dinsdag 15 oktober 2013

Recensie van het #islamdebat in De Balie

Heeft de islam toekomst in Nederland? Dat is de centrale vraag in het debat, georganiseerd door de Werkgroep "Tolereer Geen Intolerantie" dat op 13 oktober plaatsvond in De Balie in Amsterdam

Wat is de invloed van de islam op de Nederlandse samenleving? En heeft Nederland een liberaliserende invloed op de islam?

UPDATE: Nu we toch bezig zijn met kritiek: we weten het nu wel met de takfiri's en salafi's. Time to move on met het islamdebat. Misschien moeten we eens toe naar de oplossing: wat is er voor nodig voor moslims om te integreren in een liberale rechtstaat onder de vrijheidsfilosofie, en hoe zou een gereformeerde islam eruit zien (gesteld dat zoiets mogelijk zou zijn met deze onveranderbare religie)? We zullen er binnenkort een editorial aan wijden. Maar nu de recensie:
Het debat in De Balie over de toekomst van Islam in Nederland was geen debat, terwijl we daar toch met z’n allen een kaartje voor hadden betaald. Het was veel te informeel en daardoor meer een gespannen gesprek. Er was direct een botsing tussen de normen en waarden van de sprekers zichtbaar. Het ene kamp (kamp Holland) was te warrig en te direct om respect af te dwingen en de twee moslims vonden het vooral belangrijk om met lichaamstaal en recalcitrante opmerkingen het publiek te bespelen en hun minachting voor de opponent(en) te uiten. Ik neem de drie sprekers even met u door. (Bron)

14 okt. 2013


Opmerkelijk en oprecht verslag van @MaiwandAfghani

waain hij onder andere schrijft:

(...) [aan de andere kant] vond ik wel dat ze wel gewoon oprecht en eerlijk de waarheid konden verkondigen, dat eigenlijk elke moslim wenst te leven onder een islamitische staat met shari'ah en dat er niets mis is met shari'ah. Hans Jansen deed alsof iedere niet-moslim (kaafir) gedood zou worden in een shari'ah staat, terwijl dat onzin is, het slaat nergens op, ik vond wel dat de broeders beter en helder deze zaken konden uitleggen (...)

en...

(...) het beeld zou kunnen ontstaan, alsof we niet shari'ah zouden wensen overal waar we wonen, of dat er iets mis is met shari'ah of dat shari'ah enkel bestaat uit straffen (...)

wat de vraag doet rijzen, waarom de andere broeders het nodig vinden hierover rookgordijnen op te trekken?


13 oktober 2013


Live tweets van het #islamdebat uit De Balie in 020

In een open debat proberen een arabist en twee vooraanstaande moslims te definiëren op welke cruciale punten islam en sharia verschillen van westerse normen en dogma's. Wat is de invloed van de islam op de Nederlandse samenleving? Wat zijn de eventuele knelpunten? En als die er zijn, hoe gaan we die overbruggen? Ook de zaal wordt de gelegenheid geboden de leden van het forum vragen te stellen. Het debat wordt geleid door uitgever René van Praag. Aan het eind van de avond signeren Hans Jansen en Abdul-Jabbar van de Ven hun eigen boeken.

Website De Balie

Er is geen live stream beschikbaar. Een aantal mensen is voornemens live te tweeten. De hashtag is #Islamdebat
4 oktober 2013

Islamdebat verplaatst naar 13 oktober in De Balie 020

Islamknuffelcontradictie: I <3 islam, maar dan wel in verdwijndriehoeken als de Haagsche Schilderswijk


Islam is net een groot griezelbeest: best eng als het dichtbij komt, dachten ze in rustiek Laren

De werkgroep "Tolereer Geen Intolerantie" had een debat en een lezing gepland, beide met Professor Hans Jansen. Helaas door NIMBY omstandigheden, angst voor inbreuk van extreme moslims heeft het Brinkhuis in Laren zich teruggetrokken als lokatie voor het debat. Gelukkig heeft Uitgeverij René van Praag snel een andere plek kunnen vinden.

Het debat zal nu worden gehouden op 13 oktober in De Balie @DeBalie in Amsterdam. Alles hierover, ook voor boekingen is te lezen in dit artikel van Joost Niemoller.
Helaas heeft dit ook consequenties voor de lezing van professor Hans Jansen gepland voor 13 oktober in Amersfoort. Het is natuurlijk onmogelijk een lezing en een zwaar debat op één dag uit te voeren.

Daarom wordt de lezing in Amersfoort verplaatst naar een nader te noemen datum, waarschijnlijk 3 november. U krijgt hierover nog nader bericht.

Ik hoop dat jullie hier begrip voor kunnen opbrengen. Mochten er nog vragen zijn, mail aan "yaakov.siepman@live.nl"  of bel naar 06 51986970.

Ya'akov Siepman
Werkgroep "Tolereer geen Intolerantie"
Shabbat Shalom