECD  
It is a tragic irony that many people on the Left see institutions such as the OECD as agents of global capitalism. Nothing could be further from the truth 
I've already written about how the Paris-based Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), which is heavily subsidized by American taxpayers, is advocating for bigger government. I’m especially irked that the OECD has gotten in bed with nutjobs from the Occupy movement and also joined forces with the union bosses to push for statist policies. So I guess I shouldn’t be surprised that the bureaucrats are now acting as cheerleaders for Thomas Piketty and class-warfare tax policy. This is evident in a new report on “Top Incomes and Taxation in OECD Countries.” The bias is evident on the very first page, with the report asserting that “the very richest in society are accumulating an ever-increasing proportion of national incomes.” Yet this language inaccurately implies the economic pie is fixed in size and it is rather revealing that it uses “accumulating” rather than “earning.” But that’s trivial compared to the assertion, also on the opening page, that the goal is to “identify concrete policy options to ensure a fairer distribution of resources.” In other words, the focus is on re-slicing the pie, not making it bigger. But the problem is not merely bad rhetoric. The report concludes with a long list of potential tax hikes, all of which supposedly are justified because “historically high levels and the sustained rise in the share of top income recipients in total income are often taken as signs that top earners’ “capacity to pay” tax has increased. Furthermore, this coincides with a period where public finances are tight and governments are seeking new sources of revenue.” (Bron)1 mei 2014

Samsoms 1 mei boodschap: pak de rijken! 

30 april 2014

Onderzoek: verschil arm en rijk in Nederland 'vrij klein'

De OESO geeft stem aan een globaal narratief, dat regeringen die geld tekort komen niet minder moeten uitgeven, maar het geld maar moeten gaan halen bij de 1% en de vuige multinationale investeerders. Dat narratief krijgt voeten door de totaal ongefundeerde cliché dat "de rijken steeds rijker worden, en de armen armer". Hoe gelogen deze nivelleringslogica is, wordt nu bevestigd door een onderzoek.
27 april 2014

OESO: Nederland moet meer belasting afpersen

De OESO vindt dat Nederland meer werk moet maken van het bestrijden van belastingontduiking en -ontwijking. (Bron) Maar wat is dat eigenlijk voor een tranzieclub, de OESO? De pay-off van de OESO spreekt boekdelen: “better policies for better lives”. Hun core product is dus policies buiten het democratisch bestel om. Waaronder het dichtsmeren van kieren in belastingswetten. Toen Curacao aan OECD-normen ging voldoen verdwenen er 5.000 goedbetaalde banen op de kleine bevolking van het eiland. Dat had natuurlijk een dramatisch effect. Nederland wordt aangemerkt als een land dat 'largely compliant' is.

Een voorbeeld van het effect van de policies van de OESO is het gelijkschakelen van lage-belastinglanden en hoge-belastinglanden. Ze noemen dat "agressive tax planning". (Bron) De GATCA (Global Account Tax Compliance Act) is een uitvinding van de OECD/OESO. Zie in de toekomst die naam voorbijkomen, spuug drie keer over je rechter schouder bij volle maan terwijl je een kip slacht! Brrrr..22 april 2014

Cynische belastinghumor LOL 

6 april 2014

EU gaat bankkluisjes openen

Geheim document: Brussel is van plan om alle kluisjes te openen met geweld deze zomer. Reden: belastingontduiking. Naast contant geld zijn de inspecteurs ook op zoek naar edelmetalen. Europees commissaris Olli Rehn van monetaire zaken ”Wie niets te verbergen heeft, hoeft u nergens bang voor te zijn.” Volgens financieel woordvoerder van Die Grüne (een soort Groenlinks) : “Dit is Een belangrijke stap in de richting van fiscale billijkheid en sociale rechtvaardigheid.” Dat meldt de Duitse financiële website MMnews.de. (Bron) H/t @MarcVvandenHoek30 maart 2014

Proefproces tegen fiscus over 4% fictieve rente
26 maart 2014

FinStas Wiebes geeft zwartgeldbezitters nog een kans

Wereldwijd is het net zich aan het sluiten om de belastingbetaler. Het Zwitserse bankgeheim is al geklapt en er dreigen ook andere vluchtwegen te sluiten. Een en ander is bekonkeld door de nieuwe wereldorde verzameld in onder andere de G8 (of de G7 nu Rusland eruit is gekukeld). Na Zwitserland en Cyprus is het nu de beurt aan Hong Kong
Intusen maant de kersverse FinStas Wiebes zwartspaarders om hun geheime tegoeden op buitenlandse bankrekeningen snel op te geven aan de Belastingdienst. Nu krijgen ze in dat geval nog geen boete, maar binnenkort wel. (Bron)


16 maart 2014


Gearresteerde voorzitter LP blijft vastzitten

De beperkingen waarin Toine Manders wordt vastgehouden zijn opgeheven. Zijn vriendin mag Toine inmiddels weer zien, zij het maar 1 keer per week, en Toine heeft zijn zoon heel even mogen vasthouden. Donderdag (6 maart) was er een hoger beroep over de verlenging van het voorarrest. Dit heeft Toine verloren, op welke gronden is onbekend. Hij zit dus helaas nog wel even vast. U kunt Toine een hart onder de riem steken door hem een kaartje te sturen. Er is een postbus geopend waar alle post aan Toine heen kan. Bij voorkeur kaarten e.d. en geen brieven in een dichte enveloppe. Alle post zal door de LP gescreend worden voor het wordt doorgezet. Het adres is: Postbus 411 2700 AK Zoetermeer (Bron)

13 maart 2014


Europarlement opent de jacht op belastingschuwen

Zijn er al kamervragen gesteld over de arrestatie en het 90 dagen durende voorarrest van Toine Manders? Integendeel. De presumptie van onschuld bestaat niet voor de FIOD en de bewijslijst ligt bij de verdachte. Het recht staat op zijn kop. De trend gaat de andere kant uit. Vandaag was het raak in de Europarlement. De waanzin hiervan! Dit is zoiets als burgers verplichten hun huis van onder tot boven met hangsloten te beveiligen, om dieven te pakken. Knetter! Maar dit soort ethiek geeft de belastingfundamentalisten een goed gevoel over zichzelf.
In de strijd tegen belastingontwijking, belastingontduiking en witwassen is dinsdag een succesje geboekt. Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de oprichting van een openbaar register van uiteindelijk belanghebbenden van Europese rechtspersonen zoals limiteds maar ook trust. In dit register moet van de zogeheten ultimate benificial owner (ubo) vermeld worden – de natuurlijke persoon die de uiteindelijke zeggenschap heeft over de (zakelijke) tegoeden. Het ultieme doel: voorkomen dat er in de Europese Unie anonieme vennootschappen gevestigd zijn waar bijvoorbeeld trusts, limiteds en combinaties van commanditaire vennootschappen met daarboven stichting administratiekantoren de daadwerkelijke eigenaren verhullen. Dit ter voorkoming dat John Doe’s vanuit de zaak zichzelf bijvoorbeeld hypotheken verstrekken of een luxe wagenpark leasen. (Bron)

21 feb. 2014


De misdadige macht van de (r)overheid


door Victor van der Sterren

Wie in dit land eerlijke burgers helpt om op legale wijze zo min mogelijk belasting te betalen, wordt behandeld als staatsvijand. (...) Geen aanklacht, geen motivatie, geen rechtvaardigingsgrond. Hij werd in voorlopige hechtenis geplaatst. Die hechtenis is nu met 90 dagen verlengd. Nog steeds geen aanklacht. En dit is niet de eerste keer dat de overheid via juridische weg probeert om de heer Manders lastig te vallen. Het is eerder geprobeerd, hoewel men nooit enig bewijs heeft kunnen leveren dat Manders of het HJC op enige wijze de wet overtreden heeft. Veroordeling is ook niet het doel: het kapotmaken van een onderneming die mensen helpt om zich niet door de belastingdienst blind te laten stelen, dat is het doel. Het lijkt er sterk op dat dit de zoveelste poging is om Manders en het HJC zo ernstig te hinderen dat het bedrijf failliet gaat, ofwel dat Manders de handdoek in de ring gooit.

Wie aan de belastinginkomsten van de BV Nederland komt, ook al doet hij dat legaal, wordt behandeld als staatsvijand. Letterlijk: Manders zit zonder aanklacht vast, krijgt niet te horen waarom zijn voorarrest is verlengd. Hij mag zijn familie niet eens spreken, en zal de eerste verjaardag van zijn zoontje moeten missen omdat hij achter tralies zit. Bronnen met toegang tot de gegevens van het HJC laten weten dat Justitie nog niet eens is begonnen met het doornemen van de papieren van HJC. Let wel: in deze papieren hoopt Justitie blijkbaar “bewijs” te vinden dat Manders zich schuldig maakt aan (hulp bij) belastingontduiking. Daar is geen indicatie voor, en men is nog niet begonnen met zoeken. Toch moet Manders in isolatie achter tralies zitten. Zonder proces. (...)

Het moge duidelijk zijn waar de prioriteiten liggen. En dat in zichzelf bewijst dat een man als Toine Manders broodnodig is. Een overheid die het land blind steelt en wie die zich daar tegen verzet zonder proces opsluit is een ordinaire roversbende. (Bron)


15 feb. 2014

Wie zijn geld wil houden, graait, maar de fiscus graait niet

Ik heb nooit begrepen waarom het graaien is, als je je eigen verdiende geld wilt houden, maar niet als je het geld van iemand anders confisqueert”.   ― Thomas Sowell, Barbarians inside the Gates and other Controversial Essays


13 feb. 2014


40 landen gaan belastingontwijkers criminaliseren

We hebben al gezien dat er sinds enkele jaren sinds het verschijnen van UK uncut en Occupy een beweging op gang is gekomen die van belastingen een morele kwestie heeft gemaakt. Niet alleen worden belastingontwijking en belastingontduiking met opzet met elkaar verward, beide wordt door overheden actief gecriminaliseerd. Hoever dit reikt en hoe van de top down georkestreerd deze actie is, blijkt uit dit bericht:
Rijke landen moeten onderling makkelijker informatie over belastingen kunnen uitwisselen om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan en het internationale belastingsysteem eerlijker te maken. Dat vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die donderdag wereldwijde standaarden over samenwerking op dit vlak introduceerde. Met de vuistregels moet het voor landen eenvoudiger worden gegevens van instanties automatisch op jaarbasis te delen. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over personen of bedrijven die in meerdere landen belasting moeten betalen. Daarmee wordt het lastiger geld in het buitenland te stallen om geld uit de greep van de fiscus te houden. De G20 had de OESO gevraagd om met de 'handreiking' te komen. De regels zijn niet bindend, maar moet in wetgeving van landen en verdragen tussen landen worden opgenomen. Tot nu toe hebben meer dan veertig landen toegezegd zich naar de standaarden te voegen. De OESO ziet toe op de implementatie ervan. (Bron)
Intussen, om Toine Manders die in een Cypriotische cel zit te zuchten, niet te vergeten deze minder bekende videoH/t @Vrijspreker


7 feb. 2014

Belastinggestapo arresteert Toine Manders (LP)

Hoe dit euvel door internationale socialisten wordt georkestreerd blijkt onder andere uit deze tweet. Maatregelen tegen belastingontwijking zijn ook aan de orde geweest in de G7 en andere NWO fora. Bilderbergers, kom er maar in...


Het is voor burgers en ondernemers een zware tijd. De banenmachine hapert en de productie ligt stil. Iedereen wordt tot het maximum uitgeknepen om het zwarte gat van de nog altijd oplopende staatsschuld te dempen. Het MKB huurt belastingadviseurs in om niet meer afgeperst te worden dan ze bij wet noodzakelijk. Bijvoorbeeld het adviesbureau van Toine Manders. Het is pompen of verzuipen!

In  een uitzending van Jort Kelders "Bij ons in de BV" heeft Manders uitgelegd dat belastingontwijken iets anders is dan belastingontduiking. Omdat onze wetmakers (regering en Tweede Kamer) niet erg goed zijn in het maken van wetten, ontstaan er zogenaamde 'mazen'.

Het is een geluk bij een ongeluk. Hierdoor is het midden- en kleinbedrijf bij machte het hoofd boven water te houden. Het MKB is overigens een andere categorie bedrijven dan de multinationale corporatisten, die direct met de fiscus onderhandelen over de belasting die ze afdragen als ze zich in dit land vestigen.

In de uitzending van "Bij ons in de BV" kwam ook voormalig FinMin J.C. de Jager aan bod die aangaf, dat als je belasting ontwijkt,  je niet anders kan verwachten dan dat de FIOD je van je bed licht.

PARDON?! Daarmee werd legale en de volledig morele ontwijking van staatsafpersing in de sfeer van de illegaliteit getrokken. De geesten werden toen al rijpgemaakt voor het idee, dat de staat niet langer accepteert, wat bij wet is toegestaan. Protest bleef uit.

De nachtmerrie van George Orwell werd realiteit met de arrestatie van Toine Manders. 

Maar protest blijft nog steeds uit.

De staat der Nederlanden plaatst zich hiermee boven haar eigen wetgeving. Wat legaal is, wordt illegaal verklaard omdat een overheidsinstantie dat zegt. De rechtsstaat dreunt op haar grondvesten.

Daarmee is iedere onschuldige burger, die geen enkele wet heeft overtreden, vogelvrij verklaard. Vooralsnog hebben velen niet door waar een staat, die ophoudt een rechtstaat te zijn, toe leidt.NIEUWSBERICHT

De Fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag jongstleden Toine Manders gearresteerd en meerdere invallen gedaan in onder andere Den Haag en Cyprus. Manders (44) was bij de tweede kamerverkiezingen in 2012 lijsttrekker voor de Libertarische Partij. Hij was tevens voorzitter van deze partij, die onder meer bekendheid geniet vanwege haar slogan ‘Belasting is diefstal’.

Bestuurslid Quintus Backhuijs van de LP ontwaart duistere motieven bij de FIOD: Het betreft hier vooral een persoonlijk drama. Toine Manders is onlangs vader geworden; er zit nu een klein jongetje thuis zonder zijn vader.

Manders’ bedrijf helpt ondernemers met belastingontwijking, iets dat voor multinationals (en het koningshuis) de normaalste zaak van de wereld is, maar heeft zich altijd verre gehouden van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

We kunnen ons dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de recente focus van de politiek en media op legale belastingontwijking, die wordt voorgesteld als illegale belastingontduiking, een rol heeft gespeeld bij deze plotselinge actie door de FIOD. Of in deze verkiezingstijd ook imagoschade voor de Libertarische Partij heeft meegespeeld in de overwegingen is niet te zeggen, maar wij sluiten het niet uit.