zondag 21 juli 2013

250 Moslims rellen in Frankrijk om sluierverbod

Het sterk seculiere Frankrijk heeft in 2011 het dragen van boerka's en nikaabs in het openbaar verbodenToen de politie in de Parijse buitenwijk Trappes gisteren probeerde dit verbod te handhaven sloeg de vlam in de pan.

Frankrijk heeft het dragen van de algehele sluier in het openbaar verboden. Voorstanders vinden het vrouwenonderdrukking die niet samengaat met Franse seculiere principes die vastliggen in de grondwet. Moslims beschuldigen de staat van discriminatie. Het niet naleven van het verbod levert vrouwen boetes op en burgerschapslessen. Mannen die vrouwen dwingen tot het dragen van de algehele sluier kunnen boetes krijgen van wel 30.000 euro. Toen de politie in de Parijse buitenwijk Trappes gisteren dit verbod probeerde te handhaven, werd het rellen. Het niet zo'n beetje.

Het geweld vond plaats nadat een menigte van 200 tot 250 man zich had verzameld om te protesteren tegen de arrestatie van een man wiens echtgenote op de bon was geslingerd voor het dragen van een algehele sluier. De man had geprobeerd de agent in kwestie te wurgen, aldus openbaar aanklager Vincent Lesclous.

Zo'n 250 rellers gooiden allerlei projectielen naar de politie die antwoordde met traangas. Vijf relschoppers en vier politieagenten raakten gewond, zes mannen werden aangehouden. De minister van BiZa maande tot kalmte, respect voor de openbare orde en voor Franse moslims.

"Vuilniscontainers werden in brand gestoken en een bushokje moest het ontgelden", aldus mediaberichten. Ieder die de video ziet krijgt de indruk dat hier meer aan de hand is geweest.