zaterdag 3 mei 2014

Activisten van Vrij Papoea overvallen grenspost

Na de opening van kantoren in Oxford en Den Haag steunen steeds meer landen de strijd voor vrij en onafhankelijk West Papoea De volledige versie van de undercover documentaire, 'Forgotten Bird of Paradise'. De film geeft een zeldzaam en roerend beeld van de vrijheidsstrijd die het volk van West Papoea vecht tegen de Indonesische overheersing. Al 45 jaar lijden de mensen in stilte. Maar heel langzaam wordt hun stem hoorbaar. De docu is geproduceerd door Dancing Turtle Films.


UPDATE: Gewapende mannen van een separatistische groep hebben een grenspost tussen Indonesisch Papoea en Papoea Nieuw Guinea overvallen. De Indonesische vlag werd gestreken en de verboden separatistische vlag werd gehesen. Volgens berichten vuurden leden van de Free Papua Organization (OPM) op de grenspost in de regio Gunung Pawa vanuit de jungle. Niemand raakte gewond, maar de bewakers zijn gevlucht, waardoor de krijgers de post konden innemen en de vlag van de Bintang Kejora (morgenster) hijsen — een verboden symbool in de separatistische strijd die al decennia voortduurt.  (Bron)

Verklaring van Benny Wenda (Bron)
29 okt. 2013

Zwarte-Pietdemonstratie als PR voor Vrij West Papoea

In de marges van de Zwarte_Pietdemonstratie vond een curieuze gebeurtenis plaats.
Het item is door beide partijen geexploiteerd pro of anti het eigen kamp al naar het opportunistisch te pas kwam. Het leidt de aandacht af van de feiten. Maar een gevolg is het vermelden waard:
De ‘tegendemonstrant’ die zaterdag bij het Zwarte Pietenprotest op het Malieveld werd belaagd door demonstranten, heeft ervoor gezorgd dat duizenden mensen een petitie hebben getekend voor een vrij West-Papoea met zelfbeschikking voor de Papoea’s, de oorspronkelijke bewoners van dat eiland.
(Bron)

27 okt. 2013


Docu over de onafhankelijkheidsstrijd van West Papoea

Volgend artikel en video van Al Jazeera's programma People & Power geven een kader van de historische achtergrond van de strijd voor onafhankelijkheid - H/t @Hennie070
When the Dutch decolonised their East Indies empire after the Second World War they handed it all to the emergent country of Indonesia - all except the territory of West Papua, which forms one half of New Guinea, the second largest island on Earth. This remarkable landmass - split neatly by colonial powers into West Papua and Papua New Guinea - is like few other places in the world. (Source)

   

Al Jazeera's People & Power investigates one of the world's most forgotten conflicts - the West Papuan struggle for independence.

22 okt. 2013


Indonesische leger opent vuur op studenten in West Papoea

Na massale demonstraties in West Papoea voor de oprichting van een partijbrede parlementaire groep voor West Papoea, gehouden ter gelegenheid van de oprichtingsverjaarding van IPW en de speech bij de VN voor onafhankelijkheid voor West Papoea van de premier van Vanuatu, zijn studenten vanmorgen geterroriseerd en aangevallen door leden van het Indonesische leger en politie in burger.
At 5:15 this morning in Jayapura, West Papua, scores of Indonesian military (TNI) and police marched into the dormitory courtyard of the Cenderawasih University (UNCEN). With most of the students still sleeping, the military aimed 5 shots at the dormitories and all the students ran out of their rooms in fear with many jumping through the windows to escape the bullets. (Source)


11 okt. 2013


Petitie voor persvrijheid in West Papoea

Update: 9 October 2013 "Days after thousands of Avaaz members joined this campaign, the Indonesian Governor of West Papua said he'll welcome foreign journalists for the first time in decades! This is an incredible step -- now let's make sure it comes true by getting a film crew in right away!" (Source)

15 augustus 2013

We moeten weten wat er gebeurt in West Papoea

De Nederlandse politiek zwijgt over Papoea, ondanks de historische band met het gebied, zegt woordvoerder Oridek Ap van de Free West Papua Campaign. "Alle Nederlandse burgers hebben het recht om te weten wat hun verbintenis is met West-Papoea en ook wat daar gebeurt. Als de politiek het de burger niet vertelt, dan doen wij dat." (Bron)


Na het openen van kantoren in Oxford en Den Haag overwegen een aantal landen in de wereld de wens van autonomie voor West Papoea te steunen De wereldwijde campagne voor een Vrij West Papoea gaat van start! 
H/t @PurePapua @hennie070 @FreeWestPapua


LIVESTREAM Opening Nederlandse Free West Papua Campagne 


Livestream


13 augustus 2013

Na de vestiging van een OPM-kantoor in Oxford (VK) eerder dit jaar, wordt donderdag 15 augustus 2013 het kantoor van OPM Nederland geopend. De woordvoerder van het Nationaal Comité West Papua (KNPB), Wim Rocky zegt dat diplomaten en politici in Nederland in diverse andere landen die Indonesië gekoloniseerd hebben, steunen het openen van OPM-kantoren. 

Wim Rocky onderstreept dat het nieuwe kantoor de actriviteiten van het kantoor in Londen zal volgen: "We moedigen onze mensen aan om vreedzame demonstraties te organiseren". 

Bij toeval valt de dag van de opening in Den Haag twee dagen voor het uitroepen van de staat Indonesië op 17 augustus. In antwoord op de vraag of dit de bedoeling was, zegt Wim Rocky: "De dag van de opening is voorgesteld door Nederlandse diplomaten. Het heeft niets te maken met de feiten van vijftig jaar geleden". 

Rocky zei ook dat de KNPB niets zal doen dat de activiteiten van de Indonesische regering op 17 augustus te verstoren, maar zich zal concentreren op wat er dit jaar in Nederland gebeurt. 

Hij zei voorts dat in de komende maand ook andere landen gevraagd zullen worden om een OPM-kantoor mogelijk te maken. En dat de KNPB het plan heeft de Indonesische regering te benaderen over de mogelijkheid een OPM-kantoor te openen in Jakarta. 

In antwoord op een vraag over het bezoek van de Nederlandse ambassadeur eerder dit jaar aan Papua en zijn commentaar dat de regering het idee steunt dat Papua deel blijft van Indonesië, zei Rocky dat dit een "politieke truc" is die veel regeringen toepassen. 

Hij waarschuwde Indonesië zich niet te vergissen. "Het is toch een feit dat de Britse regering, ondanks nauwe relaties met Indonesië, de vestiging van het OPM-kantoor heeft gesteund". Rocky zei daarop: "Indonesië moet 'groothartig' zijn en het feit erkennen dat het een diplomatieke nederlaag heeft geleden". 

Hier is een korte achtergrondgeschiedenis: na de onafhankelijkheid van Indonesië zou het Nederlandse deel van het eiland (West Papua) zelfstandig worden. Omdat de Indonesiërs tijdens de Koude Oorlog de vrije wereld handig wisten uit te spelen tegen de sovjets, hebben de VS, Nederland en Australië destijds moeten toelaten dat Indonesië het gebied annexeerde.

H/t @PurePapua

Hier Gosur interactive Maps om het gebied te ontdekken.

Officiele Website