maandag 10 februari 2014

Aanslag op Janmaat OK. Wat kan Wilders verwachten?


Deze tweet hoort eigenlijk in quotes te staan, want het is een uitspraak uit het artikel waarnaar de link verwijst: een reactie van de linkse kerk ("we") op de aanslag in 1986. De drogrede, dat de tijd morele kwesties zou veranderen, wordt ingebracht als verzachtend argument; maar een uitspraak als deze kan met gemak morgen vers op de Twitter gesmeten worden. Ze beseffen niet, dat ze hiermee het kwaad vertegenwoordigen dat ze menen te moeten bestrijden.

Het zal de linkse kerk verbazen, maar er zijn dingen die boven politiek verheven zijn, ook al is je doel nog zo nobel en goedbedoeld. Universele morele dingetjes, zoals moord en doodslag bijvoorbeeld. Als je op weg bent mensen, individuen, van welk ras, klas, geloof, of politieke overtuiging dan ook - ja, zelfs racisten - ondergeschikt te maken aan je ideologie, dan ben je onderweg naar de totalitaire tirannie.

Zelf noemen ze dat fascisme. Maar de mentaliteit waarbij het doel alle middelen heiligt is gewoon eigen aan ieder dogma: of het nou een religie is, aardopwarming of het kwaadaardige idee dat het individu geen bestaansrecht heeft, behoudens de privileges die de groep hem tijdelijk verleend. Als de realiteit niet je waarheidsstandaard is, dan zit er maar een ding op: je gelijk met geweld afdwingen. 

Gerelateerd