vrijdag 1 november 2013

Leden van Atheense neo-nazipartij partij doodgeschoten

Bij een kantoor van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad zijn vanavond drie personen beschoten, waarvan een partijfunctionaris. Er zijn twee doden en een gewonde

De Griekse neo-nazipartij Gouden Dageraad wordt steeds meer mainstream. Video

Bij een kantoor van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad in Neo Iraklio, een buitenwijk in het noorden van Athene, zijn vanavond twee mannen doodgeschoten. Een derde man raakte gewond bij de schietpartij. Een van de doden zou de secretaris zijn van het lokale partijkantoor van Gouden Dageraad. Het drietal werd onder vuur genomen door twee gehelmde mannen op een motorfiets.

Volgens Griekse media zouden ze met kalashnikovs hebben geschoten. Over de identiteit van de daders is nog niets bekend.

Gouden Dageraad noemde de aanslag een ‘terroristische daad’. Parlementslid en partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris zei op de Griekse televisie dat hij de politie schuld heeft aan de dood van de twee partijleden omdat zij niet beschermd werden.

In een andere verklaring houdt de extreemrechtse partij minister Nikos Dendias van Openbare Orde persoonlijk verantwoordelijk omdat hij geen politiebescherming zou hebben geboden.

In september werd de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas doodgestoken door een lid van Gouden Dageraad. Na de moord stelde de Griekse justitie een onderzoek in naar de partij.

Partijleider Nikos Michaloliakos en acht andere parlementsleden raakten onlangs hun immuniteit kwijt. Michaloliakos en twee andere parlementsleden zitten vast. Zij worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie.

(Bron)