zaterdag 21 december 2013

De 5 principes van Thatcher voor vrijheid in Europa

In deze speech van Margaret Thatcher in 1988 poneert ze 5 principes voor vrijheid en vooruitgang in Europa. Het toont aan hoezeer we thans van dat pad zijn afgedwaaldMargaret Thatchers historische speech in Brugge in september 1988.

In de toespraak verwierp ze het gecentralieerde, federatieve Europa van Delors, zonder democratische aansprakelijkheid. Ze stelde een vrijwillige, brede, gedecentraliseerde, naar buiten gerichte democratie voor van onafhankelijke staten die vrij handelen en samenwerken. Ze legde haar voorstel neer in 5 principes: 

1. Geen onderdrukking van de natiestaat, maar vrijwillige samenwerking tussen vrije, onafhankelijke staten, elk met zijn eigen bijzondere identiteit. 

2. Praktische oplossingen voor problemen, waarbij men vermijd moraliteit wettelijk vast te leggen, hetgeen we nu kennen als politieke correctheid: dissent van de staatsideologie (voor 'democratie', diversiteit en gelijkheid, en tegen populisme en Euroskepsis) wordt geisoleerd en bestraft, waaardoor de EU steeds meer is gaan lijken op de Sovjet Unie. 

3. Vrije handel en deregulering (ook bekend als kapitalisme, en volgens anderen als 'neoliberalisme'), in plaats van gecentraliseerd corporatisme en crypto planeconomie, thans vigerend in de EU. 

4. Geen protectionisme.

5. Defensie via de NAVO. Het recente antwoord schijnt te zijn een Europees 'militair-industrieel complex' om te compenseren voor steeds krapper worden defensiebudgetten. Het is een nogal doorzichtige dekmantel voor een geintegreerd Europees leger. Maar dat hardop zeggen is blijkbaar op dit moment nog 'een brug te ver'. 

Gerelateerd