zondag 14 juli 2013

De morele ambitie van Superman

De nieuwe film van Superman, Man of Steel, is een goede film met een geweldig thema


Waarheid, rechtvaardigheid en The American Way. Hier ook over in Romanticisme versus Naturalisme.

De film is een goed geregisseerd verhaal over een machtige buitenaardse man die op aarde opgroeit bij menselijke ouders; hij is van de planeet en de mensen gaan houden; en moet als volwassene de aarde verdedigen tegen een invasie van buitenaardse soortgenoten, die de mensheid willen vernietigen.

De acteurs leveren goed werk af: Ayelet Zurer valt op als Supermans treurige maar standvastige natuurlijke moeder, Kevin Costner als Supermans aardse vader, Diane Lane als zijn aardse moeder, en Henry Cavill als de stille maar evenwichtige Man van Staal.

Het grootste probleem van de film is de gehaastheid. Het begint met een inleiding over de nadagen van zijn buitenaardse thuiswereld, Krypton, maar het verhaal is veel te gecompliceerd om in een inleiding te behandelen.

De film volgt de jonge Superman—Clark Kent voor zijn aardse kameraden—terwijl hij worstelt om zijn krachten de baas te worden en zijn plaats te vinden in een vreemde wereld. En hoewel sommige van de scenes goed zijn gedaan, blijft dit aspect onderontwikkeld.

De invasie van buitenaardsen is een chaos van nauwelijks bevatbare wendingen, explosies en luchtgevechten op hoge snelheid. Teleurstellend is dat de film veel vernietiging laat zien, maar niet de vreselijke gevolgen. 

En sterk punt is dat het thema aantrekkelijk wordt gedramatiseerd, de deugd van morele trots, of wat Ayn Rand noemt, "morele ambitie". Superman is een Man van Staal, omdat hij een sterk karakter heeft, niet omdat hij bijna onvernietigbaar is. Hij wil het juiste doen, en dat doet hij ook, in tegenstelling tot de buitenaardse bezetters, die specifiek zeggen dat ze "geevolueerd" zijn en boven moraliteit staan.

Dit thema komt goed tot uiting wanneer Jor-El, Supermans natuurlijke vader, uitlegt dat ieder wezen de keuze heeft het goede te doen; en wanneer Jonathan Kent zijn geadopteerde zoon leert, dat moreel karakter belangrijk is voor de toekomst; en als een jonge Clark Kent ervan afziet een bullebak te slaan omdat dit destructief is; wanneer een volwassen Superman het gevecht aangaat met zijn vijanden; en een aantal figuranten moedig vechten om hun waarden te verdedigen. 

De goede kanten van de film wegen zwaarder dan de nadelen. Het feit dat vandaag de dag nog een kaskraker gemaakt kan worden over de deugd van morele trots, en dat Amerikanen naar de theaters snellen om de film te zien, is goed nieuws voor de staat van onze cultuur. En het laat zien dat Superman een bij uitstek Amerikaanse held is. (Bron)

De film draait in Nederland in deze bioscopen


TRAILER
Gerelateerd