vrijdag 8 november 2013

Samenzweringscomplot van de media onthult

In 2010 werd in de VS een samenzweringscomplot ontdekt van 400 zogenaamd 'onafhankelijke journalisten' om het nieuws te redigeren naar hun ideologie


Vandaag heeft Geen Stijl de primeur van een mediacomplot in Nederland.

Het grote nieuws lijkt de persco volgende week woensdag te zijn, van de blonde tornado met de ex jodenhatende Franse etno-suprematiste Marine Le Pen. Maar het Echte Grote Nieuws is het openbaren van de modus operandi van de top van de Nederlandse Publieke Omroep, onder de regie van de troika Peter Vandermeersch, Philippe Rémarque c.s. en Marcel Gelauff, respectievelijk werkzaam bij de NRC, de Volkskrant en de NOS. Iedere consument van de NPO weet dat er regie is; en eindelijk is er bewijs! 

Ondanks oorspronkelijk felle ontkenningen is in de VS in 2010 een soortgelijk complot ontdekt van leden van de media, de zogenaamde 'journolist', een listserv onder regie van Washington Post journalist Ezra Klein. Daarin spanden 400 van de meest prominente linkse journalisten samen om het nieuws in hun evenbeeld te herwerken. Hier de top 65, plus updateHier het verhaal. En hier updates met aanwijzingen voor nieuwe mediacomplotten.

Laten we de CVs van de regisseurs hier in 0031 eens nader bekijken:
  • De Vlaming Peter Vandermeersch werd op 1 september 2010 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. In De Standaard van 17 juni 2004 publiceerde Vandermeersch een open brief aan zijn collega's, waarin hij stelde dat het de taak van journalisten is, vrije burgers ongevraagd te behoeden voor het Vlaams Belang. Deze operatie tegen Wilders en Le Pen is hem dus op het lijf beschreven.
  • Philippe Rémarque is sinds 1 juli 2010 hoofdredacteur van de Volkskrant. Zijn echtgenote Sylvia Witteman is columniste bij dezelfde azijnbode en stort met regelmaat dommige tweets haar tijmlijn in. Eerder was Remarque onder meer correspondent in Washington D.C. en Berlijn en politiek redacteur in Den Haag. Tussen 1991 en 1996 was hij correspondent in Moskou voor De Telegraaf, De Groene Amsterdammer en diverse radiozenders. Hij won in 2008 De Tegel (een prijs voor journalistiek) voor het framen van de Obama-verkiezing. Hij studeerde Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Marcel Gelauff is hoofdredacteur van NOS Nieuws, opvolger van Hans Laroes in 2003. Gelauff was reeds enkele jaren plaatsvervangend hoofdredacteur. Gelauff komt van de sociale academie. In 1980 begon hij in de journalistiek als leerling-journalist bij de Leidsche Courant en bracht het binnen 5 jaar tot plaatsvervangend chef-redacteur. In 1987 ging hij naar de Gooi- en Eemlander. Daarna maakte hij de overstap naar TV en trad in dienst bij RTL Nieuws. Daar was hij onder andere eindredacteur en chef parlementaire redactie.
De onthulling van Geen Stijl is de primeur voor Nederland van een samenzweringscomplot van de NPO; vroeger of later was de ontdekking onvermijdelijk. Het onderonsje van deze drieschaar is ongetwijfeld maar het topje van de ijsberg. Ook in de Nederlandse cyberspace zwerft vast wel ergens een journolijst.

De wakkere redactie van Geen Stijl heeft het mediaprogramma van volgende week waarschijnlijk moeten extrapoleren aan de hand van aantekeningen; dit moeten we zien als maar een van de mogelijke scenario's. In alle waarschijnlijkheid is het een redelijk exacte calculatie van wat ons te wachten staat. We zullen het zien.

Wordt vervolgd.