donderdag 29 mei 2014

VS docu: CIA traint Syrische rebellen in Qatar

Er komt maar geen eind aan het drama in Syrie. Na het debacle van Assads chemische wapens en Obama's rode lijn, heeft de diplomatie ook in Geneve gefaald. Hoewel Europa zijn vergissing lijkt in te zien, blijkt de VS door te gaan met sponsoren van de Syrische 'rebellen'Syrische rebellen beschrijven CIA-training in Qatar in een PBS docu (Source)

UPDATE: Nadat het nieuws brak in januari dat Westerse inlichtingendiensten contacten hadden met het regime van Assad voor hersel van de betrekkingen, en Duitsland, Zwitserland, het VK, Italie en Oostenrijk zelfs heropening van de ambassades in Damascus overwogen, blijkt dat het regime van Obama nog steeds de valse notie is toegedaan dat er 'gematigde' jihadisten bestaan. Sommigen denken dat de geheime wapenleveranties uit Benghazi, Libie de Syrische rebellen als bestemming hadden. Die operatie kostte de ambassadeur en drie andere Amerikanen het leven. Volgens een docu van PBS is de CIA momenteel bezig met het trainen en uitrusten van Syrische rebellen in Qatar. Dit is een gevaarlijk spel. Hetzelfde spel dat de vroedvrouw was van Al Qaida als franchise terreurorganisatie. Obama had er wijzer aan gedaan deze proxi-oorlog over te slaan, en direct de mullahs in Tehran en de theofascisten in Riyadh uit deze wereld te bombarderen. Maar dat zou niet 'etisch' zijn volgens de moraal van de Just War Theory.
With reports indicating that forces loyal to Syrian President Bashar Assad are gaining ground in that country’s brutal civil war, moderate Syrian rebels have told a visiting journalist that the United States is arranging their training in Qatar. In a documentary to be aired Tuesday night, the rebels describe their clandestine journey from the Syrian battlefield to meet with their American handlers in Turkey and then travel on to Qatar, where they say they received training in the use of sophisticated weapons and fighting techniques, including, one rebel said, “how to finish off soldiers still alive after an ambush.” (Source) (More)
H/t Joost Niemoller1 feb. 2014

Wapens voor 'het goede doel' aan terroristen

Precies waarvoor geheime diensten wereldwijd in oktober al waarschuwden is gebeurd: met een schouderafvuurbare raket (red. PN: Stinger of MANPAD) is door een jihadgroep in Egypte onlangs een helikopter uit de lucht gehaald. Filmpjes van de voltreffer zijn op internet gezet door jihadgroep Ansar Bayt al Maqdis, die opereert in het Sinaïgebied. Afgelopen najaar kregen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd de waarschuwing om het luchtruim te mijden boven de Sinaïwoestijn. Volgens Amerikaanse en Europese geheime diensten was er een "voorstelbare dreiging vanaf de grond in het Sinaïgebied". Die algemene vrees is enkele dagen geleden angstig treffend geïllustreerd met het neerhalen van de legerhelikopter met zo’n ’surface-to-air’-raket.
(Bron)


Het drama in Syrië gaat door terwijl het grootste tuig dat de wereld kent, het land in haar greep houdt. Na het debacle van Barack Obama over de chemische wapens proberen de VS en Rusland de vrede te herstellen.Het Westen begint te begrijpen dat het een kolossale fout heeft gemaakt door de soenitische jihadisten te steunen. 

UPDATE: Verplicht leesvoer!


Het faillissement van de Amerikaanse politiek inzake Syrië


door Hala Naoum Néhmé

Het bericht dat westerse inlichtingendiensten contact hebben met het Syrische regime is in ons deel van de wereld als genant ervaren, en in een enkele krant ook als zodanig getypeerd. Wat nog genanter is, maar ongemerkt voorbijging, is een bericht in de Kuweitse krant Al-Rai die sprak met goedgeïnformeerde bronnen rondom de Syrische president Bashar al-Assad. Zij vertelden dat onder meer Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje 'brede toenaderingspogingen' zijn begonnen met het Syrische regime 'die verder reiken dan inlichtingsamenwerking en op korte termijn zullen uitmonden in onder meer het heropenen van de eigen ambassades in Damascus'. Terwijl Saudi-Arabië en Frankrijk, volgens diezelfde bronnen, absoluut niets van die toenadering zouden willen weten. Levend begraven Al-Rai schrijft verder dat het Syrische regime de komende weken meer overwinningen zal behalen, vooral omdat strijders van het Vrije Syrische Leger steeds vaker berouw tonen en met waardevolle informatie over andere rebellengroepen terugkeren naar Assads leger. Dat berouw is overigens geen teken van menselijke inkeer of herontdekte humaniteit, maar slechts het gevolg van de gigantische verdeeldheid tussen de rebellengroepen die elkaar in gruwelijkheden en meedogenloosheid willen overtreffen. Zo schijnt Al-Qa'ida tegenwoordig strijders van het Vrije Syrische Leger te willen demoraliseren door hun kinderen levend te begraven. (...) (Bron)


15 jan. 2014


Splitsing in het Westen over de rebellen

De Syrische regering heeft een interessante gebeurtenis bekendgemaakt. Naar het schijnt hebben Westerse inlichtingendiensten Damascus bezocht om te praten over de veiligheidssituatie. Er gaapt een enorme kloof tussen dit bericht en zowel de officiele als de officieuze lezing in het Westen. Het Westen steunt het vredesbesprekingen in Geneve en zijn ze tegen Assad; maar achter de schermen steunen ze de soenitische jihadisten. Dit tuig is evenwel een serieuze bedreiging. De BBC bericht het volgende:
Western intelligence agencies have visited Damascus for talks on combating radical Islamist groups, Syria's deputy foreign minister has told the BBC. Faisal Mekdad said there was a schism between Western security officials and politicians who are pressing President Bashar al-Assad to step down. The growth of jihadist groups among rebels fighting President Assad has caused international concern. The Syrian opposition says it has "a real dilemma" over the alleged links. Khaled Saleh, spokesman for the Syrian National Coalition, told the BBC that if the reports of European intelligence contacts with Damascus were true, "it would show a clear contradiction between the words and actions of the Friends of Syria group" who had "clearly identified the Assad regime as a source of terrorism in the region".  
The UK government denied allegations its intelligence officials had been involved in such co-operation. Syrian government officials are due to attend peace talks in Geneva next week. However, the National Coalition has still not decided whether or not to take part. Correspondents say the growing disarray of the opposition is frustrating the West and bolstering the confidence of the Syrian government. In a recent interview, Mr Mekdad told BBC Newsnight that many Western governments had finally understood that there was no alternative to the leadership of President Assad. 'Terror threat' Asked if Western intelligence agencies - including British intelligence - had recently visited Damascus, he said: "I will not specify but many of them have visited Damascus, yes." (Source

30 sept. 2013

Syrische oppositie vormt "Leger van de Islam"De voormalig ambassadeur bij de VN, John Bolton analiseert de ontstane situatie. 

UPDATE: In aansluiting op het log van 27 september, het volgende. Hier is beeldmateriaal

43 islamisttische groepen hebben samen het "Leger van de Islam" gevormd, onderleiding van Sheikh Muhammad Zahran Alloush. Al-Qaeda's Jabhat al-Noesra, en groepen als 'Ahrar al-Sham' hebben zich niet aangesloten bij het "Leger van de Islam". De "Free Syrian Army" (FSA) beijvert zich om het geintegreerde commando te herstellen.  (Source)


27 sept. 2013


Syrische oppositie sluit zich aan bij Al Qaida (Noesra)

Het toneelstuk dat de zogenaamde Syrische opposition spreekt namens alle rebellen werd dinsdag ontmaskerd als een farce. Het doek viel in een twee minuten durende video uitgegeven door elf gewapende groepen met invloed in noord Syrie. Hun boodschap was simpel: de hotelrevolutionairen  die van hoofdstad naar hoofdstad vliegen en die gesteund worden door het Westen, spreken niet voor de rebellen in Syrie en ze laten zich niets aan ze gelegen liggen. De nieuwe coalitie, die nog geen naam heeft, wil dat Shariawet de basis zal vormen van de toekomstige regering en dat de verschillende oppositiegroepen zich verenigen onder een islamitisch raamwerk. (Bron)


19 september 2013


Obama schrapt wet die bewapening van terroristen verbiedt

In wat doet denken aan de Fabel van de Schorpioen en de Kikker hebben de aan Al Qaida gelieerde salafistische rebellen zich gekeerd tegen de zogenaamde 'gematigde' groepen in de FSA. Om het bewapenen van de rebellen mogelijk te maken heeft Obama een wet buiten de orde gesteld die het bewapenen van terroristen verbiedt. Maar Glenn Beck noemt dit verraad, een daad die het afzetten van de president waardig is.Al Qaida keert zich tegen 'gematigde' rebellen


Syrische rebellen zijn elkaar te lijf gegaan in de grensstad Azaz, hetgeen de breuklijn tussen gematigden en extremisten weergeeft. Zware gevechten tussen FSA eenheden en strijders van het Al Qaida in Irak en de Levant (ISIS) werden gisteren gemeld. De gevechten begonnen gistermiddag nadat strijders van de Noordelijke Stormbrigade van de FSA, die een ziekenhuis bewaakten om een Duitse arts te beschermden, slaags raakten met ISIS eenheden, waarbij enkele doden vielen. De arts werd ervan beschuldigd een spion te zijn, vertelde een activist aan The Independent. (Bron) (RT Video)

18 september 2013


Obama vergeeft Iran als het vredelievend is

Obama heeft de president van Iran, Hassan Rouhani in een brief geschreven dat de VS bereid is het dispuut op te lossen als Iran kan aantonen dat het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is, zei de woordvoerder van het WH vandaag. "De brief onderstreept de noodzaak de zaak snel op te lossen, omdat het geduld van de VS niet eindeloos is", zei  woordvoerder Jay Carney. In een interview heeft Rouhani gezegd dat de toon van de brief 'positief en constructief' is. (Bron)

15 sept. 2013


Obama's postmoderne diplomatie over Syrie

Putin is Obama en zijn hofeunuchs te slim af geweest en nu zijn ze het onderwerp van spot op het wereldtoneel. Dit zal grote gevolgen hebben, omdat de VS zijn morele autoriteit (en alle andere autoriteit) verloren heeft dankzij Obama's postmoderne diplomatie.  Lees het in een briljant stuk van auteur Mark Steyn (Bron)

De mislukking is zelfs zo erg, dat goede observisten er een vooropgezet plan in zien de VS moedwillig te willen reduceren tot 'gewoon' land.

In de woorden van Conrad Black, het netto resultaat: "Not since the disintegration of the Soviet Union in 1991, and before that the fall of France in 1940, has there been so swift an erosion of the world influence of a Great Power as we are witnessing with the United States."
Podhoretz kan best wel eens gelijk hebben als hij spreekt van opzet, want Obama is de post-Amerikaanse president van het egalitaire nihilisme. Moedwillig of het resultaat van postmoderne diplomatie, doet eigenlijk niet terzake. Aan de vruchten herkent men de boom. (Bron)

Binnenkort zullen we erachter komen dat de afwezigheid van Pax Americana betekent dat het machtsvacuum zal worden gevuld door avonturiers en schurken.

13 sept. 2013


Rusland versterkt de vloot

Terwijl Obama aanstuurt op een oorlog in het Midden Oosten, gooit Rusland zand in de machine. Russia Today meldt dat de marine tien oorlogsbodems in de OostMed gepland heeft. Met name voor versteviging van de kust bij Syrie. Rusland heeft nu 7 schepen in de regio. De drie schepen worden op 15 en 16 september verwacht.

Dit is de grootste bedreiging voor de Amerikaanse militairen in decennia. Sinds de Koude Oorlog is er geen echte rivaal meer. (...) Rusland lijkt nu bereid tot een spel blufpoker. Het stuurt een duidelijke boodschap dat de VS het niet gemakkelijk zal krijgen met het wippen van Assad; iedereen buiten Obama's directe cirkel weet dat dit het doel is. Het feit dat |Rusland bereid is zover te gaan voor het eerst sinds de Koude Oorlog, suggereert dat de dominantie van de VS in het geding is. (Bron)


12 sept. 2013

Assad stelt voorwaarden

Poetins artikel in de NYT wekt verbazing over de hele wereld. Het is buitengewoon exceptioneel dat een staatshoofd een volk toespreekt over het hoofd van het staatshoofd van dat land. Een grovere belediging in niet denkbaar. Maar hij begrijpt niets van Amerikaans exceptionalisme. Het is geen nationalistische superioriteit, maar het idee vrijheid zelf: een regering die een volk dient, in plaats van andersom. (Bron)

Het was een kwestie van tijd dat Assad, aangespoord door Obama's ineffectiviteit, zelfbewust de condities zou dicteren voor het accepteren van het 'Russische plan' (...)
 • ASSAD: ISRAEL MOET MASSAVERNIETIGINGSWAPENS ONTMANTELEN (!) 
 • ASSAD: "REBELLEN ZOUDEN CHEMISCHE WAPENS KUNNEN GEBRUIKEN TEGEN ISRAEL ALS 'PROVOCATIE"
 • ASSAD ZEGT DAT HULP AAN DE REBELLEN MOET STOPPEN
 • ASSAD ZEGT DAT DE VS DE 'DREIGPOLITIEK' MOET STAKEN
 • ASSAD BESCHULDIGT TURKIJE, SAOEDI ARABIE, QATAR VAN HULP AAN TERRORISTEN IN SYRIE
 • ASSAD VERWACHT BINNEN EEN MAAND NA ONDERTEKENING VAN OPCW INFORMATIE OVER WAPENS TE KUNNEN GEVEN
 • ASSAD: "EEN OORLOG TEGEN SYRIE ZAL DE HELE REGIO VERNIETIGEN"
 • ASSAD: "GEEN ENKEL LAND IN HET MIDDEN-OOSTEN, MET NAME ISRAEL, MAG MASSAVERNIETIGINGSWAPENS HEBBEN"' 
 • SYRIE ZAL SPOEDIG DOCUMENTEN TOEZENDEN AAN DE VN COMMISSIE VOOR CHEMISCHE WAPENS
 • ASSAD ZEGT DAT IMPLEMENTATIE VAN DE DEAL EEN MAAND OF LANGER KAN GAAN DUREN
Als het al wat wordt. In afwachting van een artikel van Barack Obama in Pravda (Source)

Naast clandestien gun running is de CIA nu ook begonnen met openlijk bewapenen van de rebellen met lichte wapens en munitie (Bron)

11 sept. 2013


Obama spiegelt Chamberlain

Obama's speech over Syrie doet denken aan de boodschap van Chamberlain, "Peace in our time" (Bron)

Daniel Pipes heeft een artikel geschreven dat onze eigen analyse grotendeels weerspiegelt: 
Hier is een advies aan de leden van het congres: stel prioriteiten en ga na wat er toe doet in dit land. De regering Obama heeft twee belangrijke punten geformuleerd: het stoppen van de Iraanse nucleaire opbouw en de veiligheid van Israel. Ik noem een derde punt: het herstellen van de Amerikaanse geloofwaardigheid na Obama. (Bron)
Intussen is de belangrijkste lobbyiste voor de rebellen (FSA), Elizabeth O'Grady ontslagen (WSJ artikel)


10 sept. 2013


Assad accepteert 'Russisch' voorstel

Uren voordat Obama de natie zal toespreken heeft Syrie laten weten het "Russische" voorstel te accepteren (het voorstel is eigenlijk een flater van Kerry). Onder het voorstel worden de chemische wapens tijdelijk onder Russisch toezicht gesteld. Lavrov werkt met Assad aan een definitief voorstel.9 sept. 2013


"Obama's geheime deal" (John Kerry's flater), Poetins open brief aan de VS

Aan de vooravond van het debat in Washington heeft Obama de Syrische president Assad een "geheime deal" voorgesteld. In werkelijkheid heeft John Kerry tijdens een persco een flater geslagen en houden Poetin en Assad de Obama admin. aan hun voorstel. De belangrijkste punten:
 • Hervormingen en presidentiele verkiezingen.
 • Assad is geen kandidaat en treedt af. 
 • Een internationale commissie krijgt de supervisie over de chemische wapens.
 • De "internationale gemeenschap" zal het Syrische leger en de inlichtingendienst helpen hervormen en alle minderheden integreren in deze diensten. 
Het model hier is Dayton, dat voorzag in de hervorming van de Palestijnse milities en veiligheidsdiensten.

De Russische president Poetin heeft inmiddels een open brief aan de Amerikanen gestuurd dat hem in een ander licht zet. (Source)


6 sept. 2013


Nasleep G20, Iran roert zich

Dit is de nasleep van de G20 in Rusland: Alleen Turkije, Canada, Saoedi Arabie en Frankrijk zijn voor een interventie, zei Poetin, en de positie van de Britse PM wordt niet gedeeld door de kiezers.  Rusland, China, India, Indonesie, Argentinie, Brazilie, Zuid Afrika en Italie zijn tegen een interventie. Poetin heeft gezegd dat de landen in de G20 de hele donderdagavond over Syrie hebben gesproken. Daarna heeft hij een bilaterale bespreking met David Cameron gehad tot 3 uur a.m. Rusland heeft toegezegd Syrie te zullen helpen als het wordt aangevallen (...)

Intussen herhaalde Obama in een speech dat zijn regering gelooft dat Assad achter de gifgasaanval zit. Hij beloofde zijn zaak te zullen bepleiten bij de internationale gemeenschap en het Amerikaanse volk, en zei dat een aantal landen al "comfortabel" zijn met die positie. Hij gaf toe dat een aantal landen op de top willen dat de Veiligheidsraad van de VN zich uitspreekt, maar Obama zei het daarmee oneens te zijn en trok de effectiviteit van de raad in twijfel (...) (Bron)

Iran heeft het nodige bijgedragen over de interventie: Irans opperleider Ayatollah Khamenei heeft de regering Obama gewaarschuwd voor militair ingrijpen in Syrie. Khamenei zei dat Washington "verlies zal lijden" als het Assad aanvalt. (Bron)


4 sept. 2013


Rusland waarschuwt voor atoomramp

Syrie zou een generale repetitie kunnen zijn voor het geval Amerika besluit de kop van de Cerberus - Iran - aan te vallen. Rusland heeft vandaag gewaarschuwd voor de catastrofale effecten als een raket een kleine atoomreactor bij Damascus zou raken.  (Bron)


3 sept. 2013


Spanning loopt op, Israel test raketten

De spanningen lopen op in het Midden-Oosten. Vanmorgen vroeg heeft de Russische staatsnieuwsagentschap RIA gezegd dat Russische radars de lancering van twee "objecten" hebben gedetecteerd in de OostMed. Een uur later maakten Israelische autoriteiten bekend dat een test is uitgevoerd om 9:15 a.m. (2:15 AM EDT). Israel voelt zich compleet exposed door Obama. De administratie heeft zelfs informatie laten lekken, hetgeen geleid heeft tot een bijzonder gevaarlijke situatie. (Audio)

Volgens de IDF werd de test uitgevoerd in cooperatie met de VS. Een test is momenteel niet zozeer een test, als een waarschuwing. Soms is het niet de opbouw naar een oorlog zelf die voor spanningen zorgt. Iran, die het nuclaire programma niet heeft gestaakt ondanks de verkiezing van een - volgens de Westerse media - gematigde president, gelooft dat Israel ieder moment de atoomfaciliteiten kan aanvallen. Dat is tenminste wat de Libanese krant Al Jumhuriya beweert.

Volgens de krant, heeft een hoge Iraanse gezant recentelijk een bezoek gebracht aan de leider van Hezbollah, in zijn schuilplaats in Beirut om deze kwestie te bespreken. Een bron bij Hezbollah heeft gezegd dat de Iranier een militair was en dat de meeting ging over militaire en logistieke paraatheid van Hezbollah voor een confrontatie met Israel.  (Bron)
1 sept. 2013


Fondsenwerver voor rebellen implodeert in chaos

Terwijl de legers van Assad opstoten in grote delen van het Syrie, gaat de Syrian Support Group (SSG) ten onder aan interne verdeeldheid en corruptie. De groep werd gezien als een geldmachine om de rebellen van wapens te voorzien. In plaats dat een unieke Amerikaanse vergunning werd gebruikt om fondsen te werven hielden ze zich onsuccesvol bezig met het najagen van oliehandeltjes. Een voormalig lid heeft gezegd dat de leiding geobsedeerd was met de oliedeal en het zicht verloor op het doel. Het hoofd van SSG in Washington is inmiddels afgetreden nadat Amerikaanse politieke sponsors hun steun introkken en de vestiging in Londen dreigt te worden gesloten door de Britse regering.  (Bron)Syrische rebellen zweren trouw aan Al Qaida

De Syrische rebellengroep Al Noesra heeft in april trouw gezworen aan Al Qaida's opvolger van Osama bin Laden, Al Zawahiri. Dat betekent dat de invloed van Al Qaida groeit, en niet verminderd, en dat de franchisegever een grotere rol zal gaan spelen in de strijd tegen Assad. De eed van trouw was gekoppeld aan de bekendmaking van de branche in Irak, dat het zal samenwerken met Noesra in Syrie. De Libanese sjeik Omar Bakri, een salafist die zegt dat staten moeten conformeren aan islamitische wetten, zegt dat Al Qaida Noesra al enige tijd helpt. (Bron)


31 aug. 2013

Als de Amerikaanse inlichtingendiensten wisten dat Assad voorbereidingen trof voor een aanval met chemische wapens, waarom hebben ze dan niet gewaarschuwd, vraagt generaal b.d. Dick Berlijn zich af in een tweet (Bron)


SHOCK REPORT: Rebellen, "Gas aanval was ongeluk"

In een schokkend verslag dat binnenkort groot nieuws zal zijn, hebben de rebellen aan Dale Gavlak, een reporter die geschreven heeft voor de Associated Press, NPR en BBC, opgebiecht dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanval met chemische wapens vorige week. Gavlak, een journalist die in het Midden Oosten werkt, publiceerde het report op de site van Mint Press News website, die geassocieerd is met Associated Press. In dat verslag zegt hij dat de rebellen hem verteld hebben de gasaanval het resultaat was van een ongeluk met chemische wapens.

Gavlak zegt dat de rebellen hem vertelden dat de gasaanval een vergissing was en kwam omdat ze niet om wisten te gaan met materiaal dat ze van Saoedi's hadden gekregen. Hij zegt onder meer het volgende: "They didn’t tell us what these arms were or how to use them (...) “We didn’t know they were chemical weapons. We never imagined they were chemical weapons.” When Saudi Prince Bandar gives such weapons to people, he must give them to those who know how to handle and use them”.  Gavlak zegt verder: "A well-known rebel leader in Ghouta named ‘J’ agreed. “Jabhat al-Nusra militants do not cooperate with other rebels, except with fighting on the ground. They do not share secret information. They merely used some ordinary rebels to carry and operate this material. We were very curious about these arms. And unfortunately, some of the fighters handled the weapons improperly and set off the explosions, ‘J’ said." (Bron)


Obama passeert VN, vraagt congres om toestemming

We hebben een stop the war on Syria beweging, en Syrie zegt dat het klaar is voor een Amerikaanse aanval 'at any moment', maar dat zal op zich laten wachten tot tenminste 9 september. Terwijl het congres met reces is heeft Obama vandaag in een verklaring gezegd dat hij het congres goedkeuring zal vragen voor een aanval, zoals de Grondwet voorschrijft,. Maar Obama is wel bereid de Veiligheidsraad van de VN te passeren. (Bron)


29 aug. 2013


VS bereid tot eenzijdig handelen

De regering Obama maakt plannen voor eenzijdige actie in Syrie nadat de Britse regering van David Cameron een nederlaag leed in het Lagerhuis. De poging om tot een snelle internationale coalitie te komen ligt in duigen, nu Britse parlementariers een motie van de regering met 285-272 wegstemden. Bronnen zeggen dat Obama bereid is eenzijdig te handelen de komende dagen omdat de opties sowieso beperkt van omvang zijn; een coalitie is niet noodzakelijk om effectief te zijn. (Source) Intussen ...

Het Pentagon heeft een vijfde oorlogsschip met kruisraketten richting OostMed gestuurd. De Stout wordt donderdag verwacht. Het voegt zich bij de vier andere oorlogsbodems binnen bereik van Syrie. Ieder schip kan tot 90 kruisraketten vervoeren, maar experts zeggen dat het waarschijnlijk de helft is. Kruisraketten hebben een bereik van bijna duizend mijl, zodat de schepen ver uit de buurt kunnen blijven van antischipafweer. (Bron)Ex VN ambassadeur schiet in de roos!


De voormalige ambassadeur van de VS bij de VN, John Bolton, nagelt de kwestie: het punt is niet Assad of de aanval met chemische wapens. Het punt is Iran! 

28 aug. 2013


Het scheiden van bijzaken en essentie

Hier staan twee standpunten over de aanval met chemische wapens op de burgerbevolking, tegenover elkaar. Wat de redactie van dit blog betreft is dit bijzaak. Het is niet relevant. Syrie is geen ondertekenaar van de conventie tegen chemische wapens. Het gaat er hierbij om dat het Westen een voorwendsel nodig heeft om haar aanvallen moreel te verdedigen (JWT). Het bestrijden van het kwaad alleen is niet voldoende voor de Kantianen.

Geopolitiek ligt de volgende vraag voor: zal het Midden Oosten worden gedomineerd door de sjiitische as Syrie/Hezbollah/Iran/Rusland/China of door de soenitische coalitie geleidt door SA/Qatar/Turkije/NATO. Behalve religieuze en ideologische rivaliteit, speelt op het niveau van staten het economische issue, belangen op het gebied van concurrerende gaspijplijnen naar Europa. We zullen er binnenkort in detail op terugkomen. Maar momenteel ligt de vraag voor, wie is er verantwoordelijk voor de aanval op burgers met gifgas:

27 aug. 2013

Of je voor of tegen de aanval bent komt uiteindelijk neer op de vraag, of de wereld beter af is met Iraanse hegemonie in het Midden Oosten, of met Saoedische? Gegeven Irans apocalyptische visie op islam, moet het antwoord uiteindelijk zijn, de Saoedische: 
Nadat regionale en internationale standpunten duidelijk werden, kwam er helderheid over Syrie. Dit is een oorlog die de kaart opnieuw zal rangschikken.  Als Bashar Assads regime overleeft winnen Hezbollah en Iran ook. Het is daarom niet overdreven te stellen dat de oorlog van cruciaal belang is voor de Golfstaten, Jordanie, Libanon en voor Syrie zelf. Een overwinning voor Assad zal leiden tot dominantie van Iran over Irak, Syrie en Libanon en uiteindelijk over de Golf en een existentiele dreiging vormen voor Jordanie en Libanon. Iran denkt dat een overwinning in Syrie zal leiden tot concesssies door het Westen zodat ze verder kunnen werken aan de atoombom. Dat is wat Frankrijk en GB gezegd hebben tegen VS MinBuZa John Kerry, de man die Syrie heeft verkocht aan de Russen in ruil voor de vredesonderhandelingen in Geneve. John Kerry heeft Assad meer beloofd dan hij ooit kon dromen. Hij bood aan dat Assad alle ministeries mocht behouden plus nog een jaar op zijn post mocht blijven. Voor Kerry is een Syrische overgangsregering slechts een formaliteit. (Bron)
Nog meer perspectief van achter de schermen: Een diplomatiek rapport over de 'stormachtige bijeenkomst' in juli tussen de Russische president Poetin en de Saoedische veiligheidschef prins Bandar bin Sultan (Source)
 • Raketaanvallen tegen Syrië zouden donderdag al kunnen beginnen, zeggen vooraanstaande Amerikaanse bronnen. De White House heeft de vaart erin! (Bron)
Rusland en China hebben gewaarschuwd tegen militaire interventie in Syrië. Moskou heeft gezegd dat zo'n actie "catastrofale gevolgen" zal hebben voor de regio. (Bron)

De Britse PM David Cameron heeft het parlement teruggeroepen van vakantie om te stemmen over een reactie op de eventuele aanval met chemische wapens. De Britse militaire top maakt plannen voor een operatie tegen Syrië. Ze voegen zich bij Amerikaanse politici die acties overwegen. Obama heeft nog geen besluit genomen, maar vooruitlopend op bevindingen van de UN inspecteurs, heeft US MinBuZa John Kerry de aanval een 'morele obsceniteit' genoemd. (Bron)


ACHTERGROND

Geopolitiek ligt de volgende vraag voor: zal het Midden Oosten worden gedomineerd door de sjiitische as Iran/Rusland/China of door de soenitische coalitie geleidt door Saoedi Arabie/Qatar/Turkije/NATO. Deze partijen worden economisch beheerst door belangen op het gebied van concurrerende gaspijplijnen

Argumenten pro interventie

Syrië is de belangrijkste bondgenoot van Iran. Iran is de belangrijkste staatssponsor van terrorisme aan sjiitische zijde. Via haar verlengarm, Hezbollah staat Iran Israël naar het leven.
De sjiitische versie van islam voorziet in een eindtijdscenario waarin een algehele vernietigingsoorlog het paradijs een realiteit maakt. Het belang van Iran bij een apocalyptische strijd is dus niet rationeel, hetgeen het land tot een gevaarlijke, onberekenbare vijand maakt, die nog het meest overeenkomsten vertoont met Japan tijdens de Tweede-Wereldoorlog: als het tot een oorlog komt zal Iran erin gaan onder het motto 'alles of niets'.
De verzwakking van Syrië is tevens een verzwakking van Iran. In dat licht is de aanval op Syrië een gunstige ontwikkeling. 

Argumenten contra interventie

De buitenlandpolitiek van de regering Obama wijst op beroerde planning en gebrek aan strategisch inzicht. Daarnaast heeft Obama tot op heden slechts regeringen van de Moslim Broederschap opgeleverd: Egypte heeft laten zien op welke ramp dat is uitgelopen. Strategie onder de doctrine van de JWT (de zgn. vredesinterventie) leidt door zijn verkeerde uitgangspunten altijd in mindere of meerdere mate tot zinloze oorlogen. 
Volgens Oliver North staat de volgende domino ook al te wankelen: Jordanië. De hele regio destabiliseert. Iran heeft al gezegd Israël te zullen aanvallen zodra Syrië een haar wordt gekrenkt.
Door de val van de regering Assad zal een machtsvacuum ontstaan dat uit zal monden in een regering van soenitische islamisten van of de 'gematigde' Moslim Broederschap die gesteund worden door Obama, Qatar en Turkije, of van de Salafistische versie, gesteund door Saoedi Arabië en Al Qaeda.
De uitkomst van een aantal 'therapeutische' aanvallen is mede door de betrokkenheid van Iran en Rusland, en het gebrek aan Obama's vaardigheid als opperbevelhebber, verre van duidelijk.
Anderzijds is een langdurige oorlog die beide zijden van de radicale islam verzwakt, een goede zaak.