maandag 19 augustus 2013

Bild: "Al Qaida plot aanslagen op Europese treinen"

Al Qaida is bezig met een complot om aanslagen te plegen op het Europese hogesnelheidsnetwerk. Dat meldt het Duitse dagblad, BildDe terreur franchise zou explosieven kunnen plaatsen op treinen, of tunnels, rails en bekabeling kunnen saboteren.

Volgens Bild, het meest gelezen blad in Europa, komt de informatie van het Amerikaanse National Security Agency (NSA), die zegt een conference call van Al Qaida te hebben afgeluisterd. Het gevolg was de directe sluiting  tot nader order van 21 Amerikaanse ambassades in het Midden Oosten en een onbekend aantal diplomatieke missies in Jemen.

Het complot om aanslagen op Europese treinen te plegen was het belangrijkste onderwerp van geprek, brengt Bild nu naar buiten. De autoriteiten in Duitsland hebben discrete maatregelen genomen, zoals het plaatsen van politie-agenten in burger op belangrijke stations en routes.

Volgens de Amerikaanse mediarapporten hebben inlichtingendiensten eerder deze maand een telefoongesprek afgeluisterd tussen Al Qaida's nummer 1,  Ayman al-Zawahiri en meer dan 20 handlangers. De VS sloot meteen de ambassades en wereldwijd werd een negatief reisadvies van kracht vanwege vrees voor een aanslag in het Midden Oosten of in noord Afrika.

Het is onvoorstelbaar dat een hightech terreurorganisatie als Al Qaida hun complotten over een telefoonlijn zou bespreken; iedereen weet nu dat die worden gescreend door de NSA. Mobiele telefoons worden eenmalig gebruikt, omdat de drager kan worden opgespoord.

Gerelateerd