zaterdag 20 juli 2013

Roer gaat om in Midden-Oosten, Arab Spring is failliet

De naieve steun van het Westen aan de revoluties van de Moslim Broederschap (bekend onder de naam Arab Spring) was een rampzalige politiek die bankroet isEgypte heeft bevestigd dat het 6 miljard dollar heeft ontvangen van Saoedi Arabie en de Emiraten in giften en brandstof. 

Onder alle onzin, hypocrisie en gekrakeel over de interventie van het leger in Egypte, waarbij de totalitaire regering van president Morsi het veld moest ruimen, is de houding hierin van de Golfstaten, Saoedi Arabie, de Emiraten en Qatar opmerkelijk te noemen. Het is meer dan dat: het is een game-charger van de eerste orde!

De Saoedi's hebben zich ferm achter de coup geschaard. Niet iedereen is zo dom als de Britse regering met hun onmiddellijke veroordeling van de militairen en het opschorten van exportcontracten terwijl wapenleveranties naar oppressieve landen, als Bahrein, China en Zimbabwe gewoon doorgaan.

De steun van de Saoedi's aan de militairen is een directe confrontatie met het regime van Obama in de VS, die tot op de dag van vandaag de Moslim Broederschap trouw blijft. Deze club islamisten wordt het brede publiek in het Westen verkocht als 'gematigd'; en (deze verdiend spottend hoongelach), als 'seculier'.

De Saoedi's hebben een geheime afspraak gemaakt met de opperbevelhebber van het Egytische leger en minister van Defensie, Generaal Abdul Fattah al-Sisi. De Golfstaten garanderen het Egyptische leger financiele hulp, in het geval de regering Obama de steun ter waarde van 1 miljard dollar per jaar mocht opschorten uit wraak voor het afzetten van hun man, Mohammed Morsi. 


Die hulp uit de Golf kwam er sowieso. Op 17 juli heeft de Egyptische interimregering bevestigd dat het 6 miljard dollar in giften en brandstof heeft ontvangen van Saoedi Arabie en de Emiraten. Saoedi Arabie heeft onlangs hulp ter waarde van 4 miljard dollar goedgekeurd en de Emiraten nog eens 2 miljard dollar. 

Het nieuws is een klap in het gezicht van Obama, die vond dat de strenge voorwaarden van het IMF voor een lening aan Morsi, een belediging was. Maar het drama is hiermee nog niet ten einde. 

Minuten nadat de Golfstaten hun goedkeuring gaven aan de coup, kondigde de emir van Qatar zijn aftreden aan ten gunste van zijn zoon, Tamim. De emir, Hamad bin Jassem al-Thani steunde de Moslim Broederschap met raad en daad. De nieuwe regering heeft een complete U-bocht aangekondigd voor wat betreft die buitenlandpolitiek, die de Saoedi's een doorn in het oog was. 

Wat deze koerswissel betekent, zal de komende dagen onderwerp van diepgaande studie zijn. Maar het is onmogelijk om het belang van deze omkeer te overdrijven: de abrupte beslissing van de Saoedi's om een einde te maken aan de rampzalige buitenlandpolitiek van de regering Obama, om over de hele soenitische wereld revoluties van de Moslim Broederschap te steunen, betekent het einde van deze strategie.