maandag 12 januari 2015

Erdogan de Hun

Het begon met een kusprotest, en werd een beweging tegen het deseculariseringsproces en het islamitisch autoritarisme van Erdogans AK Partij, een onderafdeling van de Moslim Broederschap. De islamisten hebben het Westen bij de neus, omdat ze het spelen over de band van de democratieBilal Erdogan, zoon van Tayyip van Turkije, te gast aan de maaltijd bij ISIS, zoals de kalifaters toen nog heetten.


Live blog over de Slag van Kobane. Live blog over the Caliphate Conspiracy. Live blog over de oorlog tegen de Islamitische Staat


UPDATE: Het is officieel! Erdogan is een knettergekke, megalomane pasha geworden.


 

7 jan. 2015 

TURKIJE ARRESTEERT WEER NEDERLANDSE JOURNALIST

Terwijl MinBuZa Koenders Turkije bezoekt, werd gisteren de journaliste Frederike Geerdink meegenomen voor verhoor wegens het produceren van 'propaganda voor terrorisme'. Vandaag is het de beurt aan Mehmet Ulger. De regering van de Moslim Broederschap in Turkije is bezig de vrije pers te smoren. (Bron)MAAK DEZE TWEET AAN KOENDERS VIRAAL14 dec. 2014

Erdogan vermoordt persvrijheid 

Erdogan heeft vandaag de vete met zijn rivaal, de religieuze Gulen-beweging, een nieuwe impuls gegeven. Je zou zeggen, laat lekker, die oorlog tussen mystici, maar in bredere zin wordt hier de vrije pers de nek omgedraaid. Vandaag gij, morgen wij, weet je wel? Waar is @MarietjeSchaake? Waar is de EU? Die was begin deze week nog op bezoek en sprak hernieuwde hoop uit op samenwerking en lidmaatschap. Het Westen wil Turkije niet loslaten, maar acties als deze maken dat uitstel van executie.


Dec. 2, 2014

Rel met Turkije: Koenders terug in z'n hok

Koenders beantwoordt kamervragen over Erdogan de Megalomane. Turkije speelt een grote rol op het geopolitieke toneel. Daar moet een landje als Nederland met z'n gekneusde polderegootje niet doorheen gaan dreutelen. Kiss and make up, dus..

Nov. 28, 2014

Erdogan: 'het Westen wil onze kinderen dood'

De stunts die de Turkse regering verzint zijn niet bij te houden. De reden kunnen de verkiezingen volgend jaar zijn, maar waarschijnlijker dienen ze als bliksemafleider voor de onverkwikkelijke rol die de Turken spelen ten aanzien van de bestrijding van IS. Dat wil zeggen, dat de handel en ratlijnen niets in de weg wordt gelegd. Voor details zie ons log vandaag op de Engelstalige editie. (Turkey's Supply Line To The Islamic State).

In Nederland speelt de kwestie over de inmenging in binnenlandse aangelegenheden op de grofst denkbare manier: met beschuldigingen van racisme en ander fraais. Overigens verdient de rol van Nederland zelf ook geen hoofdprijs. Nadat MinBuZa Koenders vandaag commentaar voor de pers weigerde, liet @MinPres in zijn wekelijkse perspraatje weten dat de soep zo heet niet wordt opgediend.

Er is een constructie bedacht waarbij de Turkse kritiek niet de regering geldt. Maar wie of wat dan wel? Is het niet de taak van de regering om naar buiten toe op te treden namens Nederlanders? Vooral blijven appaiseren die Turken! Dat is een trefzekere uitnodiging tot meer van dit soort 'incidenten'.

In Turkije maakt Erdogan het steeds bonter. Later vandaag komt de paus voor een bezoek, maar daarvoor heeft Erdogan nog tijd om alle remmen los te gooien met haatpraat in de stijl van ouderwets antisemitisme, maar dan gericht aan het Westen in het algemeen. Het Westen haat moslims, steelt hun bronnen en wil hun kinderen dood. De man is zich aan het ontwikkelen als een postmoderne Hilter.26 nov. 2014

Erdogan, de magische sultan, zoekt ruzie

De Turkse regering van Erdogan slaat wild om zich heen. Een en ander schijnt verband te houden met de meest belangrijke verkiezingen volgend jaar, sinds de Turkse Moslimbroeders aan de macht kwamen. Vandaag werd de aanval geopend op Nederland. Maar eerst een overzicht van de stunts in de afgelopen dagen.

Tijdens een vrouwencongres kwam Erdo met uitspraken over de ongelijkheid van man en vrouw, die hij baseert op religie. Opmerkelijk was, dat veel Westerse media die expliciete uitspraak lieten verdwijnen. Onder andere de Britse staatszender BBC. (Source) Er kwam zelfs een heuse twittertrol aan te pas om onze 'fout' te corrigeren.
Maar er is geen twijfel over mogelijk.  Full text in Turkish.  Engels: "Our religion [Islam] has defined a position for women [in society]".
Gedurende het weekend beweerde Erdo dat moslims de Nieuwe Wereld al 300 jaar voor Columbus ontdekten; en dat ze bij aankomst op Cuba zelfs een moskee aantroffen. (Source) Gisteren kwam de fantast met een magische theorie over de paranormale gaven van de persoon van de sultan. Het doet er niet toe of wetten goed of slecht zijn, de sultan bepaalt of ze goed of slecht zullen uitpakken. (Source) Na de uitspraken op de vrouwenconferentie over de voeten van zijn moeder ("I would kiss my mother’s feet because they smelled of paradise") kunnen we rustig stellen dat de man niet alleen een engerd is, maar ook klinisch krankzinnig.

Maar dat is niet het enige. Het zal met die verkiezingen te maken hebben, maar met de stunt van vandaag lijkt de regering uit te zijn op een diplomatieke rel. Daar zijn ze al enige tijd mee bezig. Erdogan is een megalomane narcist. Koenders laat de tekst in Hürriyet onder een vergrootglas leggen.
Dat stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, waar de krant Hürriyet woensdag uit citeert. Volgens een woordvoerder van het departement is er een brief onderweg naar de Tweede Kamer.
Kuch:13 sep. 2014

Turkije, de sluis naar het kalifaat

25 aug. 2014

Rapport: IS is al in Zuid-Oost Turkije

De patriotbatterij wordt teruggehaald uit Turkije. Dit was altijd al een een schaduwspel, bedoelt om de indruk te vestigen dat Erdogan aan de juiste kant staat. Met de opkomst van IS - mede dankzij Erdogan - is het speelveld veranderd. De kalifaters zijn nu gewoon in Turkije zonder dat ze een haar wordt gekrenkt. (Bron)

10 juni 2014

Kamervragen over Turks wangedrag bij Armeniemonument

Inmiddels is er ook in het parlement reuring ontstaan over het onsmakelijke optreden van in Nederland woonachtige Turken vorige week in Almelo. Voor wie het niet meer weet: toen vond een grootschalige demonstratie plaats tegen de plaatsing van een herdenkingsmonument over de Turkse genocide op de Armeense bevolking destijds (1915). Deze demonstratie was georganiseerd vanuit Turkse moskeeën in Nederland en werd gesteund, ook financieel, vanuit de Turkse regering, namelijk door de UETD, een tak van de regerende AK-partij van premier Erdogan van Turkije. Inmiddels wil een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer dat het kabinet de Turkse regering hierover om opheldering vraagt. Ter herinnering: bij de demonstratie bij het in april onthulde monument werden teksten gescandeerd als „Karabach zal het graf van de Armeniër worden”. Een band in Ottomaanse uniformen speelde oude Turkse legermuziek. Dat wordt gezien als een provocatie naar de Armeniërs omdat de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915 gepleegd werd ten tijde van het Ottomaanse regime. Dit blijkt uit Kamervragen van CDA-politicus Pieter Omtzigt aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Veiligheid en Justitie (Bron)1 juni 2014

De schande van de Turkse minderheid in Nederland

Schande dat de Turkse minderheid in Nederland danst op de graven van de omgebrachte Armeniers. Om maar te zwijgen over de Grieken en Assyriers. Genocide en feest na:


21 mei 2014

Turken begrijpen niets van de democratie

In Nederland mag iedereen een mening hebben en die uiten, ook is ie gelogen. Je mag bovendien demonstreren. Wat je niet mag in een democratie, is dicteren. Dus als je als moslim bent uitgenodigd, dan sla je alcoholische drank af. Wat je dus niet doet, is iedereen verbieden alcohol te drinken. (Bron) Je mag best de Armeense Genocide ontkennen maar wat je niet doet, is eisen dat het monument wordt weggehaald. En ook wat broodnodige info over de Armeense Genocide.
20 mei 2014

Geimporteerde haat of vrijheid van meningsuiting?

De Nederlandse tak van de Europese afvaardiging van de Turkse regeringspartij AKP, protesteert op 1 juni tegen het Armeense genocide-monument in Almelo. De Unie van Europese Turkse Democraten in Nederland (UETD) hoopt op een 'vreedzaam' protest. (Bron)15 mei 2014

Massaprotesten na mijnramp in Turkije 

Na de mijnramp, de PR-ramp
5 april 2014

EU woedend over mediacensuur in Turkije

Wat verwachten deze malloten als je de Moslim Broederschap accepteert als "partners voor democratie"? Het is een giller! Nederlands artikel.
2 april 2014

Social media innovatie en onderdrukking in Turkije

Zoals gebruikelijk voor een dictatuur die gelegitimeerd wordt door democratie, is Erdogan nu echt begonnen met zijn oorlog tegen de social media. Het volk vecht terug...1 april 2014

Erdogan dankt zijn overwinning aan een kat

De AK Partij, de Turkse arm van de Moslim Broederschap heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Een land krijgt wat het verdient. In de districten waar de AK dreigde te verliezen viel de elektriciteit uit. Het regime heeft zich blootgesteld aan snijdende ridicule door de blackout te verklaren met een kat in een verdeelstation. Protesten braken vrijwel onmiddellijk uit.

De feministische activistengroep FEMEN heeft een afdeling geopend in Turkije (log 25 okt. 2013). Ze komen als geroepen.30 maart 2014


Erdogan is de social media aan het demoniseren

Zeynep heeft een zinnige analyse over het blocken van de social media: Erdogan is het medium aan het demoniseren met als doel morele verwerping. Good job!
27 maart 2014


Lek onthult vals oorlogsplan, Turkije blokkeert YouTube

Een dag nadat een rechtbank het sluiten van Twitter onwettig heeft verklaard, heeft het regime van de Moslim Broederschap in Turkije YouTube geblokkeerd als reactie op een lek waarin de chef van de inlichtingendienst en de MinBuZa een valse vlag operatie bespraken om een oorlog met Syrie uit te lokken. (Transcript) (Bron incl. ANP video)26 maart 2014

Turkse rechtbank verklaart Twitter ban onwettig

Het regime Erdogan heeft Twitter afgesloten, maar het gaat niet naar wens. Er is een desperate poging gedaan de rechterlijke macht te zuiveren, maar dat heeft voor de Twitter kwestie in ieder geval niet geholpen. Een rechtbank heeft vandaag de ban ongeldig verklaard. Twitter moet binnen 30 dagen weer opengesteld worden
23 maart 2014

Turken bevechten Erdogans Twitter ban 

21 maart 2014

TURKIJE BLOCKT TWITTER, 'OM PORNO'

Erdogan heeft Twitter afgesloten. De officiele lezing is, wegens 'porno', maar dat gelooft niemand. Niet iedereen ziet de hand van de islam in deze kwestie. Dit is het geval: islam kent geen machtenscheiding. Geen scheiding van moskee en staat, maar ook geen scheiding tussen prive, het sacrale en het seculiere domein. Erdogan heeft er geen enkele moeite mee de grens met het private te overschrijden. De rechterlijke macht is ook niet meer onafhankelijk. En de waakhond van de seculiere staat, de strijdmacht, is ontmand terwijl de EU erbij stond te applaudiseren. En nu heeft het regime de twit geblokkeerd, maar de boemerang is al op de terugweg..

17 maart 2014

Anti Erdogan demo in 020 aangevallen

De strijd tussen seculieren en MosBro-aanhangers van Erdogans AK Partij heeft zich uitgebreid naar Amsterdam.16 maart 2014

Erdogans Top 15 Beledigingen van het Turkse volk

We dachten dat president Maduro van Venezuela goed was in verbaal boksen met diplomaten, en Vlad Poetin natuurlijk de leider is in despotisme, blijkt de van corrruptie verdachte PM van Turkije met kop en schouders boven iedereen uit te steken qua het beledigen van wereldleiders. Zaman bericht dat er geen dag voorbij gaat dat Erdogan zijn taal niet doorspekt met beledigingen om zijn volgers aan te zetten tot meer vuur. Hier is de top 15 (red. onvertaalbaar). (Bron)12 maart 2014


28 feb. 2014

Hoe de Turken Erdo's censuur breken


26 feb. 2014


Erdogan pleegt coup op onafhankelijke rechterlijke macht25 feb. 2014


Erdogan ontkent 'tape gate' schandaal

Er is een enorm schandaal uitgebroken over tapes met geheime opnames van een gesprek van Erdogan met zijn zoon. Erdogan ontkent en zegt dat de tapes vals zijn. In de opnames zijn twee mannen te horen die een gesprek hebben over het wegsluizen van grote sommen geld. De opnamen zijn uitgebreid te zien en horen op YouTube. In de laatste weken circuleren er steeds opnames waarop Erdogan te horen is met zijn kinderen, assistenten en zakenmensen. De laatste tapes zijn zeer belastend. De opnamen die maandag uitkwamen dateren van 17 december 2013, de dag dat de zoons van drie ministers aangehouden werden in het kader van een groot corruptieonderzoek. De Turkse oppositie roept om het aftreden van de regering wegens verlies van legitimiteit.  (Source)


16 feb. 2014


Tienduizenden demonstreren tegen Erdogan

Tienduizenden mensen hebben vandaag gedemonstreerd in Istanboel tegen de regering van de Moslim Broederschap. De demo georganiseerd door de actiecoalitie "Gerechtigheid voor Turkije" vond plaats in het Aziatische deel van de stad. Het is de grootste sinds aanklachten wegens corruptie plaatsvonden tegen de zonen van drie ministers in december. De menigte scandeerde leuzen als "Recep Tayyip Erdogan is een dief," en eisten het aftreden van de regering. De demo werd georganiseerd door vooraanstaande leden van de Turkse burgerij, waaronder voetbalclub Fenerbahce, artsen en advocaten. De mars ging van Saskinbakkal, een populaire straat in het Aziatische deel, naar het stadion van Fenerbahce. (Bron)
7 feb. 2014


Erdogan pleegt coup op cyberspace

Turkije verscherpt de controle op internet. Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen die volgens de conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan 'families, kinderen en jongeren beschermt' tegen schadelijke websites, maar volgens critici neerkomt op censuur. De door Erdogans AK-partij gedomineerde volksvertegenwoordiging stemde in de nacht van woensdag op donderdag in met het wetsvoorstel. Daarin is onder meer vastgelegd dat internetaanbieders de gegevens van gebruikers 2 jaar moeten opslaan. De telecomautoriteit (TIB) krijgt de bevoegdheid om ongewenste websites zonder tussenkomst van een rechter te blokkeren. (Bron)

Leestip: editorial van Lee Jay Walker


28 jan. 2014


ISIL valt Turkse outpost aan bij Syrische grens

We zien deze manier van verslaggeving bijna dagelijks in het geval van Israel. De tegenaanval is het nieuws, niet het oorspronkelijke offensief. Hier weer: Turkije valt Al Qaeda aan... als vergelding voor een offensief van Al Qaeda. Zaman vermeldt nog dat het een tegenaanval betreft, NU.NL neemt die moeite niet eens.
Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben een konvooi van de extremistische Islamist State of Iraq and the Levant (ISIL) aangevallen in het noorden van Syrië. Dat blijkt volgens de Turkse krant Today's Zaman woensdag uit een verklaring van de Turkse strijdkrachten. De Turkse militairen zouden een aantal voertuigen van de aan het terreurnetwerk al-Qaeda gelieerde Syrische groepering hebben aangevallen. 


16 jan. 2014


Erdogans coup is geslaagd, voor nu 

We kunnen nu officieel concluderen dat Erdogans civiele coup geslaagd is:
Istanbul police have reportedly refused to comply with a prosecutor's order to carry out raids as part of a third corruption and bribery operation, several Turkish media outlets reported on Thursday. The investigation is reported to be supervised by prosecutor İbrahim Baytekin but İstanbul police officials refused to comply with the prosecutor's order. 
Dit is totaal onwerkelijk. De aanklager geeft opdracht om bepaalde individuen te arresteren, maar de politie weigert dat gewoon. Kunt u zich voorstellen dat zoiets zou voorkomen in Nederland? Het betekent dat de rechtsstaat echt - compleet en al - is afgeschaft. Zo staat het er nu voor in Turkije: niet de wet, maar individuen hebben het voor het zeggen. (...) (Bron)

7 jan. 2014


Erdogan zuivert politiemacht in Ankara 

Het Turkse staatspersbureau heeft bericht dat 350 politie-agenten in de hoofdstad Ankara van hun post zijn verwijderd over een voortdurend corruptieschandaal waarbij leden van Erdogans kabinet zijn betrokken. Erdogan zegt dat hij het slachtoffer is van samenzweringscomplotten. Hij heeft sinds 17 december honderden politiemensen aan de top en de semitop ontslagen of gedegradeerd. Hij heeft volgers van de islamistische beweging van Fethullah Gulen, met wie hij in onmin is geraakt, ervan beschuldigd de politiemacht te hebben geinfiltreerd. Volgens Anadoulo persbureau zijn er 350 ontslagen. Volgens Dogan persbureau zijn ze gedegradeerd tot verkeersdienst buiten de stad.  (Bron)


28 dec. 2013


Historische video van Erdogan (1996): democratie is een middel

In een bloedstollende speech in 1996 tijdens de Muslim Arab Youth Association Conference in Toledo, Ohio legt Tayyip Erdogan uit hoe hij democratie wil gebruiken als middel om een heel ander doel te bereiken: een islamitische staat onder shariawet. Terwijl hij zijn toekomstvisie uiteenzet onthult hij dat democratie voor hem nooit meer kan zijn dan een bruikbaar middel, niet voor een land voor vrije individuen maar voor een islamistische, collectieve dictatuur. Sinds deze speech is zijn politieke partij, de AK, de Turkse tak van de Moslim Broederschap, door verscheidene interpretaties van democratie gegaan en zijn er 16.000 seculiere journalisten, academici en militairen gearresteerd. Recentelijk is voorgesteld de concepten 'democratie' en 'seculier' helemaal te schrappen uit de Turkse grondwet.
Deze bloedstollende video biedt perspectief en begrip van de veranderingen waar de regering van Erdogan doorheen is gegaan. Noten: Hij noemt het Verdrag van Parijs, nu grotendeels vergeten (wiki). Het geluid is vrij slecht. Aanbevolen wordt de volumeknop voluit te zetten. Engelstalige ondertiteling is beschikbaar bij de Captions optie rechts onder op het scherm. H/t @Slecht_Volk


27 dec. 2013


Massaprotesten, Pond implodeert, Erdogans fatale fout

Laatste nieuws: Massaprotesten, Pond implodeert, Erdogan fatale fout, ohhh en het is een Amerikaans-Israelische samenzwering
26 dec. 2013


Erdogan wil de totale macht in Turkije

Het corruptieschandaal in Turkije breidt zich snel uit. De zoon van Erdogan is er nu bij betrokken. Er zijn protestdemonstraties in de grote steden. Oppositie tegen de autoritaire regering van de Moslim Broederschap neemt toe. Erdogan heeft een strategische fout gemaakt door de populaire, religieuze Gulen-beweging van zich te vervreemden. Er staat veel op het spel. Zal Turkije, na Egypte, in staat zijn het tij te keren?

Demonstranten in Istanbul, Ankara en Izmir eisen het aftreden van de regering. Het begon vorige week toen tientallen zakenmensen en kaderleden van de AK Partij werden gearresteerd. Erdogan verloor geen tijd: tientallen aanklagers en mensen van de politietop werden ontslagen. Tegen zijn aanhangers sprak Erdogan over zamenzweringen tegen de staat. Drie ministers traden af. Een zei, dat hij slechts de orders van Erdogan opgevolgd had. Er volgden nog meer arrestaties, waaronder de zoon van Erdogan, Bilal. In rechtstaten volgt de politie zijn eigen commendostructuur. Maar niet in Turkije. Nieuwe politiefunctionarissen weigerden orders op te volgen en lieten zelfs de arrestatieplannen uitlekken aan de regering. Erdogan verving nog zeven ministers door partijmarionetten. Dit is een poging van Erdogan om alle lagen en branches van de macht in handen te krijgen. Hij heeft de rechterlijke macht, de strijdkrachten, onderwijs en sport al onder zijn bewindvoering. Nu wil hij het OM onder controle brengen. (Bron) (Bron)


22 dec. 2013


Erdogan ziet overal samenzweringen

Erdoğan heeft geimpliceerd dat hij de Amerikaanse ambassadeur in Ankara zal uitwijzen naar aanleiding van diens opmerkingen met betrekking tot een curruptiezaak waar vier ministers bij betrokken zijn. De staatsbank Halkbank wordt beschuldigd van betrokkenheid bij verdachte overboekingen en het smokkelen van goud uit Iran. (Details)

Volgens een rapport in de pro-regeringskrant Yenişafak Daily, heeft de Amerikaanse ambassadeur, Francis Ricciardone EU-ambassadeurs op 17 december verteld dat de VS Turkije heeft gevraagd de banden met de Halkbank te verbreken. Het onderzoek naar de corruptiezaak begon op 17 december. (...)
Erdogan reageert op alles met de beschuldiging dat het een samenzwering is. Hij heeft de halve legertop en half Koerdistan opgesloten op beschuldiging van samenzwering. Dus natuurlijk is het onderzoek naar zijn corrupte islamitische netwerk ook een... samenzwering. 
"Tegenwoordig is het normaal dat ambassadeurs zich bezighouden met provocaties. (...) We hoeven jou [Ricciardone] niet in ons land te hebben", zei Erdogan tegen aanhangers in de Zwarte-Zeeprovincie Samsun, daarmee implicerend dat hij de ambassadeur wil uitwijzen. (Source)


18 dec. 2013


Erdogan, ruzie met de buren en hommeles thuis

Dubbel drama in Turkije! Van de regen in de drup met Moslim Broeder Erdo. Van ruzie zoeken met de buren tot grote problemen thuis: 

Erdogan beleidt openlijk neo-Ottomaans imperialisme terwijl Turkije zelf islamiseert. "Erdogan zegt dat hele gebieden van de Balkan van Turkije zijn: Skopje. Griekenland stond op zijn achterste benen over commentaar van Erdogan dat hele delen van het Griekse Thracie, Macedonie, Bulgarije en Bosnie & Herzegovina Turks grondgebied zijn.  (Source)

En dan dit:
16 nov. 2013


Erdogan: 'Er bestaat geen land dat Cyprus heet'

Een klein relletje over de vergeten bezetting, de Turkse bezitting van Noord Cyprus: 

De Turkse minister-president Erdoğan laat een van de grootste brutaliteiten van de afgelopen jaren naar buiten komen en zegt dat er geen land genaamd Cyprus zou bestaan. Onze journalisten verzwijgen deze bodemloze smeerlapperij en de EU-schoften voeren tegelijkertijd toetredingsonderhandelingen met Turkije, die er veelbelovend uitzien. Cyprus is voor de volle 100% een EU-lidstaat, werd in 1974 door Turkije overvallen wordt tot op de dag van vandaag bezet. EU-ruggensteun heeft het eiland niet, hoewel er rondom het eiland waardevolle olie- en gasvoorraden liggen. Die willen onze gestoorde politieke mislukkelingen kennelijk ook nog door de Turken laten stelen! (Bron)

9 nov. 2013


'Waarom doet Erdogan dit?'

Twee bijzondere stukken. Hürriyet columnist Ahmet Hakan heeft een intrigerend stuk in een bijzonder format geschreven. De gedeeltelijke vertaling hieronder.  Check ook @MFS001's 'letter to an imaginary daughter'

Zowel de tegenstanders als de aanhangers zoeken een 'rationele' verklaring; ze willen allemaal een antwoord op deze vraag:  “Waarom doet hij dit?” Ieder probeert de situatie uit te leggen vanuit zijn eigen temperament: - Zij die het risico aandurven in clichés te vervallen, zeggen  dit: “Hij probeert de agenda te veranderen.” - Zij die zich de meesters van de politiek wanen, zeggen dit: “Hij is zijn aanhang aan het consolideren.” - Zij die dol zijn op nieuwe theorieen, zeggen dit: “Hij probeert een Gezi-achtig incident te veroorzaken om de verkiezingen in Istanboel te winnen.” - Cynici zeggen dit: “Omdat de hooddoekkwestie niets heeft opgeleverd, probeert hij iets te halen uit huiszoekingen.” - Zij die proberen te praten over dit land alsof het van niemand is, zeggen dit: “Hij wil invloed in Anatolie; hij wil Anatolie beheersen.” Maar niets daarvan is waar, niets. (Source)


28 okt. 2013


Erdogan: "Kosovo is Turkije, Turkije is Kosovo"

Er is nu geen twijfel meer wiens werk de NAVO en Bill Clinton deden toen ze Servie bombardeerden zodat ze hun hartland moesten overdragen aan Groter Albanie. 


"Vergeet niet dat Kosovo Turkije is, en Turkije Kosovo", zei Erdogan terwijl hij het 'Rabia' handgebaar maakte dat synoniem is geworden met het verzet van de Moslim Broederschap tegen de anti-Morsi coup in Egypte. Hij sprak tot de omvangrijke Turkse bevolking van Prizren afgelopen woensdag. “Vergeet niet dat we een geschiedenis, een cultuur en een beschaving delen", voegde hij eraan toe. De opmerkingen zijn in Servie niet in goede aarde gevallen. Servie weigert Kosovo te erkennen.

"In de republiek Servie worden zulke uitspraken niet vriendelijk ontvangen. Ze wijken af van de verzekeringen die wij van de Turkse overheid ontvangen", zei een woordvoerder van het Servische MinBuZa. Turkije was een van de eerste landen die Kosovo erkende in 2008, tezamen met 90 andere landen, onder andere de VS en 23 leden van de EU. (Bron)


25 okt. 2013


Milieuactivisme en feminisme tegen Turks paternalisme

Militante milieugekkies en postmoderne feministen tegen islamitisch authoritarisme... alles is beter! 

De activistische feministische groep FEMEN heeft een filiaal geopend in Turkije. Ze brachten het nieuws met sociale media naar buiten met de afbeelding van een vrouw met de Turkse vlag beschilderd op blote borsten. “We announce that FEMEN Turkey office is opened ! Join Güntülü, and fight for the democracy in your country,” stond op 25 oktober op de Twitter. (Bron)

De politie gebruikte waterkanonnen om dinsdag honderden demonstranten te verjagen uit een winkelstraat in Istanbul, die er protesteerden tegen de aanleg van een weg door het park van de technische universiteit van Ankara. Demonstranten kwamen samen in Istiklalstraat en scandeerden leuzen. De nieuwe ronde protesten in Istanbul brak uit nadat Ankara begon met het kappen van bomen om plaats te maken voor een weg dwars door het bos van de Technische Universiteit van het Midden Oosten. De politie gebruikte schilden en waterkanonnen. Een demonstrant werd tegen de grond gegooid en was geruime tijd buiten bewustzijn.  (Bron)
De islamist Erdogan is geen Ataturk: het is zijn erfenis van de seculiere staat die Erdogan wil vernietigen

8 okt. 2013

Turkije woedend over Armeense erkenning van genocide


Islamistische suprematisten erkennen nooit de verantwoordelijkheid voor wat dan ook. De Turken zijn woedend omdat Armenie het lef heeft de waarheid te vertellen over wat de Turken nog steeds ontkennen. De Armeense kerk zet de heiligverklaring door van de slachtoffers van de Armeense Genocide, begaan door de Turkse staat in 1915 in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog. Koerdische arbeiders werden ingezet voor de massamoord. Ankara ontkent de definitie 'genocide'.  (Source)


7 okt. 2013


Politie mag 'verdachten van demonstreren' detineren

Een nieuwe wet die zal worden uitgevoerd door de ministeries van Justitie en BiZa staat politie toe verdachten van demonstraties 24 uur vast te houden zonder toestemming van de rechter. De boetes  gaan omhoog voor verzet tegen de politie en beschadiging van openbare eigendommen. De wet is ingegeven door de betogingen in het Gezipark die in mei begonnen en beoogt de macht van de politie te vergroten. Organisaties die "de neiging hebben demonstraties te houden" zullen worden gemonitord en leden kunnen worden vastgehouden door de politie als ze demonstraties plannen. (Source)


10 sept. 2013

Er is opnieuw verzet in Turkije, onder andere weer van Taksimplein/Gezipark activisten


Livestream
20 aug. 2013

Erdogan, "Israel zit achter de coup in Egypte"

Volgens @ClaireBerlinski staat Erdogan op het punt de belangrijkste oppositiepartij uit te roepen tot een terroristische organisatie.

Erdogan geeft het Westen de schuld van het geweld in Egypte uitgeoefend door zijn broeders, de MusBro. Wat de  'coup' betreft heeft hij dat weten te specificeren tot Israel. Dat zei hij dinsdag tegen leden van zijn partij, een offshoot van de MosBro. Er is een meme op Twitter die zegt dat hij zijn opmerkingen alweer heeft bijgesteld: er zou sprake zijn van een verkeerde vertaling.
Erdogan heeft gesuggereerd dat Israel achter de militaire interventie in Egypte zit. "We hebben bewijs", zei hij tegen leden van zijn partij. Hij citeerde een Franse intellectueel zonder diens naam te noemen, die volgens Erdogan in 2011 gezegd zou hebben, dat de MosBro nooit zouden regeren al werden ze gekozen, omdat "democratie niet de stembus is". Erdogan legde de nadruk op de joodse identiteit van de Fransman. Erdogan is een supporter van Morsi als voorbeeld van een democratische gekozen islamist. Hij is ook een van de felste criticasters van de coup die Morsi uit het zadel wipte. Het consulaat van Israel heeft een verklaring uitgegeven van MinBuZa Yigal Palmor. "Dit is een van die commentaren die het waard is om niet op te reageren", verklaarde hij. (Bron)Turkse oproerpolitie crash trouwpartij op Taksim/Gezipark.

13 augustus, 2013


VP AK Partij: 'Protesten zijn misdaad tegen regering'

Mehmet Ali Şahin, de VP van de regerende AK Partij (Moslim Broeders) heeft gezegd dat de "protesten in het Gezipark een misdaad tegen de regering zouden moeten zijn en strafbaar met levenslange gevangenisstraf". Şahin denk dat het doel van de protesten was om de regering omver te werpen. Daarom moeten de protesten gezien worden in het licht van het Turkse strafrecht artikel 312: “Misdaden tegen de regering” stelt dat levenslange gevangenisstraf staat op pogingen om de regering omver te werpen of te hinderen bij hun taken. De leider van de belangrijkste oppositiepartij Haluk Koç zei erover: "Zet hij dan half Turkije gevangen?" Er zijn landelijk 22 mensen gearresteerd voor de Gezipark protesten. (Source)


28 juli 2013


Erdogan vergelijkt het gassen van burgers met doden van terroristen

Erdogan is woedend op de EU omdat die de dood van demonstranten in Egypte niet scherper veroordeeld heeft. Hij vindt het standpunt van de EU unfair. Want de kritiek is hem te mild vergeleken met de protesten die hij kreeg over het gassen van demonstrerende burgers. (Source)


27 juli 2013


Zwangere vrouwen in Istanbul protesteren tegen moraalridder

Zwangere vrouwen hebben op 25 juli in Istanbul geprotesteerd tegen de uitlatingen van een soefi advocaat die op televisie heeft gezegd dat het 'schandalig' is dat zwangere vrouwen zich in openbaar vertonen. Op Taksimplein en in Kadıköy aan de Aziatische kant van de stad verschenen zwangere vrouwen en hun echtgenoten met kussens onder hun t-shirts om te protesteren tegen Ömer Tuğrul İnançer's kritiek op "zwanger rondwandelen" en scandeerden "onze lichamen zijn van ons" gedurende twee verschillende demonstraties. (Bron).
Erdogan wil The Times vervolgens voor kritiek

Erdogans masker valt af. Wat erachter vandaan komt is een dictator van de Moslim Broederschap. Dit is wat hij doet met kritiek in de buitenlandse pers! Ga maar na waar hij in Turkije toe in staat is.

Erdogan heeft gedreigd de Britse krant The Times te vervolgen wegens het publiceren van een open brief, die kritisch was over zijn aanpak van de recente protesten. Hij beschuldigde The Times ervan "zich te verhuren voor geld". Sterren uit Hollywood en academici hebben deze week een brief ondertekend waarin de Turkse regering "dictatoriaal" wordt genoemd. (Source)


22 juli 2013


Gerechtshof Istanbul keurt afbraak Gezipark goed

Een hoger gerechtshof in Istanbul heeft het groene licht gegeven voor de afbraak van het Gezipark, dat centraal stond in aanhoudende protesten tegen het islamiseringsprogramma van Erdogans AK Partij. Het monument voor Ataturk moet veranderen in een cultureel centrum met wortels in het imperialistische Ottomaanse Rijk. De politie trad hard op tegen de demonstranten: er vielen 4 doden en 7.500 raakten gewond. Een administratief gerechtshof heeft het vonnis van een lagere rechtbank, die de herontwikkeling verbood, nu ongeldig verklaard.  (Source)


13 juli 2013

Erdogan Arresteert Communisten

Volgens de anti communisme activist Trevor Loudon, worden leden van de Turkse Communistische Partij (TKP) van huis opgehaald en gearresteerd. Aanklagers hebben gisteren de arrestatie gelast van twaalf Geziparkactivisten, waaronder leden van het Taksim Solidariteitsplatform. Een politierapport maakt melding van documenten die thuis bij de communisten zijn gevonden, waarin "duizenden werden opgeroepen zich te verzamelen op Taksimplein om provocaties voor te bereiden". Honderden agenten en burgers raakten gewond, maar de oproepen gingen door ondanks de verwondingen. De regering beschuldigt de Communistische Partij ervan verantwoordelijk te zijn voor de protesten, hetgeen weer eens iets anders is dan de zionisten. In een artikel in het Egyptische weekblad Al-Ahram Weekly, zegt de Turkse journalist Aylin Kocaman, dat jonge demonstranten werden bewerkt, "omdat die niet onderwezen zijn over de dreiging van het communisme".  (Details, bron)


11 juli 2013

Afzetten Morsi maakt Erdogan nerveus

Nog een geweldige islamistische kampioen van de democratie doet een duit in het zakje. Erdogan heeft gezegd: "Iedere militaire coup, maakt niet uit met welk doel, staat en rede, is de moordenaar van de democratie, het volk en de toekomst van het land". De drogrede valt in vruchtbare aarde bij de linksen.


Aan de felle anti-coup retoriek uit Turkije te zien, heeft het afzetten van Egypte's president van de Moslim Broederschap de Turkse leiding, die ook geworteld is in de islam, erg nerveus gemaakt. De regerende Turkse partij heeft flink geinvesteerd in Morsi's regering, die het zag als een ideologische gelijke en bewijs van de populariteit van de politieke islam. "Het maakt niet uit waar.. coups zijn slecht", zei Erdogan deze week.  (Bron)


10 juli 2013

Student sterft, de vijfde dode

De 19-jarige student Ali Ismail Korkmaz is overleden. Dat brengt het totaal aan doden van de Turkse opstand op vijf. Hij deed mee aan een demonstratie op 2 juni in de Anatolische stad Eskisehir. Hij kreeg een hersenbloeding nadat hij was aangevallen door ongeidentificeerde overvallers toen hij vluchtte voor traangas, meldt Dogan News Agency. (Bron)

7 juli 2013

UPDATE: Epische fotos van de frontlinie in Istanbul tijdens de Taksim en Gezipark protesten van fotograaf @peterson_scott


100.000en BEZOEKEN ANTI ERDOGAN CONCERT
Honderdduizenden bezochten vandaag een massaal anti-regeringsconcert in Kadikoy-Istanbul.


Turkse rechtbank heeft net de 4 mannen vrijgelaten die gisteren demonstranten aanvielen met machetes (zie video's hieronder).


6 juli 2013

De balie van Istanbul heeft tot 10:30PM LT 44 arrestaties gerapporteerd. Ooggetuigen zeggen dat het we meer zijn.  Verslag van de avond zo ver.

Volgens berichten heeft de gouverneur van Istanbul gezegd, dat de mannen (2) met de machetes zijn gearresteerd.

In de eerste video valt een AK supporter een demonstrant aan het een machete. In de tweede video is te zien dat de man samenwerkt met de oproerpolitie.
Erdogans politie doet aan burgerintimidatie, al voor de Mars naar Gezipark op 6 juli begint. 
De politie vuurt weer waterkanonnen en traangas af op demonstranten die op Taksimplein bijeen zijn voor een mars, georganiseerd door een brede coalitie, het Taksim Solidariteitsplatform. De organisatie has opgeroepen het park terug te veroveren voor de burgers. De demonstratie, de gepland was voor 7 uur l.t. werd verboden door de autoriteiten.

DEMO IN VERBODEN PARK

Het Taksim Solidariteitsplatform heeft opgeroepen vandaag een demonstratie te houden in het Gezipark. De gouverneur van Istanbul heeft gezegd dat de demo illegaal is en kan leiden tot een interventie door de politie, omdat er geen toestemming is gegeven door de autoriteiten. (Source)
30 juni 2013Gay and Lesbian Parade Istanbul vandaag om 30 juni 2013, 17:18 LT


29 juni 2013

UPDATE: Daar gaan we weer...


Tweets zeggen dat zover tenminste 15 demonstranten zijn gearresteerd door politie in burger. Waterkanonnen naderen de scanderende menigte


@IngriddeCaluwe Persfotograaf heeft uit voorzorg gasmasker op hoofd gezet #Taksim pic.twitter.com/Avn0I00LHg

CONFRONTATIE OP TAKSIM

Duizenden zijn bijeen op Taksimplein om hun woede te uiten over de beslissing van een rechter om een politieman vrij te laten in afwachting van zijn rechtzaak over de dood van een demonstrant in Ankara. Ze veroordelen ook het doden van een Koerdische demonstrant door paramilitaire politie in een Koerdische stad gisteren.


Er is weer een weekend vol demonstraties.


27 juni 2013

"ERDOGANS PLAN OM TWITTER TE BEHEERSEN"

Gotspe! Ankara wil dat microblogger Twitter een kantoor opent in Turkije, zodat het regime ze snel kan bereiken om content te wissen of om gegevens van tweeps op te vragen. (Source)25 juni 2013


De demonstranten zijn terug op Taksimplein

De demonstranten zijn terug. Een politieman die de dood vond bij de protesten, werd mede herdacht. Op een bord stond: "Jouw verlies is mijn verlies". De demo eindigde met waterkanonnen en traangas. Denk je eens in dat je een premier hebt, die je dagelijks uitscheldt omdat hem dat politiek gewin oplevert!


21 juni 2013

 
Mine Dost danst en rapt in bikini, midden op Taksimplein.


UPDATE: Dost, een half Duitse/half Turkse arts is een van de demonstranten die meedeed met het "staande man" protest van de afgelopen vier dagen. Ze doet een rapsong waarin ze 60 procent van de Turken psychopaten noemt. Een vrouw in hajib reageert met een scheldpartij: "Noem je mij conservatief? In ben geen kemalist, he? Schaam je je niet.. Ik ben geen kemalist omdat ik gekleed ben? (Bron)


20 juni 2013

Erdogan regime vertoont tekens van stress

@mkoplow: Between Turkish FM going berserk and deputy PM maybe resigning, the AKP leadership is showing signs stress is getting to them

Hackers eisen verantwoordelijkheid op voor verboden tweets

Hackersgroep @Redhack heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor alle tweets over het Taksimplein en Gezipark nadat het regime een onderzoek heeft gelast. "De AKP is een onderzoek begonnen. Wij hebben alle tweets gepost en hebben duizenden computers gehackt. Pak geen onschuldigen. Wij zijn hier", postte Redhack op zijn twitteraccount. "Alle accounts die Redhack retweeten, of het verzet organiseren, zijn door ons gehackt".  Read on..19 juni 2013

Landelijke 'staande man' en 'potten en pannen' demo's 

Op Taksimplein neemt het aantal staande mannen gestaag toe. De "staande demonstraties" vinden plaats in veel buurten en steden. De Taksimgroep is om 21:00 L.T. weer begonnen en de assemblies worden weer groter. "Potten en pannen" demonstraties vinden plaats in de wijken. Van alle gearresteerden sinds 16 juni zijn er 7 voor de rechter gebracht. Check @anonymoussops voor meer info


18 juni 2013

Kijk goed naar het plaatje. Zondag 16 juni werd Erdogan door zijn aanhangers begroet als de "meester der meesters". Uren later werden Taksim en Gezi gewelddadig ontruimd. Het regime geeft nu de boodschappers de schuld

 • Het Turkse regime is een onderzoek gestart hoe je de social media kunt beperken (...) Het ministerie verantwoordelijk  voor 'cybermisdaad' onderzoekt zo'n 5 miljoen tweets verzonden tijdens de demonstraties over het Gezipark. Lees meer..
 • Gedurende de drie weken van protesten en geweld heeft Erdogan de buitenlandse media tot boksbal gemaakt en basht dagelijks hun "oneerlijke en onoprechte" berichtgeving. Meer.. 
 • Blijkbaar moet je "moedig" zijn om op te staan tegen de "meester der meesters", zoals @ClaireBerlinkski opmerkt in deze tweet: Former Turkish Minister Of Culture’s Brave Tweet almon.co/a3s What does it say when that Tweet is considered "brave?"

17 juni 2013

STAAND PROTEST OPGEBROKEN DOOR POLITIE

Politie arresteert staande demonstranten op Taksimplein. Ze worden per bus afgevoerd. De oorspronkelijke staande man zei tegen @BBCNews dat dit de enige manier was om te protesteren. Hij werd kort aangehouden, toen weer losgelaten. Zijn naam is Erdem Gunduz. Hij is danser en artiest. Het regime heeft gezegd, dat iedereen die zich op het plein bevindt, als terrorist zal worden aangemerkt.

ER ONTSTAAT STAAND PROTEST OP TAKSIMPLEIN
Aanhang van Erdogan naar 35,3 procent in poll


16 juni 2013

UPDATE: Tweedekamerlid van Turkse afkomst voor de PvdA, Selcuk Ozturk, vindt het politiegeweld in Turkije niet buitensporig @GeertWildersPVV

UPDATE: door @mahirzeynalov

BEVESTIGD, HULPARTSEN GEARRESTEERD


 • Police at--you read it right--Cevahir shopping mall @ClaireBerlinski
 • Police now clashing with protesters in Istiklal street near Taksim, more riot police deployed to the area @mahirzeynalov
 • Vannacht zijn er verschillende gewelddadige confrontaties met de politie geweest: totaal 44 gewonden. 
 • De gouverneur van Istanbul heeft nogal onheilspellend gezegd dat "provocateurs echte wapens" hebben gebruikt tegen de politie. Twee zouden zijn gewond. 
 • Er gaan weer geruchten over chemicalien in de waterkanonnen.
 • Bizar: artsen worden gearresteerd hier en hier
 • Naked protestor defies the police in Taksim @kadrigursel 


15 juni 2013

TAKSIMPLEIN EN GEZIPARK ONTRUIMD

Oproerpolitie vuurde vandaag waterkanonnen en traangasgranaten af op Gezi Park en Taksimplein. Het ingrijpen kwam kort nadat Erdogan gewaarschuwd had dat de veiligheidsdiensten "weten hoe ze de boel moeten schoonvegen". Binnen een half uur was het plein leeg op wat tenten na. Bulldozers werden ingezet om puin en afval te ruimen. Demonstraten verzetten zich niet tegen politie in burger die ze van het plein haalde. Gepantserde wagens en politiebrigades werden ingezet om het plein te bestormen.  Lees door..

Op twitter is er spake van "Thousands marching down E-5 Highway towards Taksim"

En de tsaren van de EU zullen dit <3: "Everyone who enters Istanbul's Taksim Square will be considered a terrorist, Turkey's European Union minister said in a televised interview today. Lees meer..

Jihad Watch komt met de onvermijdelijke conclusie: "Erdogan claims Jewish investors behind anti-Sharia protests"

Taksim Platform Issues Press Release

Het Taksim Solidariteitsplatform heeft een paar van de eisen aan het regime naar beneden bijgesteld. De eis dat de gouverneur en de minister van Binnenlandse Zaken worden ontslagen, hebben ze laten varen. De conservering van het park is het enige dat ze boeit. Read on..

15 juni 2013

Erdogan zal zich neerleggen bij rechterlijke uitspraak

Erdoğan heeft een meeting gehad met een delegatie van het Taksim Solidariteitsplatsform. Voor wat betreft de rechterlijke uitspraak over de Artilleriekazerne op de plaats van het Gezipark, in het geval het hoger beroep faalt, zal het park blijven. Maar als de rechter het project goedkeurt, zal er een referendum worden gehouden.

Ook het buitenproportionele geweld van de politie kwam ter sprake. Als een agent een misdaad heeft begaan, zal hij worden vervolgd. De vertergenwoordigers van het Taksim Platform hebben aangekondigd dat er vandaag, vrijdag 14 juni in de namiddag een herdenking zal worden gehouden voor de slachtoffers. Maar hij zei dat de beslissing om de protesten te beeindigen aan de demonstranten zelf is.

Een zegsman van Erdogans AK Partij heeft gezegd dat Erdogan niets zal doen dat tegen de rechterlijke uitspraak ingaat. In het verleden heeft de regering het hof genegeerd en zijn onpartijdigheid in twijfel getrokken. Erdogan zei toen dat zijn beslissing onomkeerbaar was. Lees meer..


13 juni 2013

UPDATE: Terwijl een delegatie zit te praten met Erdogan, worden demonstranten in Ankara met traangas bestookt

12 prachtige foto's van het Taksimplein vanavond door @CComb

UPDATE: BREEK! DE MEETING TUSSEN ERDOGAN EN DE DELEGATIE VAN HET TAKSIM SOLIDARITEITSPLATFORM IS NET BEGONNENPianist Davide Martello @klavierkunst speelt op TaksimpleinUPDATE: Erdogan heeft om 22:30 uur een ontmoeting in Ankara met een delegatie van het anti regerings Gezi Park Protest, het Taksim Solidariteitsplatform (over een uur)June 12, 2013
Taksim gisteravond: pianist Davide Martello bracht zijn piano mee naar het plein.

Erdogan Ontmoet modernisten, maar demonstranten zijn niet uitgenodigd

 • De demonstranten zouden vandaag een persoonlijke ontmoeting hebben met Erdogan. Maar na een dag vol politiegeweld gisteren, was er weinig animo.  
 • Erdogan had vandaag in Ankara een ontmoeting van een groep, waaronder artiesten, academici, een student en een journalist. Maar het overleg werd verworpen door de belangrijkste groep, het Taksim Solidariteitsplatform, dat zei niet uitgenodigd te zijn.
 • Op het Taksimplein kwamen anti-regeringsdemonstranten vanavond weer bijeen, ondanks de hevige confrontaties van dinsdag, de hevigste sinds de protesten begonnen.  
 • Honderden advocaten protesteerden tegen de arrestatie van 50 collega's. Die werden gisteren aangehouden en mishandeld door de politie. 
 • De demonstranten hebben een aantal eisen geformuleerd: geen herinrichting van Gezipark, gearresteerde demonstraten moeten worden vrijgelaten, de politietop moet worden ontslagen, en de meningsvrijheid moet worden gerespecteerd.  
 • Een vooraanstaand lid van de regerende AK-partij heeft een proefballon opgelaten om een referendum te houden over de herinrichting van Gezipark. 
 • Erdogan vertoont weinig behoefte aan compromis. Hij heeft gezegd dat het afgelopen is met de tolerantie, en gaf de media en buitenlandse agitators de schuld van de opstand.
 • De Turkse mediatoezichthouder heeft mediakanalen van de oppositie beboet voor het 'uitlokken van geweld'. 

High Noon in het Zwanenpark in Ankara

Rond een uur of vier vanmorgen is de oproeroplitie het Kugulupark in Ankara binnengegaan. Ze hebben een aantal tenten verwijderd. Het park veranderde in bezet gebied. Dit gebeurt elke dag, zei een commentator. Maar vandaag was anders: de politie bleef. Ze zijn vast van plan het park te ontruimen. "We zijn hier om het park te 'normaliseren' voor kinderen en zwanen", zeiden ze. De burgemeester is ook ter plekke. Het lijkt wel High Noon. H/t @aylushka_a


11 juni 2013

BLIJF OP DE HOOGTE: Videofotoslideshow. Check ook onze twitter feed voor updates: @pomoland

UPDATE: @GunesUfuktan @CNN Turkish youth today uprising to protect Kemal Ataturk's legacy, freedoms and secularity in Turkey. They deserve our full support.
UPDATE: @CyranoNymous Pro Gezi Lawyers detained by Erdogan's police this morning as #Taksim gassed! (PIC LINK)
UPDATE: ‏@carrollbogert 3h Three broken legs, three head traumas and many overwhelmed by gas at #gezipark medical tent. Just got a generator in case electricity is cut

UPDATE: Erdogan stelde de retorische vraag: "Wat verwachtten de demonstranten dan? Dat we een kniebuiging voor ze zouden maken?" Hij weersprak eerdere uitlatingen van de gouverneur van Istanbul, Huseyin Avni Mutlu, die heeft gezegd dat de politie niet van plan was in te grijpen in Gezi Park.

Mark Lowen van de BBC die op het Taksimplein aanwezig is, zei dat deze moedwillige machtsvertoning Erdogans plannen om woensdag te spreken met demonstranten, in gevaar heeft gebracht. Er zijn tot dus ver drie doden en meer dan 5.000 mensen gewond geraakt.

Erdogan houdt op dit moment een speech in het parlement, en herhaalt zijn beschuldiging dat vrouwen met kopvodjes werden lastiggevallen door demonstranten. Dit bevestigt onze analyse dat deze strijd in essentie seculier verzet is, tegen het voortschrijdende islamisme van Erdogan en zijn aanhangers.

UPDATE: De situatie is nog erg onduidelijk. Er zijn meldingen van politieprovocateurs die molotov cocktails begonnen te gooien naar de politie, waarna een charge met traangas en waterkanonnen volgde. Aan de andere kant er zijn extreem linkse, revolutionaire en anarchistische groepen tussen de demonstraten; voor hen is dit standaard M.O. Om het simpel te maken, er zijn watchers die op dit moment sowieso een interventie verwachtten.
10 juni 2013


UPDATE:


Hurriyet Daily News heeft een getuigenverslag online gezet van een demonstrant. De jongen werd opgepakt omdat hij het lef had het oneens te zijn met de regering. (...) Volgens de getuige werd haar verteld dat ze d'r mond moest houden... Even later werd daaraan toegevoegd dat ze verkracht zou worden. (...) Het ergste van dit alles? De columnist van Hurriyet die hierover schrijft legt vervolgens uit dat alle betrokkenen, waaronder de demonstant, vrijwel zeker schuldig bevonden zullen worden, en dat de agenten met alles zullen wegkomen. Lees verder..


UPDATE: Dertien verdachten uit Adana staan vandaag voor de rechter wegens beschuldiging van het aanzetten tot rellen op Twitter en Facebook gedurende de Gezi Park demonstraties in Ankara. De verdachten werden vandaag, 10 juni aangehouden en na medisch onderzoek voorgeleid.
Erdogans nieuwe BFF heet Fotosoep: dit zijn de massa's die hem gisteren verwelkomden in Ankara #occupygezi H/t @redhack_en 

9 juni 2013Taksimplein in Besiktas, Istanboel EXPLODEERT! 

Geweld in Ankara, Erdogans geduld raakt op

Police zette weer traangas en waterkanonnen in om meer dan duizend demonstranten tegen te houden uit de binnenstad van Ankara. Een paar kilometer verderop sprak Erdogan zijn aanhangers toe en waarschuwde dat zijn geduld "op begint te raken". Tenminste twee mensen raakten gewond bij confrontaties op het Kizilayplein in Ankara. Erdogan riep zijn aanhangers op zich voor te bereiden op pro-islamistische massa-manifestaties volgend weekend. Zijn supporters riepen leuzen als "We zijn bereid voor je te sterven, Tayyip!" Bron

De angst voor autoriteit is verdwenen


 • Ergogan dreigt met Allah, eist dat de protesten tegen zijn supremacistisch-islamitische regime onmiddellijk ophouden.
 • Arabieren verhullen hun support voor de islamist Erdogan achter een schild van democratie. Maar schending van individuele rechten zijn nooit geoorlooft. Islamisering staat daarvoor garant. De seculieren willen niet dat Turkije een tweede Iran wordt.  
 • @ClaireBerlinski tweet dat de "attitude of being shit-scared of authority" in Turkije aan het verdwijnen is. Ze merkt op, dat humor een machtig wapen is, in echte oorlogen, maar ook in deze veldslag.


 • Update: Erdogan zoekt de confrontatie!

  Erdogans partij, de AK, heeft besloten volgende week twee massademonstraties te houden als antwoord op de nu al bijna twee weken durende protesten. Een zal gehouden worden in Ankara op 15 juni, de volgende in Istanbul op 16 juni. Het thema: eenheid en solidariteit (met Erdogan). Erdo zoekt de confrontatie. Lees verder..

  EU: "Het politiegeweld moet stoppen, of.."

  Intussen maken de EU en het regime Erdogan publiekelijk ruzie over de behandeling van de demonstranten en het politiegeweld. Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen!
  Turkey must investigate the excessive use of force by police against anti-government protesters, a senior EU official has said in Istanbul. EU Enlargement Commissioner Štefan Füle was speaking ahead of talks on Turkey's ambition to join the EU. In response, Turkish PM Recep Tayyip Erdogan said similar protests in Europe would be dealt with more harshly. Cont..
  Speech - EU-Turkey Bound Together, by Štefan Füle European Commissioner for Enlargement and Neighbourhood Policy
  Democracy is a demanding discipline – not only during election campaigns, but every day. It requires debates, consultation and compromise. Since the beginning of my mandate, I have admired the openness and passion of debates in Turkey. I sincerely wish this to be preserved, but also translated into harmonious and effective decision making. Energising the EU accession process and strengthening democracy by respecting rights and freedoms are two sides of the same coin. And that brings me now to the other side of that coin (...) Cont..

  7 juni 2013  6 juni 2013

  Update: De Turkse beursindex viel met 4.7%, totaal 12% deze week. Erdogan gaf commentaar vanuit Tunis. Hij klinkt nog altijd niet vergevingsgezind. "Tussen de demonstranten bevinden zich extremisten, waarvan sommigen zelfs betrokken zijn bij terrorisme", zei bij op de laatste dag van zijn reis naar Noord Afrika. "Er waren aanhangers van een terroristische organisatie betrokken bij de demonstraties". Zeven buitenlanders zijn betrokken bij het geweld, volgens Erdogan. Lees meer

  Erdogan vandaag terug, verzet eist zijn ontslag

  Demonstraties gingen door tot vroeg in de morgen. Erdogans bezoek aan Noord Afrika is afgelopen. Hij wordt vanavond terugverwacht in Turkije. Hij was woest toen hij maandag het land verliet en noemde de demonstranten 'stropers'. Het verzet wil excuus voor het politie-opgtreden en ontslag van de opdrachtgevers. Ze eisen het onmiddellijke aftreden van Erdogan. 


  5 juni 2013  Update: Demonstranten adopteren Erdogans geuzennaam


  Erdogan heeft de demonstranten 'stropers' genoemd. Ze hebben de belediging geadopteerd als geuzennaam: "Ik stroop de hele dag". Hashtag: #ÇapulcularTakipleşirse
  Activisten graven zich in voor lange termijn

  Demonstranten zeggen dat ze op de barricaden zullen staan zolang dat nodig is om te voorkomen dat veiligheidsdiensten het Taksimplein op komen. Meer


  Vrouw in een rode jurk wordt door oproerpolitie in het gezicht gespoten met traangas . Ze is het symbool geworden van het verzet tegen Erdogans islamiseringsprogramma  Regime arresteert 25 voor "haatpraat" op Twitter

  De Turkse politie heeft 25 personen gearresteerd in de stad Izmir voor "het verspreiden van onware informatie" op social media en voor het aanzetten tot protest, meldt het staatsmedia-agentschap Anadolu. Ze werden gearresteerd wegens "aanzetten van het volk tot vijandschap en haat". De politie is nog op zoek naar 13 anderen. Kijk wat er hier gebeurt! Dit is puur persoonlijk subjectivisme vermomd als objectieve juristerij. Dit is de taal van tirannie!

  Ali Engin, een plaatselijke politicus voor de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft de 'verdachten' bezocht. "Als dit een misdaad is, zijn we allemaal schuldig", zei hij.

  Het gebruik van Twitter is geexplodeerd tijdens de protesten. Volgens een studie van  het Social Media and Political Participation Laboratory van de Universiteit van New York werden minstens 2 miljoen tweets verzonden tussen 16:00 en middernacht op een enkele dag van de protesten. Het gebruik van social media is erg hoog in Turkije: 90% van de verzonden tweets was afkomstig uit Turkije zelf. De studie beschrijft het Twittergebruik als "fenomenaal" en "uniek". Traditionele media zijn hevig bekritiseerd in en buiten Turkije. Erdogan heeft Twitter een "plaag" genoemd.


  4 juni 2013  Vice premier biedt excuus aan

  In een poging een einde te maken aan het nu al acht dagen durende protest tegen het regime, heeft de VP vandaag zijn excuus aangeboden voor "verkeerde en oneerlijke" manieren om het verzet te breken. Geconfronteerd met stakende vakbonden, voortdurende massaprotesten en een poging om de ambtswoning van de premier in Ankara te bestormen, sloeg de VP een andere toon aan dan Erdogan gisteren. Voordat Erdogan vertrok op een reis naar Marokko, Algerije en Tunesie veroordeelde de premier de protesten op felle toon (scroll naar beneden voor het log van gisteren). De communistische partij had vandaag een manifestatie op Taksim. Het feit dat de bonden zich ook beginnen te roeren belooft geen snel einde aan de protesten. Meer..

  Moslim Broederschap erkent islamiseringsplan

  Een aantal leiders van de Moslim Broederschap in Egypte hebben de Turkse demonstranten ervan beschuldigd dat ze geld krijgen van 'entiteiten' in het buiteland die "het erg succesvolle islamiseringsproject willen laten falen". Het gaat allemaal om de "war on islam" en een poging om de pogingen van Erdogans AK Partij voor complete islamitische wedergeboorte, te laten mislukken. More..

  Petition

  CNN Turk is niet CNN, maar een franchise. Omdat CNN Turk een verlengarm van het regime is gebleken, roept de petitie CNN op de franchise aan CNN Turk te beeindigen. Ze realiseren zich niet dat CNN net zo min in dienst is van vrije nieuwsgaring en machtscontrole. Naar de petitie..

  De verliezen tot dusver

  Meldingen over doden en gewonden zijn moeilijk te verifieren. Mensenrechtenactivist Ethem Sarısülük is in coma nadat hij "onder vuur" kwam van de politie - wat voor soort vuur is niet bekend. Mehmet Ayvalitas, lid van een verboden groep linkse hackers is ook dood. Human Rights Watch gelooft dat er meer gewonden zijn dan het regime meldt. Meldingen: een 22-jarige man verloor een oog door een plastic kogel. Een 19-jarige man is op de IC nadat hij geraakt werd door een gascapsule. Een 22-jarige man kreeg een voltreffer tegen zijn hoofd en is onder observatie met een hersenschudding. Meer dan 100 mensen zijn behandeld voor verwondingen. Vijf ondergingen operatie. Er zijn opvallend veel oogverwondingen. Lees verder..


  3 juni 2013  Update:  "De Turkse inlichtingendienst kijkt naar mogelijke links tussen de opstand en buitenlandse krachten", zei Erdogan tijdens een persco voor hij vertrok voor een bezoek aan Marokko. Hij beschuldigde binnenlandse en buitenlandse actoren van agitatie. "Ik zal geen namen noemen, maar wij zullen contacten hebben met hun bazen". "Zij die ons manen tot gematigdheid moeten zelfs eerst matigen", zei hij, refererend aan reacties uit het buitenland op het neerslaan van de protesten. "We hebben al een Turkse Lente en we geven niet toe aan degenen die er een winter van willen maken", zei hij, wijzend op zijn economische successen. Hij zei dat sommigen er "jaloers" op zijn geworden. Bron


  "Winkelcentrum geschrapt, moskee gaat door"

  Demonstraties in de stedelijke centra in Turkije gaan vandaag de zevende dag in. Ze richten zich tegen het steeds verder oprukkende autoritaire islamisme. De bouw van het winkelcentrum in de herbouwde Ottomankazerne in Gezi Park heeft Erdogan geschrapt, maar het symbool van de seculiere staat, het Ataturk Cultureel Centrum moet tegen de vlakte. Ook houdt hij vast aan de bouw van de megamoskee. Gisteren hield Erdogan een toespraak bij een ethnische vereniging. Daar zei hij: "Er wordt een moskee gebouwd op Taksim. Ik heb daarvoor geen toestemming nodig van de oppositieleiders of "een paar stropers". Hij zei dat hij daarvoor voldoende democratisch mandaat heeft. 

  2 juni 2013

  UPDATE: De verbouwing van het Taksimplein staat symbool voor de manier waarop de Turkse regering zich tot de bevolking verhoudt. Maar premier Erdogan wil dat plein nu grondig verbouwen; tegenover de opera moet de grootste moskee van het land verrijzen. Bron: NRC

  Megamoskee moet plaats bieden aan 30.000 gelovigen.


  UPDATE: Sterke column van @umarebru + foto  UPDATE: Actievoerder Yiğitcan legt uit waar de protesten in de kern over gaan (H/t @Nessea_)  UPDATE: 150 jongeren protesteren op het Beursplein in Amsterdam

  UPDATE: Nu.nl: "Taksimplein Istanbul loopt weer vol"
  UPDATE: Erdogan: Wat jullie ook doen, ik sloop het Ataturk (= symbool moderne, seculariere staat) gebouw. Recep Tayyip Erdogan: “Ataturk Culture Center in Taksim will also be demolished”

  UPDATE: 


  UPDATE: Obama, vriend en bondgenoot van islamisten

  UPDATE: Demonstranten voor democratie sluiten tijden de tweede protestdag de brug over de Bosphorus af (Imgur)
  UPDATE: 

  UPDATE: De grote Turkse nieuwskanalen berichtten onder druk van de regering nauwelijks over de zich snel uitbreidende protesten in het land. In Istanbul werden webcams op verscheidene locaties buiten werking gesteld. Rondom het Taksimplein wordt mobiel data-verkeer gestoord. Via Twitter worden burgers en bedrijven opgeroepen de beveiliging van hun wifi-verbinding te halen, zodat demonstranten indien nodig daar gebruik van kunnen maken.

  Volgens ziekenhuizen in de omgeving zijn honderden demonstranten opgenomen met ademhalingsproblemen door het extreme gebruik van traangas. Anderen raakten gewond toen een muur instortte waarop de demonstranten wilden ontkomen aan de politie. Hotels in de omgeving stellen hun lege kamers beschikbaar voor gewonden.

  Via Twitter kregen artsen en studenten geneeskunde een oproep om te komen helpen. Ziekenhuizen waren niet altijd bereikbaar door wegblokkades en het traangas. Eerder op de dag belandde ook een parlementslid voor de pro-Koerdische oppositiepartij BDP in het ziekenhuis door het politiegeweld. Hij brak zijn arm.

  Achtergrondanalyse


  Demonstraties in Istanbul zijn opnieuw uitgelopen op harde confrontaties met de politie. De protesten zijn uitgebreid naar Ankara en Izmir  De hevige protesten worden keihard neergeslagen door Erdogans oproerpolitie

  De protesten begonnen als verzet tegen het verdwijnen van het Diren Gezi park bij het Taksimplein (hashtag #DirenGeziParki). De symbolische plaats is het hart van het moderne Turkije. Het biedt huis aan het monument van de republiek (Cumhuriyet Anıtı) ter nagedachtenis aan de geboorte van de moderne, seculiere republiek, die in 1923 door Ataturk gevestigd werd na de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk.

  Erdogan

  Wat er speelt is het verzet tegen de oprukkende islamdictatuur van de AK partij van premier Erdogan, volgens velen een poging tot wederoprichting van de Turkse hegemonie in de regio, die uiteindelijk moet leiden tot een neo-Ottomaans kalifaat onder Turkse leiding. Er is reden om aan te nemen dat dit gebeurt met de zegen van Erdogans goede vriend en bondgenoot, Barack Obama, aan wie pas een bezoek bracht.

  Wat vorige week om deze tijd begon met het kusprotest - "(Update) Islamisten steken kussende koppels neer", is inmiddels een halve revolte!  Een reactie op de site van CNN verwoordt wat zich hier afspeelt:
  "Please CNN get over here and show the world what is going on! We are oppressed! The governing party silenced the press. They can't write, they can't talk, everything is censored... Gezi Parki became the symbol of every one who stands against corruption and oppression. With new laws and regulations Turkey is on the brink.. We don't want to become another Iran".

  Vrijdenkers

  Waar zijn de atheïsten, de linkse kerk, de vrijdenkers, de anarchisten, de feministen, de homobeweging, de scheiding-van-kerk-en-staat seculieren? Waar is de pers, de media? Hun zelfcensuur is een klap in het gezicht van het Turkse verzet. Iedereen buigt het hoofd voor de terreur van de islam.

  De pers gaat inmiddels braaf mee in de damage control van het regime Erdogan:  het gaat om 'bouwwoede', 'bomen', over een winkelcentrum.

  De crack down van het regime is keihard. Ooggetuigen zeggen dat ze nog nooit zoveel traangas hebben gezien in Istanbul? Er werd ook van dichtbij met pepperspray gespoten, demonstranten werden vol geraakt door traangasgranaten en omgeblazen door waterkanonnen.

  Niet over bomen

  Dat het niet gaat om een winkelcentrum, maar een verzetsgolf tegen de oprukkende islamisering van Erdogan, blijkt uit het feit dat in de hoofdstad Ankara honderden mensen probeerden op te trekken naar het parlementsgebouw. Ook daar werd het verzet hard neergeslagen.

  Volgens mensenrechtenorganisaties raakten vrijdag bij betogingen in heel Turkije honderden mensen gewond. Persbureau Dogan meldde dat er 81 arrestaties werden verricht.

  Erdogan heeft net in een reactie op de protesten laten weten dat de bouwplannen met betrekking tot het Taksimplein gewoon worden uitgevoerd.

  Het protest tegen de coup van de islamisten op het symbool van de seculiere, moderne staat Turkije  kent overigens een klein succesje: vrijdagmiddag bepaalde een rechtbank dat er voorlopig geen voorbereidende bouwwerkzaamheden mogen worden uitgevoerd.