donderdag 22 augustus 2013

Manning heet Chelsea en hij/zij wil geslachtswissel

De zaak tegen soldaat Manning gaat de laatste fase in. Hij kan tot 136 jaar gevangenis tegemoet zien. Uitspraak kan een maand op zich laten wachten


Soldaat Eerste Klasse Bradley Manning werd in mei 2010 gearresteerd in Irak op  verdenking van het lekken van geheime informatie aan Wikileaks.

UPDATE: Bradley Manning wil voortaan door het leven als vrouw, genaamd Chelsea. Hij/zij wil zo snel mogelijk beginnen met hormoontherapie, zei hij/zij vandaag in een verklaring, een dag na zijn/haar veroordeling tot 35 jaar cel voor het lekken van geheime informatie naar Wikileaks. In een schriftelijke verklaring aan NBC’s “Today” show, vraagt hij/zij supporters hem/haar als vrouw aan te spreken. De verklaring was getekend “Chelsea E. Manning.” “As I transition into this next phase of my life, I want everyone to know the real me. I am Chelsea Manning. I am a female. Given the way that I feel, and have felt since childhood, I want to begin hormone therapy as soon as possible”, aldus de verklaring. (Source)


21 aug. 2013

Manning veroordeeld tot 35 jaar cel


Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat veroordeeld voor de groostste schending van geheime informatie in de geschiedenis van de VS is vandaag veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Hij speelde de informatie door aan Wikileaks. (Bron)


31 juli 2013

Uitspraak in zaak Manning kan nog maand duren

De rechtzaak tegen soldaat Manning gaat woensdag de eindfase in. De Wikileaksinformant kan tot 136 jaar gevangenisstraf krijgen als hij wordt schuldig bevonden aan 20 aanklachten, onder andere inzake de spionagewet. De rechter, leger-kolonel Denise Lind, heeft een maand de tijd voor de uitspraak. 

Er wordt verwacht dat zowel de aanklager als de verdediging beide 10 getuigen zullen horen over de motieven van het lekken van 700.000 logs, diplomatieke telegrammen  en andere documenten. De verdediging zegt dat Manning zelf zou kunnen getuigen. Hij heeft eerder van zich laten horen tijdens een regiezitting. De schade die Manning heeft aangericht zal in aanmerking worden genomen bij het vonnis. Vertegenwoordigers van de regering hebben gezegd dat die chade aanmerkelijk is, en noemen de ontdekking van materiaal dat gevonden is bij Osama bin Laden. Op twaalf van de 20 aanklachten waaraan Manning is schuldig bevonden staat 10 jaar gevangenisstraf. (Bron)


30 juli 2013

 SOLDAAT MANNING ONSCHULDIG BEVONDEN AAN HULP AAN DE VIJAND

Manning onschuldig aan hulp aan de vijand, maar kan 100+ jaar krijgen voor 19 andere aanklachten. 

Wikileaker Manning kijkt nog altijd naar 136 jaar achter de tralies. Hij is schuldig bevonden aan 5 aanklachten wegens spionage, 5 wegens diefstal, en 4 voor het achterover drukken van staatseigendom.

Maar hij is dus onschuldig bevonden aan hulp aan de vijand wegens zijn aandeel in de video "Collateral Murder".

Manning heeft in een pleidooi al toegegeven schuldig te zijn aan 10 beschuldigingen; de overige 12, met betrekking tot hulp aan de vijand, heeft hij ontkend.

Manning heeft toegegeven dat hij geheime informatie aan Wikileaks ter beschikking heeft gesteld om een publiek debat uit te lokken over Amerikaanse militaire acties in Iraq en elders.

Deze informatie betreft onder andere telegrammen tussen de Washington State Department en andere diplomatieke posten. 

Maar Manning heeft ook een geheime video van luchtaanvallen in Irak openbaar gemaakt ("Collateral Murder"), waarbij burgers betrokken waren. In de video voeren Amerikaanse helicopters een aanval uit op journalisten, die worden aangezien voor opstandelingen. 

Aanhangers van Manning zeggen dat zijn acties licht werpen op gemankeerde Amerikaanse diplomatieke, militaire en inlichtingenoperaties. Maar militaire aanklagers hebben succesvol ingebracht, dat met het publiceren van die informatie Manning feitelijk informatie heeft bekendgemaakt aan vijanden, zoals Al Qaida, de Taliban en andere terroristische organisaties.