vrijdag 10 januari 2014

Ramautarsing debuteert bij Elsevier met staatsplicht

Nederland heeft in De Franse Tijd een flinke tik van de malle molen opgelopen: wat Life, Liberty and the Pursuit of Happiness had moeten zijn, werd Liberté, Egalité, Fraternité


In étatisme weegt het collectief zwaarder dan het individu.

Nederland heeft als Franse vazalstaat, en later met de familie Napoleon, de verkeerde revolutie binnengehaald, met dank ook aan de misleidde patriotten van de Bataafse Republiek: wat Life, Liberty and the Pursuit of Happiness had moeten zijn, werd Liberté, Egalité, Fraternité. Het verschil tussen beide concepten is Amerikaans individualisme versus Europees collectivisme op basis van het verfoeilijke étatisme van Rousseau.

Paar die notie over de staat als 'levend en ademend' organisme aan de corrupte ethiek van Immanuel Kant en het determinisme van Calvijn, en je hebt het Nederland dat Yernaz Ramautarsing in zijn gastcolumn in Elsevier beschrijft:

"Overheid, houd eens op met al die plichten"

Politiek Nederland is verenigd, van links tot rechts en van seculier tot gereformeerd. Ze zijn verenigd in hun loyaliteit aan dat ene begrip dat wij 'plicht' noemen. (Bron)

Gerelateerd