zondag 4 augustus 2013

Het Midden-Oosten na de Pax Americana

Macht is als vloeistof: als de VS zich terugtrekt uit de vrije wereld, wordt het vacuum van de Amerikaanse hegemonie opgevuld door een speler die uit is op macht om de macht CrossTalking with Moufid Jaber, Alireza Nader and Joshua Landis.

Obama heeft eindelijk de wereld verenigd! Niemand vertrouwd hem meer, want hij heeft alle bondgenoten verraden: Groot Brittannië, Polen, Egypte, Saudi Arabië, Israel, zelfs Syrië en Libië. Het Atlantisch bondgenootschap heeft zestig jaar lang voor vrede gezorgd. Die eed is nu waardeloos geworden. Zelfs Poetin heeft een intense hekel aan Obama. De helft van het Amerikaanse volk wantrouwt hem. Obama heeft eindelijk voor eenheid gezorgd.

Het komt niet vaak voor dat Saudi's en Israeli's het eens zijn over een dodelijk strategisch gevaar, maar dat is nu het geval. De Saudische commentator, Jamal Kashoggi: zei recentelijk:
"Toen de term 'sjiitische halve maan' werd bedacht, betekende het, de expansie van Iran in de Levant. Tegenwoordig triomfeert Iraans expansionisme.. de halve maan is zich aan het ontwikkelen tot een politieke as van Teheran naar Beirut, via Baghdad en Damascus. Het is logisch dat Iran haar overwinningen op de grond consolideert in een enkel politiek, economisch en militair netwerk... Daarom geloof ik dat Saudi Arabië het niet zal laten gebeuren, dat Iran wint in Syrië."
De Israelische commentator, Yaakov Lappin, echoot:
"Na twee jaar vechten en 80.000 slachtoffers .. is de oorlog in Syrie uitgelopen op een langdurig, regionaal en sectarisch conflict tussen soeni's en shiieten, dat over dreigt te slaan naar Libanon, Irak, Turkije, Jordanië en Israel. Er is geen oplossing in zicht.. Goedgetrainde sjiietische eenheden van Hezbollah onder Iraans commando zijn gemobiliseerd op hun bases in Libanon en Syrië om het regime van Assad te ondersteunen. Deze situatie heeft de soenitische wereld in rep en roer gebracht en heeft religieuze en politieke leiders ertoe gebracht de jihad uit te roepen om de Syrische rebellen te steunen in hun strijd tegen Hezbollah".
Terwijl de Westerse media zich blindstaren op de Israeli-Palestijnse onderhandelingen, gaat het in werkelijkheid om een enorme oorlog tussen oude vijanden, soeni en shiia islam, die elkaar al duizend jaar naar het leven staan. De Saudi's zijn nog niet vergeten dat Ayatollah Khomeini een coup probeerde te plegen tijdens de hadzj.

Obama probeert de sjiitische halve maan te breken door rebellen tegen Assad te bewapenen en te trainen. Ambassador Chris Stevens werd in Benghazi vermoord terwijl hij voor de CIA wapens uit Libië verscheepte naar Syrië. Volgens een theorie niet door soenitische terroristen, maar door aan Hezbollah gelieerde strijders.

De Russen staan aan de kant van Iran en Assad, en Iran dreigt het trieste tuig in Syrië, die onze bondgenoten zijn, te verslaan. Geen wonder dat de Israeli's en de Saoedi's zich zorgen maken.

Obama zou het probleem in het Midden Oosten voor immer en altijd oplossen. Vier jaar lang soebatte hij bij de moellahs; hij ondernam totaal geen actie in de cruciale periode voor ze nukes en raketten kunnen ontwikkelen. Maar de moellahs waren niet geinteresseerd in vrede. Ze volgen een oorlogstheologie, vieren martelaarschap, niet vrede. Denk aan Japan in de Tweede Wereldoorlog om een idee te krijgen met wie we te maken hebben.

De moellahs zijn geen liberalen; het zijn geen conservatieven; ze grijpen terug op de duistere periode voor de middeleeuwen. Maar Iran bijt nu terug.

We zitten verstrikt in een strategisch moeras; terugtrekken zou de situatie alleen maar verergeren. Deze situatie begon toen Obama de moslimwereld een nieuwe periode van vrede beloofde en toen het goede voorbeeld gaf door Moebarak in Eqypte neer te halen, met wie dertig jaar echte vrede werd onderhouden.

In plaats van Iran uit te schakelen, gaf Obama zelfs niet eens symbolische steun aan de Iraniërs van de Groene Revolutie. De zorgvuldig opgebouwde schaakstukken in het Midden Oosten begonnen een voor een te vallen: Egypte, Libië, Syrië, Jemen, Tunesië.

Obama en de New York Times noemen deze ramp de "Arab Spring." Zo'n 100.000 Arabieren hebben deze lente niet overleefd en het ergste moet waarschijnlijk nog komen. Het vervelende met communistische agitators als Obama is, dat ze wel kunnen vernietigen, maar niet opbouwen.

Kijk naar de binnenlandse politiek en je ziet hetzelfde beeld: ObamaCare is geweldig, maar het verwoest de medische sector, alleen om stemmen voor de Democraten te kopen. Obama heeft een traag vredesproces van zestig jaar omgezet in complete chaos. We hebben geluk dat de regering van de Moslim Broederschap in Egypte is afgezet door wijzere mensen.

We zitten nu, in wat in schaaktermen een Zugzwang heet (de verplichting tot het maken van een zet, wanneer niets doen beter zou zijn), in een pincet die neerkomt op een nederlaag, hoe je het keert of went.

Toch gaat de regering Obama prat op een 'vredesproces' tussen Israel en de kunstmatige entiteit, Palestina. Israel zal land weggeven en de Pali's doen net of ze vrede willen maken. Dat zullen tenminste de koppen zijn in de linkse pers.

Zoals gebruikelijk zal de New York Times de essentie missen, namelijk dat dit een oorlog is tussen soeni's en sjiieten. Israel zit in de val van Iran. Een vredesovereenkomst met de Palestijnse Arabieren maakt geen enkel verschil, omdat het soeni's zijn en Iran is sjiietisch.

En als de invloed van Iran wordt teruggedrongen, nemen soenitische extremisten, de Al Qaida types, Syrië over. De moellahs hebben Obama zo gek gekregen dat hij hun theologische vijanden heeft teruggedrongen. Maar de soeni's zijn niet gek en bereiden zich voor op een regionale oorlog tegen Iran.

Als Obama weigert de Pax Americana te verdedigen, stappen minder goedaardige machten in het machtsvacuum. Rusland is in opkomst en Irans imperialisme dreigt de hele regio in vuur en vlam te zetten. Dat komt er nou van als je als Obama, postmodern probeert te 'leiden vanuit de achterhoede' ("to lead from behind"). 

(Bron)