zondag 3 november 2013

Fransen gaan weer op de barricaden

Zware rellen in Bretagne bij een grote demonstratie tegen de socialistische regering Hollande. Fransen doen weer waar ze goed in zijn: op de barricaden voor gratis privileges


In Bretagne demonstreerden tienduizenden Fransen tegen de politiek van François Hollande. Ze droegen ter herinnering aan de Revolutie Jacobijnse mutsen.

De centrale regering in Parijs vreest voor een uitbreiding van de protesten. In Quimper is het zaterdag tijdens een demonstratie tot zware ongeregeldheden gekomen. Zo'n 30.000 man protesteerde tegen de bezuinigingen en de confiscatoire belastingpolitiek van de socialistische regering. Woedende demonstranten bekogelden de politie met bloempotten en straatstenen en probeerden over het hek van het stadhuis te klimmen. De politie trad met gummiknuppels en waterkanonnen tegen de demonstranten op. Veel demonstranten droegen ter herinnering aan de Revolutie en de Terreur Jacobijnse mutsen.

In Parijs heerst nervositeit: de regering vreest dat de onvrede van de bevolking verder zal escaleren. De regering zegt iets te willen doen aan de hoge werkloosheid, maar verhoogt alleen de belastingen, waardoor de economie steeds verder wegzakt.

Begin vorige week heeft president Hollande een nederlaag geleden toen hij de milieubelasting moest herroepen. Zijn populariteit is tot een historisch dieptepunt gedaald. Vrachtwagenchauffeurs hebben zwaar tegen de belasting geprotesteerd.

In november zullen alle voetbalwedstrijden worden afgelast, een ongekend harde maatregel. Alle voetbalverenigingen wijzen de miljonairstax af; die raakt niet alleen de functionarissen van de verenigingen, maar ook binnen- en buitenlandse voetballers. 

(Bron)

Gerelateerd