zaterdag 17 augustus 2013

De geest van Jan Salie waart door Nederland

Nederland gaat gebukt onder een dikke laag moedeloosheid, die voortkomt uit een diep gebrek aan ambitie en geen enkel besef dat een mens een rationele held is die zichzelf kan verheffenDirected by Roger Ballen & NINJA, Director of Photography Melle Van Essen, edited by Jannie Hondekom @ Left Post Production by Blade - We luf u Fraser YT - H/t @rick_de_bie

In Nederland heerscht de verschrikkelijke geest van Jan Salie. Die geest wordt aangewakkerd door het verlammende wachten op het klappen van de euro; gewenning aan het nieuwe 'normaal' van de krimpende economie, die door hele volksstammen wordt gezien als een 'waarde'; en de spirit van Rutte II, praeses over de grootste economische afbraak sinds de Tweede-Wereldoorlog.

Je kunt de ellende reduceren tot een enkele wortel: ontkenning van vrije wil. De vrije wil die het realiseren van de American Dream mogelijk maakt; die de Industriële Revolutie voortbracht; en meer recentelijk Bill Gates en Steve Jobs die via Silicon Valley de mensheid met volle kracht hebben opgestuurd in de vaart der volkeren.

In de kunst wordt het verschil tussen vrije wil en de ontkenning - determinisme - zichtbaar in romanticisme versus de naturalistische stijl, typerend voor respectievelijk de VS en Europa. Morele ambitie zie je terug bij (veelal Amerikaanse) helden, als Superman (hier en hier). 

Nederland kent alleen antihelden zonder ambitie, van die types die alleen held mogen zijn als ze uiterst bescheiden blijven, zoals Swiebertje; of als ze dienen om de waarden van echte helden dodelijk te bespotten (zie iedere, willekeurige linksleunende cabaretier). 

De logica is simpel: als je je eigen lot niet kunt bepalen door vrije wil, ben je een willoze lappenpop die is uitgeleverd aan tal van factoren. Religieus en raciaal determinisme is na de Tweede-Wereldoorlog in de ban gedaan, maar dezelfde logica die aan het polylogisme ten grondslag lag, bracht ons multiculturalisme.

Er zijn tal van postmoderne varianten bedacht: van biochemische processen ('stofjes' in de hersenen) en genetica, tot de laatste drogredenen in neurologie, die oorzaak en gevolg doodleuk omdraaien (gedachten laten een afdruk achter op de hersenen, niet andersom).

De Jan-Saliegeest komt tot uiting in de 'consuminderaars', de geitenwollen grasvreters die productie en vrije wil vergelijken met een 'rat-race', omdat ze competitie en menselijke vooruitgang haten. Ze haten vooral vrijheid en kapitalisme. Liefst maken ze iedereen afhankelijk van de staat, want alleen levende doden zijn 'allemaal gelijk'.

Voor de diepste wortel van het egalitair nilhilisme, check Koppensnellen Boven het Maaiveld.

Dit in het kort is de geest die door Nederland waart. Nu weet je hoe het komt, waarom het gebaseerd is op een drogrede, en wat je er zelf aan kunt doen. Nederland is een moerasdelta en het putje van Europa, maar alles wat er is hebben we eigenhandig gebouwd. We kunnen heel wat als we de vrije wil maar herontdekken. 

Laten we met een toepasselijk gedicht van vermoedelijk, Oscar de Vaart, de Jan-Saliegeest ritueel ten grave dragen:

DE VAART DER VOLKEREN

Hollen en hollen,
eindeloos plannen
met de snelheid van een raket vooruit,
duizend dingen tegelijk,
en maar op weg en op weg,
suizend door het leven.

Voor tempo heb ik geen talent,
jullie denderen vooruit,
kijken even om en vragen me:
‘Waar blijf je?’
Daarna blijf ik verlaten achter.

In een stoet van een groep mensen op weg,
hebben ze geen andere mogelijkheid,
de verwonde achter zich te laten,
want men moet verder.

Daarom geef ik de ander niet langer een verwijt.
Daarom heb ik niet langer een gevoel van spijt.
Ik vergeef jullie en mezelf,
want ik ben God niet,
en heb deze vreemde werkelijkheid niet bedacht.

Hee jij, ga es lekker deaud! Hoera, Nederland gaat weer vrijheid vieren en produceren! CAPITALISM ROCKS!!!!1!