maandag 12 augustus 2013

OUDERS ONTVOERDEN JEMEN KRIJGEN BRIEF VAN JIHADIST

Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel zijn ontvoerd in Jemen. Ze werden sinds 7 juni vermist. Spiegel werkt in Jemen als correspondent voor de NOS, NRC Handelsblad, Elsevier en de Wereldomroep


Deze video van Berendsen en Spiegel werd op 13 juli gepost op YouTube.com 

UPDATE: De naargeestige islamist Abu Suhayb, blogger bij De Nare Ware Religie heeft een open brief (screen shot) geplaatst op het blog. Het blog speelde zich eerder in de kijker door een relatie te leggen met de ontvoering van een Duitse gijzelaar en het loslaten door de Duitse regering van een verdachte islamist. De relatie werd daarna gelegd met de ontvoering van Spiegel en Berendsen en de arrestatie van een moslima in Zoetermeer op verdenking van het ronselen van jihadisten voor Syrie. De vrouw is inmiddels losgelaten. In de brief suggereert Abu Suhayb dat  Spiegel en Berendsen zullen worden onthoofd wegens een tweet van Wilders waar de gijzelaars verantwoordelijk voor zullen worden gesteld. Dit is de diepe immoraliteit waartoe deze mensen in staat zijn: het is middeleeuws fascisme. Gijzelaars nemen en die doden wegens de acties van anderen.
Beste ouders van Judith en Boudewijn, Allereerst spijt het mij dat ik jullie deze brief moet schrijven en dit niet persoonlijk tot jullie kan richten. Maar ik kan niet anders dan accepteren dat de situatie zo is. Het is 02.00 ‘s nachts en de schoffering van Wilders houdt mij bezig. Ik pieker over de reden achter zijn daad en ik vraag me af hoe de moslimgemeenschap wereldwijd zal reageren. Dan komen jullie kinderen in mij op. Jullie kinderen die een emotionele oproep hebben moeten doen aan Nederland omdat onderhandelingen blijkbaar nog niet voldoende hadden opgeleverd. Jullie kinderen die jullie met hart en ziel zullen hebben opgevoed. Jullie kinderen die een deel van jullie zijn. Het ergste wat een ouder kan overkomen, is dat hij zijn kind verliest. Dat weerhoudt mij de slaap te vatten.  (Bron)

9 aug. 2013


FAMILIE ONTVOERDEN JEMEN 'GERUSTGESTELD'

De ambassade is preventief een week gesloten, want Al Qaida is springlevend. Een complot van de terreurgroep in  Jemen, om een aantal havens in te nemen, werd van de week ternauwernood voorkomen (Bronnen). Intussen heeft Zijne Majesteits ambassadeur in het land donderdag een gesprek gehad met de familie van de ontvoerde journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen. „Met wat we hun konden vertellen, hebben we ze gerustgesteld”, zei Verheul vrijdag tegen het ANP. De familie maakte zich „uitermate grote zorgen” over het lot van Spiegel en Berendsen nu het ambassadepersoneel wegens een terroristische dreiging is teruggehaald naar Nederland. Volgens Verheul heeft de ontvoering een zeer hoge prioriteit en wordt er vanuit Nederland hard gewerkt om het stel vrij te krijgen. Verheul is zelf ook geraakt door de ontvoering. „Dit soort zaken raakt je gewoon. Deze mensen zijn bij mij thuis geweest en op de receptie. Daar heb je koffie mee gedronken. Het zijn hele leuke mensen die in een verschrikkelijke situatie terecht zijn gekomen.” Hij begrijpt dan ook goed dat de familie zeer bezorgd is. „Ik ben zelf ook vader, dus ik kan me voorstellen dat het verschrikkelijk is als je kind wordt ontvoerd.” Verheul kon omwille van het lot van de ontvoerden verder niet ingaan op de zaak. Spiegel en Berendsen werden begin juni in Jemen ontvoerd door gewapende mannen. (Bron)


22 juli 2013


ONTVOERDERS IN JEMEN EISEN 10 MILJOEN!

De ontvoerders van de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen eisen 10 miljoen voor hun vrijlating. Dat zou volgens RTV Rijnmond gemeld zijn in een Jemenitische krant, die bronnen zegt te hebben binnen de regering van Jemen. (Bron)18 juli 2013


Timmermans: Kidnap Jemen "heeft onze aandacht"
De ontvoering van de Nederlandse journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen in Jemen heeft 'onze volledige aandacht'. Dat zegt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op zijn Facebookpagina. De ontvoering van de Nederlandse journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen in Jemen heeft 'onze volledige aandacht'. Dat zegt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op zijn Facebookpagina. "Misschien is het goed hier nog eens te benadrukken dat ontvoeringen waar Nederlanders het slachtoffer van zijn altijd en overal onze volledige aandacht hebben. Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen", schrijft de minister. (Source)


16 juli 2013

SPIEGEL DACHT ER NIET AAN ZICH TE BEWAPENEN

Er is een artikel opgedoken van Spiegel waarin ze haar vrees uit voor ontvoering. "Tot voor kort waren ontvoeringen tamelijk onschuldige incidenten waarbij stammen buitenlanders ontvoerden omdat ze iets van de regering wilden loskrijgen. (...) de regering betaalt de stammen niet meer dus die zouden een andere inkomstenbron hebben gevonden: het doorverkopen van gijzelaars aan Al-Qaeda. "Ik wil ook niet de oorzaak zijn van een duivels dilemma. Moet een regering betalen en zo de kidnapindustrie stimuleren? Heeft diezelfde regering niet tegen mensen (...) gezegd dat we niet naar Jemen moeten reizen?" Ze geeft blijk van de typisch Europese slavenmentaliteit. Ze woont in een van de meest gevaarlijke delen van de wereld, maar het is niet in haar opgekomen zich te bewapenen. Lees het artikel hier. H/t @KoenVenekamp


15 juli 2013

Spiegel en haar man verdwenen nadat ze hun huis in het Hadda-district in de hoofdstad Sanaa hadden verlaten. Toen ze na een paar dagen niet terugkwamen om hun hond te voeren, werd er alarm geslagen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen uitlatingen doen over eventuele daders of omstandigheden. Wel laat zij weten dat er een intensieve zoektocht gaande is. Berendsen en Spiegel roepen Nederlanders op de regering onder druk te zetten om iets te doen. De ontvoerders hebben gedreigd het paar over 10 dagen dood te schieten.

UPDATE: De International Federation of Journalists heeft de ontvoering veroordeeld