zondag 1 februari 2015

Belangrijke overwinning tegen kentekenparkeren

Edward Snowden heeft hele netwerken van datasurveillance door geheime diensten onthuld. Ook NL wil een dataverzamelpogramma als PRISM. Maar NL is al tapland #1. Bij politici zijn vrijheid en privacy irrelevante abstracties geworden. Surveillance rukt steeds verder op.26 jan. 2015 Volgens Edward Snowden zijn de AIVD en de MIVD schoothondjes van de NSA. 

UPDATE: Vrijdag heeft de rechtbank Amsterdam een baanbrekende uitspraak gedaan in de rechtszaak van Privacy First voorzitter, Bas Filippini tegen kentekenparkeren. De rechtbank oordeelde: geen boete bij weigering om kenteken in te voeren.

In de marges van de NOS gijzeling door Tarek Zahzah even dit:26 jan. 2015

Nederland schendt mensenrechten met datasurveillance

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD doen precies wat de Amerikaanse NSA van ze vraagt. Dat zegt de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die voor zowel de NSA als de CIA werkte, in een interview dat Nieuwsuur met hem had in Moskou. Lees ook "AIVD: 'Islam heeft er niks mee te maken'". (Bron)

Met de massale spionage die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden onthulde, schenden Europese landen onder meer het recht op persvrijheid en privacy van hun burgers. Ook Nederland gaat in de fout en moet openheid geven. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Raad van Europa naar aanleiding van de onthullingen van Snowden (...)

Ook mensenrechten, als godsdienstvrijheid en het recht op een eerlijk proces staan onder druk. Het rapport is opgesteld door een internationale commissie onder leiding van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die gedurende zijn onderzoek de klokkenluider diverse malen hoorde. (Bron)


2 jan. 2015

Hypocriet Frankrijk voert surveillancewet in

In Frankrijk is bij de start van 2015 een nieuw decreet over internet-surveillance, dat een jaar geleden was goedgekeurd, van kracht gegaan. Deze controversiële maatregel biedt de Franse autoriteiten een administratieve toegang tot communicatie-gegevens van zijn onderdanen. (...) De introductie van de nieuwe maatregel is tijdens de voorbije kerstdagen gepubliceerd. Het decreet werd in december vorig jaar goedgekeurd en was volgens Le Point voor velen een complete verrassing. "Minder dan 2 maanden voordien had de Franse president François Hollande tijdens een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Barack Obama nog zijn fundamenteel protest geuit nadat uitgelekt was dat het Amerikaanse National Security Agency (NSA) miljoenen telefoongesprekken in Frankrijk had onderschept," merkt Le Point op. "Hollande had het daarbij over onaanvaardbare praktijken. Voortaan zal de Franse regering echter zelf controle krijgen over de communicatie-gegevens van zijn inwoners." (Bron)
HLS Professor Lawrence Lessig interviewde Edward Snowden op de Harvard Law School op 20 okt. 2014.8 aug. 2014

Politie heeft licentie voor spionagesoftware

De Nederlandse politie lijkt spionagesoftware af te nemen van Gamma International. Dat hebben hackers ontdekt toen zij inbraken bij het Duits-Britse bedrijf dat geheime software aan overheden en opsporingsautoriteiten verkoopt. (...) Met FinFisher kunnen computers worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, screenshots te maken en toetsaanslagen te registreren. Het programma werd onder meer door de overheid van Bahrein gebruikt om de computers van dissidenten te bespioneren gedurende de Arabische Lente. Daar was destijds veel ophef over. (...) In Nederland is het op afstand hacken en overnemen van verdachte computers door de politie momenteel niet toegestaan. Er is echter een wet in de maak die dat moet veranderen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt tegenover de Volkskrant dat het gebruik van spyware onder voorwaarden nu al is toegestaan. (Bron)21 juni 2014

Aanvallen op DigiD, ministerie reageert niet
7 juni 2014

Europees Gerechtshof ontmantelt het Internet

Europa handelt weer naar haar ware aard: Amerikanen zijn vrij, Europeanen zijn illegaal.
In reactie op een juridische uitspraak van het Europees Gerechtshof heeft Google een formulier uitgegeven voor Europese gebruikers, waarmee ze het bedrijf kunnen verzoeken links naar bepaalde artikelen te verwijderen uit de zoekresultaten. Europese privacy-advocaten kraaien victorie, maar de impact van het besluit op de vrije informatiestroom is substantieel. Jonathan Zittrain van de Harvard Law School zegt hierover, "De meeste schade van dit besluit treft niet de zoekmachines, maar het publiek in het algemeen, in het bijzonder de mogelijkheid om publieke informatie op te vragen." In plaats van een open, toegankelijke uitwisseling van informatie, installeert Europa een online censor die de toegang tot vrije, publieke informatie reguleert. (...) Privacy is een groot goed, maar een bot besluit van databureaucraten met onbekende implicaties draagt niet bij aan betekenisvol Internetbeleid. (...) Het besluit van het Europees Gerechtshof kan in potentie het Internet ontwrichten en publieke gebruik van open informatie beperken. Dit is een belangrijke slag voor de vrijheid van meningsuiting en vrije nieuwsgaring en een ware bedreiging voor Internetvrijheid. (Bron)6 juni 2014

Vodafone: overheden tappen massaal privégesprekken

In sommige landen hebben overheden directe toegang tot Vodafone's netwerk. In Nederland niet, maar ook hier vinden 44.000 aftapverzoeken per jaar plaats. Vodafone onthult dat autoriteiten in 29 landen geheime taps gebruiken over het gehele netwerk. In een op de zes landen waarin Vodafone werkt zijn de taps zelfs een wettelijke verplichting.
 • Vodafone zegt dat autoriteiten rechtstreeks aftappen 
 • Gesprekken kunnen worden afgeluisterd, worden opgenomen, en de metadata kan worden getrackt
 • In het VK hebben de diensten hiervoor een bevel nodig
 • Burgerrechtenactivisten beschrijven de onthulling als "ongekend en beangstigend"
(Bron)


28 mei 2014

Edward Snowden onthult dat hij een CIA-spion is


 

 Morgen: NBC's interview met Edward Snowden.


UPDATE: Edward Snowden heeft in  Moskou een interview gegeven aan "NBC Nightly News" anchor Brian Williams waarin hij praatte over zijn leven in Rusland sinds hij de geheime massasurveillance van de regering Obama naar buiten bracht. Juist deze week heeft het Huis van Afgevaardigden een wet goedgekeurd die de NSA binnenlandse massatapping verbiedt. Dat Snowden uit de kast komt als CIA-agent moeten we hertoetsen aan deze analyse van zijn karakter. Aan de andere kant heeft NSA/Obama het 4e Amendement geschonden, waarmee Snowden juridisch en moreel in zijn recht staat: dit is een bijzonder intelligente man, en moedige patriot en een ware held. Het gehele interview wordt vannacht om 4 uur uitgezonden (10 p.m. ET).

De Republikeinse senator Rand Paul klaagt Obama aan wegens het schenden van het 4e Amendement. Judge Jeanine praat erover met Jay Sekulow en Matt Kibbe (log 14 feb. 2-14).

16 maart 2014

Obama wil het internet onder controle van dictators

De regering Obama heeft stiekem aangekondigd dat het de controle over het Internet wil plaatsen onder een NGO genaamd, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). (...) Internationale groepen zetten de VS al langer onder druk om het Internet onder internationale controle te plaatsen. Logisch: dat erodeert de macht van de VS en het beperkt de vrijheid. De VS is een van de weinige landen met een haast onbeperkte uitingsvrijheid. De vrijheid van het Internet wordt bepaald door de Amerikaanse standaard. Zonder die standaard is het Internet overgeleverd aan het beperken van politieke vrijheid en godslasteringswetten. Doe de derde wereld daar nog eens bij en autocraten als Rusland en China en al die onderwerpen gaan rechtstreeks naar het vakje verboden. De controle van de International Telecommunication Union zou al verschrikkelijk zijn, als de immorele VN zich ermee gaat bemoeien is de beer los. De Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) komt binnen door de achterdeur (...) (Source)14 feb. 2014

Merkel en Hollande willen een Europese NSA

Merkel en Hollande willen een Europese NSA, maar noemen het een datanetwerk. Martin Vrijland legt uit hoe dat zit. Je moet weten hoe het Internet werkt. H/t @Kruwella
Al vanaf 2004 wordt er binnen Europa gewerkt aan een Europese geheime dienst. Dit zou de indruk kunnen wekken dat er daarvoor nog niets op dat vlak gebeurde, maar iedereen die zich een beetje verdiept in zaken als de Bilderberg-groep, mag inmiddels vermoeden dat er verschil is tussen het politiek toneel dat opgevoerd wordt in de Main Stream Media en de geheime afspraken achter de schermen. Natuurlijk moesten de Snowden onthullingen er toe leiden dat het volk de wetenschap van het afluisteren ging accepteren. En het is ze gelukt. (...) Welnu, met een paar jaar telecom achtergrond weet ik dat de wereld van het internet gebaseerd is op het onderling koppelen van glasvezelnetwerken. Die glasvezelnetwerken faciliteren laserlicht. Via dat laserlicht, dat lichtpulsen over die glasvezelnetwerken stuurt, worden de bit-jes en byte-jes verstuurd. (Bron)


14 feb. 2014

Senator klaagt Obama en directies van FBI en NSA aan

Senator Rand Paul heeft aangekondigd samen met de libertarische groep FreedomWorks, gelieerd aan de Tea Party, Obama, de NSA en de FBI aan te klagen voor het schenden van rechten, zoals vastgelegd in het Vierde Amendement. Paul denkt dat de zaak aangespannen zal worden tot aan het Hooggerechtshof. Het Vierde Amendement beschermt Amerikanen tegen onredelijke visitaties, die Obama tegen had moeten houden, zegt Paul.


 

Yaron Brook, directeur van ARC legt uit hoe het NSA meta-datatappen zijn wortels heeft in de Oorlog Tegen Terrorisme. Hoe die oorlog gewonnen kan worden, staat in "Winning the Unwinnable War"

13 feb. 2014

Edward Snowden: van patriot tot desperado 


"Hij was politiek conservatief, een gun eigenaar, een geek - en de man achter het grootste inlichtingenlek in de geschiedenis", schrijft The Guardian. De linkse kerk schildert hem af als een conservatieve spijtoptant die zijn leven heeft gebeterd. Edward Snowden was gewoon altijd een verdediger van de vrijheid (Source)


11 feb. 2014


Vandaag vechten we terug tegen massa datataps

Vandaag is The Day We Fight Back www.thedaywefightback.org @DayWeFightBack tegen massa surveillance door de staat. Het is nog niet te laat om banners op je site te zetten, of de petitie te tekenen. Pomonieuws.nl is trots mee te knokken voor online vrijheid. (Bron) (Meer)

Zo zit het met de Patriot Act. (Bron)


10 feb. 2014


Plasterk heeft geloofwaardigheidsravijn

Na het debat vandaag waarbij minister Plasterk onder vuur lag, was de belangrijkste conclusie dat Plasterk er blijkbaar geen probleem in zag om op 30 oktober vorig jaar het tv-programma Nieuwsuur uitgebreid te woord te staan over de zaak, terwijl hij op 22 november het belang van de Staat gebruikte als argument om de Tweede Kamer niet te infomeren. Inmiddels is het een publiek geheim. De verschillende oppositiepartijen in de Kamer zijn niet tevreden met de brief van de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie). Morgen wordt het debat voortgezet. (Bron) (Kamerstukken: Beantwoording Kamervragen over verzameling 1,8 miljoen records metadata door NSO)

Als bijkomstigheid is het opmerkelijk dat de uitgetreden PVV Tweede-Kamerlid Louis Bontes op 16 oktober 2013 tijdens een technische briefing al heeft verklapt dat voor de AIVD het aftappenn van metadata essentieel is om terroristen effectief te bestrijden. (Bron)

Intussen willen advocaten Michael Ruperti en Geert-Jan Knoops inzage in hun persoonlijke gegevens van de militaire inlichtingendienst (MIVD). Beiden vermoeden dat deze dienst vertrouwelijke gesprekken tussen hen en hun cliënten hebben afgeluisterd, zegt Ruperti in een reactie op berichtgeving in De Telegraaf. Ze beginnen maandag een procedure bij Defensie om deze informatie boven tafel te krijgen. (Bron) H/t @Centauri3


7 feb. 2014


Plasterk (PvdA) valt in eigen kuil

In zijn haast de Amerikanen erbij te lappen heeft MinBiZa Plasterk zich in de nesten gewerkt met de Tweede Kamer. 

Er werd in 2012 niet minder dan 1,8 miljoen metadata aan afgetapte radio- en satellietcommunicatie geanalyseerd door onze inlichtingendiensten. Dat schrijven de ministers Hennis en Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Allemaal wettelijk in orde natuurlijk. Toch roept het de sfeer op of we ook in Nederland langzaam richting NSA-praktijken zijn afgegleden. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie.

MinBiZa Plasterk (PvdA) is vorig jaar van verschillende kanten gewaarschuwd geen stellige uitspraken te doen over het afluisterschandaal. De waarschuwingen kwamen van zowel de inlichtingendienst AIVD als MinDef Jennis (VVD), blijkt uit berichten van NRC en RTL Nieuws. Hennis ontried Plasterk eind oktober een interview bij Nieuwsuur.

Plasterk ging toch, en verklaarde daar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA 1,8 miljoen telefoontjes tussen Nederland en de Verenigde Staten had geregistreerd. Deze week bleek dat niet te kloppen. Het waren de Nederlandse inlichtingendiensten, vooral de MIVD, die de 1,8 miljoen metadata hadden onderschept in verband met terrorismebestrijding en de veiligheid van buitenlandse missies.

De Tweede Kamer tilt er zwaar aan dat Plasterk verkeerde informatie heeft gegeven, niet alleen op televisie maar ook in de Kamer zelf. Ook wil de Kamer opheldering over de rol van Hennis. Die verklaarde woensdag tegenover de pers dat zij al langer wist dat het niet de NSA was die verantwoordelijk was voor het afluisteren. (Bron) (Meer) (Kamerbrief (PDF))


20 jan. 2014

Metadata onbetrouwbaar voor opsporing


De Kamer is bezorgd

De administratie van telecomaanbieders blijkt eenvoudig te manipuleren. Strafrechtadvocaten vrezen dat inlichtingendiensten en opsporingsinstanties op het verkeerde been worden gezet. Dat blijkt maandag uit onderzoek van NU.nl. Al jaren zijn telecomproviders verplicht te registreren wie met wie belt, sms't, e-mailt of een poging daartoe doet. Deze administratie van verkeersgegevens slaat de bezorginformatie van een sms-bericht of telefoongesprek op. Deze gegevens worden vaak aangeduid als metadata. Nu blijkt dat het kinderlijk eenvoudig is om de 'afzender' van een telefoongesprek of sms-bericht te veranderen. Er zijn diverse diensten waarmee het bellen of sms'en met een vals telefoonnummer mogelijk is. De 'spoofcard' is als commerciële dienst beschikbaar. Bij de ontvanger verschijnt dan een ander nummer dan dat van de daadwerkelijke afzender in beeld. En ook in de administratie van telecomproviders komt dan de onjuiste informatie terecht. (...)

Volgens XS4ALL, de enige provider uit het onderzoek die met naam wil worden genoemd, zijn de verkeersgegevens nooit als opsporingsmiddel bedoeld. "De gegevens zijn primair bedoeld voor het technisch tot stand brengen van gesprekken, en voor facturering (...) Later werd in Europa bedacht dat deze gegevens nuttig zouden zijn voor opsporingsdiensten. Maar als je informatie klakkeloos voor andere doelen gaat gebruiken dan aanvankelijk de bedoeling was, dan krijg je dit soort problemen en kan opsporingsinformatie dus zomaar opeens onbetrouwbaar blijken." De bewaarplicht verkeersgegevens is sinds de invoering in de Europese Unie omstreden geweest. Zo wordt door experts al langer getwijfeld aan de effectiviteit en is de regelgeving in diverse landen strijdig met de grondwet verklaard. Na een advies van de advocaat generaal zal het Europese Hof van Justitie de plicht laten afzwakken. (Bron) Meer h/t @MartijnHeeroma

13 jan. 2014


Kamer wil opheldering over VS grondtapstation in FrieslandDe Kamer wil opheldering van de minister van Defensie over de Amerikaanse activiteiten in het Friese Burum. Daar is een groot grondstation waar onder andere de NSO, een afluisterdienst van Defensie, zit. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft op het commerciële stuk in Burum eigen apparatuur staan. Die apparatuur is alleen toegankelijk voor Amerikaanse staatsburgers met speciale toegang. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Belangrijke schakel De NSO valt onder het ministerie van Defensie en vergaart inlichtingen uit telecommunicatie voor de MIVD en de AIVD. De andere helft van het terrein in Burum is van het internationale bedrijf Inmarsat. Op dit commerciële deel van het satellietgrondstation staat de apparatuur van de Amerikaanse Defensie. Burum blijkt een belangrijke schakel in het Amerikaanse militaire netwerk te zijn.  (Bron)

Just in: viraal verzoek van het Consensus Bureau... hmm "Groovy Snowden"


27 dec. 2013


Federale rechter verklaart NSA datataps legaal

Een federale rechter heeft vrijdag de massale telefoontaps van Amerikaanse burgers door de NSA legaal verklaard; het is een waardevol onderdeel van het arsenaal om de dreiging van terrorisme te bestrijden en "werkt alleen omdat het alle data verzameld". 
De Amerikaanse District Judge William Pauley zegt in een schriftelijke verklaring dat het programma van de NSA een wapen is in de strijd tegen Al Qaida door gefragmenteerde en terloopse communicatie met elkaar in verband te brengen. "Dit botte instrument werkt alleen omdat het allesomvattend is", schrijft Pauley. "Het verzamelen gebeurt breed, maar het werkveld van de onderzoeken is ongekend. (...) Gewapend met dergelijke metadata kan de NSA connecties zien die anders onmogelijk te ontdekken zijn". De rechter voegt eraan toe, dat bij achterwege blijven "de burgerlijke vrijheden van iedere burger" gevaar lopen; hij heeft notitie genomen van de levendige debatten in het hele land, het congres en in het Witte Huis. "De vraag aan deze rechtbank is of het programma legaal is. Wij zeggen, ja. Maar de vraag of het ook moet worden toegepast moet beantwoord worden door de regering en het congres". "De rechter verklaarde tevens dat het dataprogramma onderzoekers had kunnen helpen connecties te zien voor de terreuraanval van 11 september. (Bron)


25 dec. 2013


Edward Snowdens kerstboodschap

de hel van Orwell is niet de natuurlijke staat van de mens..

https://soundcloud.com/producermatthew/edward-snowden-releases


13 dec. 2013


Videobericht Snowden aan EP uitgesteld

Parliamentariers van het Europarlement hebben donderdag gestemd voor de voorgestelde videoverbinding met NSA-klokkenluider Edward Snowden. Snowden zal vragen van parlementsleden beantwoorden in een tevoren opgenomen videobericht. "We hebben nu een mandaat om schriftelijk vragen te stellen aan Snowden en ik hoop dat we medio januari antwoord hebben", zei Jan Philipp Albrecht, een vertegenwoordiger van de Duitse Groenen die het onderzoek naar de NSA coordioneert. De ontvangst stond oorspronkelijk gepland voor 18 december. (Bron)


9 nov. 2013


Rutte II koopt illegaal data-spionagesoftware

Deze autoritaire regering heeft zich compleet weten te isoleren van de burgers die ze vertegenwoordigen, de bron van hun macht en de betaalmeesters van hun niet onaanzienlijke vergoeding. Wie dus denkt dat het kabinet gehoor geeft aan de recente verontwaardiging over de sigint en de datasurveillance, onder andere door de Amerikaanse geheime dienst NSA, kan lang wachten. Een kenmerk van een regering die zich tegen de burgers heeft gekeerd, is toenemende wetteloosheid: dit is er een sterk voorbeeld van. Hoewel tegen de huidige wetgeving, gaat de regering doodleuk over tot de aanschaf van het soort data-surveillance software dat NSA in staat stelt op grote schaal data af te tappen.

(...) Volgens de toezichthouder op de diensten, de CTIVD, is de wet achterhaald. Het project met de naam Argo II is bedoeld om vanaf 2014 informatie uit communicatiemiddelen te verwerken tot inlichtingen. Met de investering van 17 miljoen euro lijkt het ministerie van Defensie vooruit te lopen op een gehoopte wijziging van de wet, terwijl de discussie in het parlement nog moet worden gevoerd. In een interview vandaag met de Volkskrant zegt Bert van Delden, voorzitter van de CTIVD, dat het 'niet zo gek is' als de diensten hierop vooruitlopen. De oud-rechter verwacht dat een adviescommissie er begin december voor zal pleiten de betrokken wet te verruimen. (Bron)

5 nov. 2013


Surprise! Iedereen is in de spionage-business

Een aantal nieuwsfeiten in de afgelopen dagen. Inmiddels: Oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en CDA willen een parlementair vooronderzoek naar afluisterpraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Nederland. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn tegen. (Bron)

Groot-Brittannie gebruikt zijn ambassade in Berlijn om de Bondsdag en bondskanselier Merkel te bespionneren. De laatste onthulling van Snowden brengt de Britten in verlegenheid. De Duitsers stellen ongemakkelijke vragen. (...) Op het dak van de Britse ambassade staat een wit doosachtig apparaat dat alleen van bovenaf zichtbaar is. Het staat er sinds de opening in 2000. (...) Het nieuws brak net een week na berichten over een afluisternest van de Amerikanen, 150m van de Britse ambassade. De onhullingen van Snowden gingen vergezeld van satellietfoto's en ander bewijsmateriaal. (Bron)

In een tweede rapport zegt RT dat het Duistse MinBiZa erover denkt Snowden in Moskou te verhoren over het NSA spionnageschandaal. Duitsland denkt dat de transatlantisch bondgenootschap in gevaar zou kunnen zijn. (Bron)

4 nov. 2013


"A Manifesto for the Truth", door Edward Snowden

Dit artikel, "A Manifesto for the Truth" door Edward Snowden is afgelopen zondag gepubliceerd in Der Spiegel. Snowden schreef het op 1 november en stuurde het vanuit Moskou encrypted naar Der Spiegel. 
In a very short time, the world has learned much about unaccountable secret agencies and about sometimes illegal surveillance programs. Sometimes the agencies even deliberately try to hide their surveillance of high officials or the public. While the NSA and GCHQ seem to be the worst offenders – this is what the currently available documents suggest – we must not forget that mass surveillance is a global problem in need of global solutions. Such programs are not only a threat to privacy, they also threaten freedom of speech and open societies. The existence of spy technology should not determine policy. We have a moral duty to ensure that our laws and values limit monitoring programs and protect human rights. (Source)


31 okt. 2013


EU wil handelspact met VS opschorten wegens NSA-taps

EU leiders roepen op om het handelspact 'Safe Harbor', waarmee miljarden dollars gemoeid zijn, op te schorten wegens het datatappen van de NSA. De EU zegt dat het vertrouwen ondermijnd is door de spionnagepraktijken van de NSA waarvan president Obama moet hebben geweten. De EU commissaris voor Justitie, Viviane Reding zei woensdag in een speech in Yale: “For ambitious and complex negotiations to succeed there needs to be trust among the negotiating partners”. Het handelspact 'Safe Harbor' bestaat al 13 jaar (Source)NSA spionneerde conclaaf, Sixtijnse Kapel, paus

De National Security Agency heeft paus Franciscus getapt voor hij tot paus gekozen werd gedurende het conclaaf. NSA heeft telefoongesprekken gemonitord van en aan zijn residentie, zegt het Italiaanse weekblad Panorama. Ook andere bisschoppen en cardinalen werden afgeluisterd tijdens het conclaaf in de Sixtijnse Kapel. De suggestie bestaat dat zelfs paus Benedictus is getapt gedurende de laatste weken van zijn regering.  (Bron)27 okt. 2013

Tappen van Merkel kan leiden tot einde van de NAVO

Naast de vrije pers, Amerikaans staatsburgers en buitenlanders in het algemeen, heeft Edward Snowden nu onthuld dat Obama ook bevriende staatshoofden tapt. Hier de details:
De National Security Agency (NSA) kan niet iemand bespioneren, vriend of vijand, tenzij met goedkeuring van het Witte Huis. Angela Merkel is ontzet dat haar persoonlijke mobiele telefoon is afgeluisterd door een bevriend land. Duitsland is gewend informatie uit te wiselen met de VS. Bondgenoten hebben natuurlijk een hoge mate van onderlinge vertrouwelijkheid. De openbaring dat Obama's NSA NAVO-bondgenoten heeft bespioneerd is een enorme slag voor de relatie. Obama's acties zouden kunnen leiden tot het einde van NAVO. (Bron)
Maar daarvoor is nog een factor. Turkije was tijdens de Koude Oorlog een bondgenoot tegen het communisme. Sinds enkele jaren wordt de Turkse staat geregeerd door de islamitische fundamentalisten, een onderafdeling van de Moslim Broederschap. Zij zijn absoluut loyaal aan hun eigen ideologie en niet de beginselen van de seculiere, Turkse staat. Volgens deze ideologie moet de hele wereld toetreden tot de islam. Daardoor is elk bondgenootschap met ongelovigen een tijdelijke aangelegenheid. Er is alle reden voor om het bondgenootschap met Turkije op te breken. (Bron)

24 okt. 2013

Mark Rutte: 'Geen aanwijzingen dat de NSA heeft getapt'

De EUCO van oktober staat voor een groot deel in het teken van de onthullingen van Edward Snowden dat de NSA Fransen en Nederlanders heeft afgeluisterd, en dat zelfs Angela Merkel het slachtoffer is geworden. Het Witte Huis is vaag over de kwestie: de woordvoerder zei dat er momenteel geen taps zijn, maar laat in het midden of dat in het verleden wel het geval was. Merkel heeft gisteren een goed gesprek gehad met de Obama. Mark Rutte heeft geen aanwijzingen dat ook hij is getapt.

21 okt. 2013


Snowden: 'NSA tapte vorige maand 1,8 miljoen gesprekken in NL'

De Amerikaanse geheime dienst NSA onderschepte vorig jaar in een maand tijd gegevens van rond 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden. De NSA hield de nummers in de gaten en kon communicatie opslaan. (Bron) D66-leider @APechtold heeft de regering om opheldering gevraagd.

18 okt. 2013


Luxemburg doet Onderzoek naar Skype over NSA

Beldienst op internet, Skype is onderwerp van onderzoek door de databeschermingsautoriteit van Luxemburg met betrekking tot betrokkenheid bij het PRISM dataspionnagenetwerk van de NSA. Het bedrijf, dat eigendom is van Microsoft  kan straffen en boetes tegemoet zien, waaronder het verbod stiekem de gegevens van klanten door te geven aan NSA. Het hoofd van de dienst, Gerard Lommel en Microsoft willen beide geen commentaar geven. Skype heeft zijn hoofdkwartier in Luxemburg en kan nog meer boetes tegemoet zien. Het onderzoek werd gelast nadat Snowden het programma van PRISM operbaarde dat links heeft naar NSA en Skype. (Bron)


15 okt. 2013


Snowden: "NSA onderschept online adresboeken"

De Washington Post heeft nieuw controversieel nieuws onthuld over de activiteiten van NSA — het 'oogsten' van gegevens uit online adresboeken. De krant noemt als bewijs documenten die ze gekregen hebben van Edward Snowden. NSA onderschept emailcontacten, brengt hele kennissenkringen in kaart en houdt de digitale relaties van miljoenen bij, onder het mom van onderzoek naar terreurverdachten. (Source)12 okt. 2013

Edward Snowden duikt op en schiet raak

Hier is de eerste video van Edward Snowden sinds hij ondergedoken is in Rusland. En hij raakt de kern precies waar het om gaat: dit gaat niet over een of ander programma, maar om een trend in de relatie tussen burgers en hun regering. Het gaat om vrijheid. Wanneer een regering burgers onderwerpt aan willekeur, noemen we dat tirannie.
4 okt. 2013


Biometrica, het volgende grote ding voor control

Er is een nieuwe manier voor control in opkomst dat goed gemonitord moet worden door freedom watchers: biometrica met zijn velden van toepassing, gezondheidszorg en milieu.. want wie wil er nou geen goede zorg en een schoon milieu?

Een gerucht gaat rond in Silicon Valley over Apple's nieuwste, market-smashing product. Slimmerds zetten hun geld op biometrica, misschien een iWatch.  Management adviesbureau Accenture denkt dat biometrische data (of "quantified self data" zoals wonks het noemen) het goudstof voor slimme stadsplanners wordt. "Deze data helpt ons mensen te begrijpen in termen van hoe ze zich verhouden tot een stad en hoe ze zich gedragen als een soort menselijke machines. Maar ook hoe ze reageren op een fysieke omgevingen binnen steden", zegt Giles, een voormalige adviseur van het World Economic Forum over slimme electriciteitsnetten en groene groei.

Biometrische information wordt gegenereerd via sensoren in electronische apps, zoals GPS, accelerometers, licht sensoren, etc. Met een communicatiemedium als Bluetooth kan de data gelezen worden en gedeeld worden via smart phones en andere internetapps. Het wordt al gebruikt in de gezondheidszorg. Denk aan mobiele slaapsensoren, weegschalen met wifi die vetpercentage, hartslag en gewicht meten, etc. Personal fitness is ook een toepassing waarvan veel verwacht wordt. Apps als Endomondo en RunKeeper helpen wielrenners en lopers; ze meten hun routes en snelheid. Vanuit het perspectief van de duurzame stad en city planning is biometrica nog niet echt in ontwikkeling, maar het potentieel is enorm. (Bron)


31 aug. 2013

Merkel hielp de NSA Duitsers bespioneren

Edward Snowden heeft een klokkenluidersprijs gewonnen, het Amerikaanse 'zwarte' budget, en Merkel heeft de NSA geholpen met het bespioneren van haar eigen mensen (DDR iemand?). Verkiezingen 22 september. 23 aug. 2013


Snowden: "Britse regering lekt nu documenten over zichzelf"

Het was te verwachten dat het artikel in The Independent van vanmorgen (scroll neder) een staartje zou krijgen. En jawel, hier is Glenn Greenwald van The Guardian, Snowdens reguliere luidspreker naar de buitenwereld:


Snowden: UK government now leaking documents about itself 


The NSA whistleblower says: 'I have never spoken with, worked with, or provided any journalistic materials to the Independent' 


The Independent publiceerde vanmorgen een artikel waarin ze herhaaldelijk claimen dat het komt uit "NSA-documenten van Snowden"; het onhult dat "het VK een geheime datatap heeft in het Midden Oosten" en grote hoeveelheden email, telefoongesprekken en internetverkeer onderschept en verwerkt namens Westerse inlichtingendiensten". Dit is de eerste keer dat The Independent zogenaamd onhullingen doet over NSA-documenten. Dit is het type onthullingen dat klokkenluider Edward Snowden steeds heeft willen vermijden. Dat leidt tot de vraag: wie is de bron van deze onthulling? Snowden zei vanochtend dat hij duidelijk wil maken, dat niet hij de bron is voor het artikel in The Independent. Hij verklaart:
Ik heb nooit gesproken of gewerkt met, of journalistiek materiaal gegeven aan The Independent. De journalisten met wie ik werk, zijn op mijn verzoek voorzichtig en oordeelkundig om er zeker van te zijn dat wat er openbaar wordt gemaakt, geen mensenlevens in gevaar brengt. Mensen uit alle lagen van de samenleving, waaronder de president van de VS, hebben erkend dat deze omzichtige onthullingen noodzakelijk zijn voor het publieke debat en daar zijn we trots op. 
Nu blijkt dat de Britse regering de indruk wil wekken dat de onthullingen in The Guardian en in de Washington Post een gevaar opleveren, en dat doen ze door schadelijke informatie te lekken aan The Independent die ze vervolgens toeschrijven aan iemand anders. De Britse regering moet haar beweegredenen achter deze beslissing om informatie te lekken, eens uitleggen; als een privepersoon dit zou doen, zou het een strafbaar feit zijn".
...maar als Snowden de bron voor het artikel niet is, wie dan wel? (...)

UPDATE Oliver Wright van The Independent tweette juist het volgende:
Afgezien van het feit dat het artikel in The Independent het heeft over een "belangrijke bron bij de regering" heeft niemand gezegd dat ze 'geduped' zijn. De vraag is: wie gaf ze dit document of deze informatie? Het kwam duidelijk niet van Snowden of een van de journalisten met wie hij werkt. The Independent heeft geen bron opgegeven voor deze belangrijke onthulling van topgeheime informatie. (Source)


The Independent: "Snowden, 'VK heeft geheime datatap in Midden Oosten'"

Het VK heeft een geheim datatapstation in het MO waarmee grote hoeveelheden emails, telefoongesprekken en Internetverkeer kan worden opgevangen en verwerkt. Het station kan data tappen uit de glasvezelkabels die in het gebied onder water liggen. De informatie wordt dan verwerkt en doorgestuurd naar GCHQ in Cheltenham en gedeeld met de National Security Agency (NSA) in de VS. De Britse regering zegt dat het station een sleutelrol heeft bij de "war in terror" en vitale informatie geeft over wereldwijde aanslagen. The Independent onthult niet de precieze locatie van het station; maar de information over deze activiteiten komt uit documenten van de NSA die gelekt zijn door Edward Snowden. (Bron) (scroll naar logs op 19, 20 en 12 aug. 2013)
Geheime dienst betaalde Google miljoenen voor PRISM

NSA, de geheime dienst in de VS belast met datasurveillance, heeft Internetbedrijven miljoenen betaald om te voldoen aan eisen die werden gesteld voor het PRISM-programma

• Topgeheime stukken bewijzen de relatie tussen NSA en de tech giganten
• Bedrijven die bij Prism betrokken zijn, zijn Google, Yahoo, Microsoft en Facebook
• De kosten hebben betrekking op de periode na 2011, het jaar waarin de activiteiten ongrondwettig werden verklaard

De NSA heeft miljoenen dollars betaald aan kosten voor eisen waaraan internetbedrijven moeten voldoen vanwege het Prism data-surveillanceprogramma, nadat een rechtbank de activiteiten van de NSA ongrondwettig verklaarde. Dat staat in topgeheime stukken in handen van The Guardian. De betrokken technologiebedrijven zijn Google, Yahoo, Microsoft en Facebook. De bedrijven moesten na de uitspraak aan nieuwe certificering voldoen. De uitspraak in oktober 2011 werd woensdag door Obama vrijgegeven. Daarin staat dat de onmogelijkheid van NSA binnenlands van buitenlands verkeer te scheiden, in strijd is met het Vierde Amendement. (Source)


22 aug. 2013


Mag DebtScan willekeurig kentekens scannen? 

Het CBP doet onderzoek naar het kentekenscannend bedrijf Debtscan. Het bedrijf werkt met scanauto’s die kentekens detecteren aan de hand van infraroodbeelden, om zo auto’s van mensen met executeerbare schulden op te sporen. Nu zijn kentekens persoonsgegevens dus dat roept de vraag op, mag dat zomaar? 


Debtscan is in haar FAQ vrij stellig: dit mogen wij gewoon, openbare ruimte. En ergens valt daar ook wat voor te zeggen. Men zoekt in opdracht van deurwaarders naar auto’s van mensen die een schuld hebben waarvoor ze bij vonnis (civielrechtelijk) veroordeeld zijn tot betaling. De deurwaarder mag dan beslag leggen op die auto, maar moet dan wel weten waar die auto fysiek is. De Debtscanscans geven deurwaarders die informatie. (...) Debtscan moet dus een wettelijke grondslag onder de Wbp hebben. Is die er? (...) (Bron) H/ts @Nessea_ @Seccie

Hier een update over het item van gisteren over het peilen door de politie van locations met stealth SMS

21 aug. 2013

De politie peilt stiekem locations


De Nederlandse politie maakt grootschalig gebruik van de stealth-sms: een middel waarmee je telefoon gebruikt kan worden als een peilbaken, zonder wettelijke regels, waarborgen en rechterlijke controle. Een grof schandaal, vinden wij. De stealth-sms is een voor de gebruiker van een mobiele telefoon onzichtbaar sms-bericht. Dit bericht wordt door de politie naar een mobiele telefoon verzonden. De telefoon maakt in reactie daarop contact met een zendmast. Door deze informatie op te vragen bij een telecommunicatieaanbieder, zoals KPN, Vodafone of T-Mobile, kan de politie bepalen waar een verdachte ongeveer is. Een enkel bericht geeft een grove locatiebepaling, maar wanneer er een groot aantal van dit soort berichten wordt verzonden en je mobiele telefoon als peilbaken wordt gebruikt, dan kan er een hele grote inbreuk op je privacy worden gemaakt. (Bron) H/t @niemandsknegt


Britse regering verdedigt vasthouden partner Greenwald

De Britse regering is bezig de arrestatie van Glenn Greenwalds partner te verdedigen tegen juridische en diplomatieke aanvallen (scroll naar log van 20 aug.). Zijn Braziliaanse partner, David Miranda, werd zondag 9 uur lang vastgehouden en verhoord. De MinBiZa Theresa May heeft gezegd dat de politie in haar recht stond te handelen om te voorkomen dat gestolen data in handen valt van terroristen en daarmee levens in gevaar worden gebracht.
"It's absolutely right that if the police believe that somebody is in possession of highly sensitive, stolen information that could help terrorists, that could risk lives, lead to a potential loss of life, the police are able to act - and that's what the law enables them to do," May told the BBC. (Source)20 aug. 2013


Geheime diensten niet alleen wetteloos, maar ook erg dom

Nadat The Guardian een aantal artikelen over Snowdens materiaal had gepubliceerd, zei een Britse ambtenaar een maand geleden tegen de redacteur, Alan Rusbridger: "You've had your fun. Now we want the stuff back." Het wordt beter: na verdere besprekingen met de Britse regering bezochten twee 'veiligheidsexperts' van de HCHQ (de Britse NSA) de kantoren van de krant in Londen. Ze vernietigden computers met het materiaal van Snowden, de harde schijven werden verpulverd. Een van hen grapte: "We can call off the black helicopters." Schokkend is dat Rusbridger de heren moest uitleggen dat ze geen jurisdictie hadden over het eigendom van de krant, omdat die statutair gevestigd is in New York, dat Greenwald zelf in Brazilie was, en dat de reportages niet eens gemaakt zijn vanuit Londen. Maar dat hield ze niet tegen. Ook de vrijheid van nieuwsgaring was geen argument. Een ambtenaar zei hem dat de krant zijn doel toch had bereikt omdat er een publiek debat was over datasurveillance door de staat. "You've had your debate. There's no need to write any more". Wat nog schokkender is, is dat de Britse regering zo dom is te denken dat met het vernietigen van de hardware, ook de onderhavige data zou zijn vernietigd. Het is deze ongekende domheid die schokkend is, want als je te maken hebt met zo'n onderwerp verwacht je rationaliteit. Maar wat we zagen was bot geweld en ongelooflijke domheid. (Source)

19 aug. 2013


Partner van Snowdens publicist aangehouden onder terreurwet


De partner van Glenn Greenwald, de journalist van de Britse krant The Guardian, die veel van Edward Snowdens onthullingen heeft gepubliceerd, is vandaag aangehouden in het VK onder een anti-terreurwet. Het was een nauwelijks verhulde poging tot intimidatie.
Greenwald schrijft: "Ik werd gebeld door iemand van de veiligheidsdienst van Heathrow airport. Hij vertelde dat mijn partner, David Miranda, was aangehouden op London Airport onder artikel 7 van de Terreurwet van 2000. David kwam uit Berlijn (...) hij vloog eerst naar Londen en van daaruit naar Rio. Toen hij vanmorgen aankwam in Londen werd hij gearresteerd. Toen de beambte me belde stond David al drie uur onder arrest. Hij vertelde me dat ze het recht hadden hem 9 uur te ondervragen, waarna ze hem in staat van beschuldiging moeten stellen of een rechtbank om een verlenging moeten vragen (...) Voor ze hem lieten gaan hebben ze zaken in beslag genomen, waaronder zijn mobiel, game consoles, DVDs, USB sticks, en andere spullen. Ze hebben niet gezegd of hij het terugkrijgt. Dit is duidelijk een enorme escalatie van de aanvallen op vrijheid van nieuwsgaring en journalistiek. Het is al erg dat ze bronnen beschuldigen en gevangenzetten. Het is nog een graad erger om journalisten zelf te arresteren. Maar om familieleden van journalisten aan te houden is gewoon despotisch. (Bron) (Full story)15 aug. 2013

Snowden begon een jaar eerder met downloaden

Edward Snowden is al in april 2012 begonnen met het downloaden van documenten, die het bestaan van de Amerikaanse electronische spionnageprogramma´s bewijzen. Hij werkte toen voor Dell Inc. Dat is een jaar eerder dan oorspronkelijk werd gedacht, zeggen Amerikaanse bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. (Bron)


14 aug. 2013


Google: 'Gmailgebruikers moeten geen privacy verwachten'

Google heeft slecht nieuws voor gebruikers: privacybescherming valt niet binnen wat de tech-gigant beschouwt als haar ethische kaders. In een verweerschrift in een civiele zaak die tegen Google is aangespannen, schrijven de advocaten dat gebruikers van Gmail niet moeten verwachten dat hun email geheim blijft. Dat ontdekte Consumer Watchdog op 13 juli 2013. De motie, die erop gericht is om de aanklacht van tafel te krijgen, staat dat gebruikers van Gmail kunnen verwachten dat electronische correspondentie die over Google's servers loopt, wordt gelezen en gebruikt voor tal van opties, waaronder de verkoop van advertenties. (Bron)13 aug. 2013

Vuilnisbakken lezen smartphones uit

Dit is de laatste nieuwe uit de gereedschapskist van Big Brother. Zolang deze technologie in handen is van de privesector, kan het in principe geen kwaad. Anderzijds is dit de realiteit: het komt vroeger of later in de handen van de overheid (om ons te beschermen natuurlijk), en als een technologische ontwikkeling mogelijk is, zal het er ook komen:
De firma “Renew” heeft zijn hightech vuilcontainers al voor de Olympische Spelen van 2012 over de hele stad [Londen] verdeeld. Ze zijn uitgerust met WLAN en voorzien de ordebewuste burgers via een klein beeldscherm van het laatste nieuws. Nu is de firma een “testfase” gestart, waarbij data van smartphones van voorbijgangers worden uitgelezen. Om in de toekomst “pasklare reclame” aan te kunnen bieden, rechtvaardigt “Renew” zich. Iedereen, die vermoedt dat de data daarna eventueel ook winstgevend en “pasklaar” kunnen worden verkocht aan diegenen die ze kunnen gebruiken, is vast en zeker een vijand van de economie en lijdt aan achtervolgingswaan. (Bron)


3 aug. 2013

Laatste Snowden lek: Wat is XKeyScore?

Ambinder, co-auteur met D.B. Grady (nom-de-plume David Brown) van het boek dat in januari 2013 is uitgekomen, Deep State: Inside the Government Secrecy Industry, schrijft dat hij en Grady XKeyScore al hebben gedocumenteerd in hun boek. Hun onderzoekingen hebben uitgewezen dat het programma bestaat, maar het is niet het grote geheim dat Greenwald ervan maakt. Het is een programma voor het organiseren en selecteren van data. "XKeyscore is geen verzamelprogramma; het is een serie interfaces met databases, servers en andere software voor het rangschikken van bepaalde soorten metadata, dat al verzameld is door NSA door middel van andere programma's. Zoals wij beschrijven in het boek, is XKeyscore, een basis database voor metadata", schrijft Ambinder. (Source)
1 aug. 2013

LAATSTE LEK VAN SNOWDEN: 'XKEYSCORE WEET ALLES'

De NSA's supergeheime programma maakt alles zichtbaar wat je ooit hebt gedaan op Internet: browsegeschiedenis, zoeken, de inhoud van je emails, chats, zelfs de metadata, alles staat met een muisklik op het scherm. De laatste onthullingen van Snowden betreffen XKeyscore trainingsmateriaal. De NSA vat het zo samen: XKeyscore is het "widest reaching system" voor het ontwikkelen van informatie van het Internet.Dit programma is de weergave van een van de verklaringen van Snowden in zijn interview van 10 juni: "I, sitting at my desk could wiretap anyone, from you or your accountant, to a federal judge or even the president, if I had a personal email." Hoewel regeringsvertegenwoordigers het hebben ontkend, bewijst het XKeyscore programma het gelijk van Snowden. Wettelijk heeft NSA toestemming nodig voor Amerikaanse staatsburgers, maar dat hoeft niet voor buitenlanders. Het trainingsmateriaal beweert dat door XKeyscore in 2008 300 terroristen zijn gepakt. (Bron) (Video)


"SNOWDEN HEEFT VLUCHTELINGSTATUS, 1 JAAR ASIEL"


Snowden heeft de luchthaven verlaten. Rusland heeft hem de vluchtelingenstatus gegeven en een jaar asiel. Zijn advocaat Kucherena: "Snowden heeft zijn documenten en kan Rusland in. Ik heb hem net weggebracht naar een onbekende bestemming... veiligheid is belangrijk". Hij hoopt door te kunnen reizen naar Zuid-Amerika waar drie landen Snowden asiel hebben aangeboden. De kans bestaat dat de VS hem zal proberen te onderscheppen.  (Bron)

30 juli 2013


Oud NSA eindbaas, "Nederland is een afluisterparadijs"

'Je hebt in Nederland honderd keer meer kans om afgeluisterd te worden dan in Amerika', verdedigde voormalig NSA-chef Stewart Baker de NSA-afluisterprogramma's tegenover het Amerikaanse Federale Justitiecomité. Baker baseert zich op oude cijfers van het Max Planck Instituut uit 2003. Zij deden onderzoek naar afluisterpraktijken in Duitsland en andere Europese landen. In een item van het Amerikaanse radiostation NPR reageert Joris van Hoboken, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, op de stelling van Baker. 'De cijfers van het onderzoek dat Baker noemt komen in de buurt. In Nederland worden afluistertechnieken traditioneel veel gebruikt.' In het rapport (zie bijlage, pag. 1251) schrijven de onderzoekers dat de kans om afgeluisterd te worden in Nederland 62 op 100.000 is, tegenover 0,5 per 100.000 in de Verenigde Staten. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal tapbevelen die zijn goedgekeurd door de rechter. Het onderzoek is ruim tien jaar oud en inmiddels zou het aantal tapbevelen flink zijn gegroeid. (Bron)
EU wil eigen spionagedrones en luchtmacht 

De EU wil eigen spionagedrones gaan inzetten. De federalisten met het godcomplex willen ook surveillance-satellieten en eigen vliegtuigen. De vloot moet onder de controle en beheer komen van de voormalige communiste, barones Ashton. Bronnen bij de Britse regering hebben tegen de Telegraph gezegd, dat de Commissie en Ashton militaire commando- en communicatiesystemen willen voor interne veiligheid en defensiedoeleinden. In het najaar beginnen ze met het uitwerken van de plannen. (Bron)


26 juli 2013

ALLES OVER DE EUROPESE NSA, INTCEN

De EU-NSA bestaat dus ook al gewoon! (hier en hier) De EU-NSA heet de EU Intelligence Centre (INTCEN). Tot 2012 heette het nog de Joint Situation Centre – SitCen. De EU-Raad (destijds) heeft kennelijk nooit een officieel besluit genomen ter oprichting, maar EU INTCEN is destijds toch gewoon opgericht op initiatief van EU BuZa Commissaris Javier Solana (Spanje) en daarna overgenomen daarna door Catherine Ashton (VK). EU INTCEN blijk nu zo geheim dat ze zelfs geen enkele verantwoordelijkheid hoeven af te leggen. En daar zijn de Nederlandse politici in ieder geval weer erg blij mee, “juichend” zelfs. Hier de link naar het boek "Terreurbestrijding in Belgie en Europa, de interactie tussen inlichtingendiensten, politie en justitie" van Katrien Temmerman". Ze tokken niet, maar je kan @EUINTCEN volgen op Twitter (Bron) "Secrecy reigns at the EU's Intelligence Analysis Centre", by Chris Jone

24 juli 2013

SNOWDEN KLAAR VOOR VERTREK


Snowden en zijn advocaat Kucherena hebben samen overlegd in de transit zone, volgens een bron van Interfax. 

Berichten zijn nogal chaotisch. Oorspronkelijk werd bericht dat Edward Snowden klaar was om het vliegveld van Moskou te verlaten. Moment wordt gemeld dat Edward Snowden nog wat langer op Moskou airport moet verblijven. Zijn aanvraag is nog is in behandeling bij de Russische Immigratie, volgens zijn advocaat.
Hij is klaar om het vliegveld te verlaten en hij krijgt schone kleren. Zijn advocaat moet nog documenten in orde maken zodat Snowden de transit zone kan verlaten, volgens een rapport van Interfax. De immigratiedienst heeft dit bericht niet bevestigd. Snowdens advocaat, Kucherena arriveerde op het vliegveld om 4 uur l.t. Volgens ITAR-TASS heeft hij de nodige documenten op orde voor Snowden om het vliegveld te verlaten. De twee mannen hadden een ontmoeting in de transit zone, maar spraken niet met journalisten.  (Bron)


23 juli 2013

Hoe de NSA de locaties van mobiles opspoort

Uit een dit weekeinde gepubliceerd artikel van de Washington Post blijkt dat de geheime dienst, NSA naast alle andere spionage ook een grootschalig programma heeft om de locatie van je telefoon bij te houden. Onder terroristen was het al langer bekend dat je mobiele telefoons maar een keer moet gebruiken, en daarna in het riool moet laten zakken. Mobiele telefoons die terroristen gebruiken als ontstekers voor bommen of pyroterrorisme (bijvoorbeeld bosbranden) zijn gloednieuw en nooit eerder gebruikt. Anders kunnen ze worden opgespoord - naar nu blijkt door de NSA. In de kelder van het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade, Maryland werd het zogeheten 'Geolocation Cell'-team gevestigd. Met een heel scala aan technieken worden telefoonlocaties bijgehouden en als schietroos bij bijvoorbeeld drone-aanvallen. (Bron)


19 juli 2013

Snowden is een held, Greenwald een vijand

Er is fors over gedebatteerd of Snowden een nationale held is en een goede Amerikaan, of een verrader. De onthullingen van Sgt. Manning hebben mensenlevens in gevaar gebracht; dat was hier niet het geval. De eerdere onthullingen van Wikileaks beoogden blind staatsgeheimen in de openbaarheid te brengen. Hier is een veel fundamenteler geval aan de orde: regeringen die hun plaats zijn vergeten en in het wilde weg burgers bespionneren. Jazeker, Snowden is een held die onze eeuwige verdient. Maar dat geldt niet voor alle betrokkenen. Glenn Greenwald, journalist van het Britse vlaggeschip van de linkse propaganda, The Guardian bijvoorbeeld. Zijn Pavlovreacties verraden een stevige afkeer van de vrijheidsalliantie en de staat Israel. Hij lijkt ook blind te zijn voor het omgekeerde racisme van het nieuwe Zuid-Afrika en de genocide op blanken die daar woedt. Het is duidelijk: net als Assange, is Greenwald een vijand van vrijheid. H/t @LibertyLynx

16 juli 2013Snowden heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland

 • De Russische Immigratiedienst heeft bevestigd dat ze de tijdelijke asielaanvraag van Edward Snowden ontvangen hebben. Het kan wel drie maanden gaan duren voor het asiel verleend is. Snowden moet wellicht naar een vluchtelingencentrum.
 • Oud-senator Gordon Humphrey (R-New Hampshire) heeft een brief aan Snowden geschreven: "U hebt er juist aan gedaan de massale schending van de Grondwet aan de kaak te stellen".
 • Het regime Obama verdrinkt in de rechtszaken over de NSA surveillance. 
Zaken zijn aangespannen door: de Electronic Frontier Foundation; American Civil Liberties Union; de Electronic Privacy Information Center; First Unitarian Church of Los Angeles; Bill of Rights Defense Committee; Calguns Foundation; California Association of Federal Firearms Licensees; Council on Islamic Relations; Franklin Armory; Free Press; Free Software Foundation; Greenpeace; Human Rights Watch; Media Alliance; National Organization for the Reform of Marijuana Laws; Open Technology Institute; People for the American Way, Public Knowledge; Students for Sensible Drug Policy; TechFreedom; en het Unitarian Universalist Service Committee.


14 juli 2013

Greenwald: "Snowden is VS' ergste nachtmerrie"

Glenn Greenwald, de journalist van The Guardian, die als een van de eersten het werk van Snowden heeft gepubliceerd, heeft een belangrijk interview gegeven aan de Argentijnse krant, La Nación. Hij zei onder andere het volgende:
 • Edward Snowden beschikt over gevaarlijke informatie die Amerika's "grootste nachtmerrie" zou kunnen betekenen.
 • Maar dat is niet zijn doel. Hij wil het bestaan van software onthullen dat door mensen over de hele wereld wordt gebruikt, zonder dat ze weten wat de gevolgen zijn. 
 • De Amerikaanse regering moet bidden dat Snowden niets overkomt. Want dan wordt alle informatie openbaar en wordt een nachtmerrie realiteit. Greenwald zelf heeft geen "verzekering" in beheer en heeft geen rol gespeeld bij de "dead man's switch". 
 • Het belangrijkste voor Snowden is dat de VS hem niet arresteert. Hij beschrijft de manier waarop Obama mensen behandelt die omgemakkelijke waarheden onthullen, als "wraakzuchtig".
 • De vaak gebezigde beschuldiging dat Snowden erop uit is de VS te schaden, is simpel te weerleggen door het feit dat Snowden gemakkelijk allerlei schadelijke documenten zou kunnen openbaren, maar dat niet gedaan heeft. 
 • Greenwald suggereerde dat nog meer onthullingen mogelijk zijn, onder andere over Zuid-Amerika, waaronder over documenten waarin staat hoe de VS data verzamelt, welke programma's er worden gebruikt, en het aantal taps per dag. 
(Bron)13 juli 2013

Finnen lanceren privacywetsvoorstel ter ere van Snowden

Finland heeft ter ere van Edward Snowden een burgerwetsinitiatief gelanceerd dat privacywetgeving in het land kracht moet bijzetten. De "Lex Snowden" (betekent hier, de Wet Snowden) is een wetsvoorstel direct aan het Finse parlement, waarvoor 50.000 handtekeningen nodig zijn. De wet kent 3 elementen. Het voegt nieuwe artikelen toe aan de bestaande strafwetgeving tegen het onnodig online surveilleren van burgers. Het tweede element breidt de aansprakelijkheid van autoriteiten en telecomproviders voor het rapporteren van het verzamelen, opslaan en gebruik van data, verder uit. Het laatste deel is een omvangrijk pakket om gaten te dichten in wetgeving voor de bescherming van klokkenluiders. Het voorstel moet het onmogelijk maken hun identiteit te achterhalen. Ook maakt de wet het onmogelijk klokkenluiders een verblijfsvergunning te weigeren. (Bron) H/t @alekrossi

Rusland: "nog geen asielverzoek van Snowden ontvangen"

Russische immigratiediensten zeiden zaterdag dat ze geen asielaanvraag van Edward Snowden hebben ontvangen. Vrijdag had Snowden ontmoetingen met mensenrechtenorganisaties en zei dat hij tijdelijk asiel in Rusland zou aanvragen totdat hij zich zal vestigen in Venezuela, Bolivia of Nicaragua. Deze landen hebben hem asiel aangeboden. Maar Interfax meldde dat er nog geen verzoek is ontvangen. (Bron)

Rechtenorganisatie beschuldigt Google, Tempora en Booz van spionage

Een rechter in Spanje heeft een onderzoek gelast naar Google vanwege dataverzameling van Internetgebruikers voor zijn service Street View. Dat heeft rechtenorganisatie APEDANICA van de week gemeld. Rechter Raquel Fernandino heeft de wettelijke vertegenwoordiger van Google in Spanje gesommeerd in oktober naar de rechtbank te komen. Street View geeft gebruikers real time opnames van over de hele wereld. Maar er zijn privacy problemen. Google heeft eerder dit jaar toegegeven dat hun camerawagens onbedoeld data hebben verzameld van paswoordloze wireless gebruikers. Het bedrijf heeft meerdere malen excuus aangeboden, maar autoriteiten in meer dan 12 landen hebben een onderzoek gelast naar schending van privacywetten. (Source) Dezelfde watchdog voor Internetrechten voert zaken tegen TEMPORA, en Booz Allen Hamilton, de onderaannemer van NSA H/t @miguelencita @PaulRikmans


12 juli 2013

WITTE HUIS: "RUSLAND NIET NEUTRAAL"

UPDATE: De woordvoerder van het Witte Huis heeft kritiek geuit op Rusland, voor het bieden van een "propagandaplatform" aan Edward Snowden. "De VS wil Snowden terug in de VS", zei Carney. "Een propagandaplatform bieden is contraire aan Ruslands verklaarde neutraliteit inzake Snowden".


Edward Snowden mag in Rusland blijven als hij stopt met lekken die de VS schaden, heeft een woordvoerder van het Kremlin vrijdag gezegd na Snowdens persco met een aantal vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties. "Snowden mag hypothetisch in Rusland blijven als hij: een, stopt met activiteiten die onze Amerikaanse partners en onze relaties schaden, en twee, als hij zelf asiel aanvraagt", zei Poetins woordvoerder Dmitry Peskov. (Bron) (video)

Snowden heeft een persconferentie in Moskou gehouden. Het grote nieuws is dat hij asiel zal aanvragen in Rusland, ondanks de voorwaarde van president Poetin dat hij stopt met publiceren. Het is een lastig geval voor het Kremlin.

Tanya Lokshina van Human Rights Watch heeft verslag gedaan van haar meeting met Snowden over zijn kansen om asiel te krijgen in Rusland. Check @TanyaLokshina op zoekterm #Snowden Lokshina: "Hij zegt dat hij uiteindelijk naar Zuid-Amerika wil, maar dat hij voorlopig asiel nodig heeft hier in Rusland". Snowden heeft de aanwezigen het volgende gevraagd: om Poetins steun te vragen bij het aanvragen van zijn asielaanvraag en om de VS en de EU te vragen hem vrij te laten in zijn bewegingen. 

Snowden denkt dat Poetins voorwaarde - dat hij moet ophouden met het schaden van Ruslands 'Amerikaanse partners' - geen probleem is. Andere aanwezige, Olga Kostina: "Alles wat hij wilde publiceren is al gepubliceerd", dus Poetins voorwaarde is een non issue. WikiLeaks heeft zijn verklaring aan de mensenrechtenorganisaties op de site geplaatst.

Hij zegt onder andere:
The Human Rights Watch representative used this opportunity to tell Mr Snowden that on her way to the airport she had received a call from the US Ambassador to Russia, who asked her to relay to Mr Snowden that the US Government does not categorise Mr Snowden as a whistleblower and that he has broken United States law. This further proves the United States Government’s persecution of Mr Snowden and therefore that his right to seek and accept asylum should be upheld.
"Ik accepteer hiermee formeel alle aanbiedingen voor asiel en steun aan, die gedaan zijn of die nog gedaan zullen worden", zei Snowden tijdens de persco op Moskou Sheremetyevo. "Ik accepteer formeel het aanbod van de president van Venezuela, Maduro". Maar hij zei ook dat hij asiel nodig heeft in Rusland, omdat hij nog niet naar Latijns Amerika kan vliegen.


11 juli 2013


Snowdens laatste onthulling blamage voor Microsoft

Microsoft heeft nauw samengewerkt met Amerikaanse inlichtingendiensten bij het aftappen van gebruikers. Ook hielpen ze NSA bij het omzeilen van het eigen encriptiesysteem, blijkt uit top geheime documenten van Snowden. Ze zaten zien hoe het PRISM dataverzamelprogramma werkt. Uit de documenten blijkt dat:

• Microsoft NSA heeft geholpen het eigen encriptie te omzeilen 
• De NSA al toegang had tot Outlook en Hotmail email voor het incriptiestadium;
• Microsoft werkte dit jaar samen met de FBI om het voor NSA gemakkelijker te maken om via PRISM cloud hosting service SkyDrive af te tappen; SkyDrive heeft nu meer dan 250 miljoen gebruikers;
• Microsoft heeft ook met de FBI's afdeling datatappen samengewerkt om ze inzicht te geven in een feature in Outlook waarmee gebruikers email aliassen kunnen aanmaken;
• Skype, dat door Microsoft is opgekocht in oktober 2011, werkte  vorig jaar samen met inlichtingendiensten en gaf PRISM toestemming om video conversaties en audio te verzamelen;
• Materiaal dat verzameld is door PRISM wordt regelmatig gedeeld met de FBI en de CIA; een document van de NSA omschreef het programma als "team sport".

De laatste onthullingen over NSA laten de spanningen zien tussen Silicon Valley en de regering Obama. Alle belangrijke techbedrijven vragen de regering om meer openheid over hun samenwerking met de NSA. Naar buiten doen ze enorme moeite om afstand te nemen van de beschuldigingen van samenwerking en zeggen ze dat ze wettelijk verplicht zijn. Maar top geheime interne nieuwsbrieven van NSA laten zien dat de samenwerking tussen inlichtingendiensten en techbedrijven diepgaand en structureel is. (Bron)


10 juli 2013

Europarlement wil auto's chippen

Weet u nog, dat die lui van het Europarlement vorige week zo WOEDEND waren toen ze ontdekten dat ze door de NSA werden bespioneerd? Maar een week later zit MEP'er Toine Manders (VVD) doodleuk te overleggen over RFID-chips (Radio Frequency Identification - goedkoper dan GPS en met een uitleesradius van enkele tientallen meters) in Europese kentekenplaten. (...) Uiteraard is er niets over dit plan te vinden op Europa.eu. De eerste lead is een berichtje uit 2008. Sindsdien: stilte. Maar op die koffietafel van Manders liggen kentekenplaten en dat er 'RFID' in gestanst staat lijkt ons een duidelijk hint. Dus hou alvast maar rekening met een decreet van Brussel waarin de kreukelzone van uw laatste restje privacy op de proef gesteld gaat worden. Uit het bericht van 2008: "European officials hope to increase the ease and accuracy of total vehicle surveillance by switching to RFID." UPDATE: Blijkbaar is kentekens chippen nog een geheimpje. Manders heeft zijn tweet verwijderd. Gelukkig hebben we de MANDERSMIRROR nog. LOLOL: Manders heeft z'n tweet herplaatst. De mirror is van 4:32PM, de nieuwe tweet van 6:23PM. (Bron)


6 juli 2013


PRISM tapt metadata. Maar wat zijn dat?

Heb je een account bij Gmail? Wil je zien wat metadata zijn? Probeer Immersion: a people-centric view of your email life using only your metadata.Glenn Greenwald heeft Amerika voorbereid op een volgende golf onthullingen in de nabije toekomst 

RELATIE VS EN EU IN DIPLOMATIEKE VERWARRING

De linkse presidenten van Nicaragua en Venezuela hebben Snowden beiden asiel aangeboden. Het aanbod kwam een dag nadat de twee leiders elkaar ontmoetten om de re-routing van het vliegtuig van de Boliviaanse president te veroordelen. Er gingen geruchten dat Snowden aan boord zou kunnen zijn. Morales was in Rusland voor een handelsmissie. Op de terugreis hebben Frankrijk en Portugal geweigerd het vliegtuig toe te laten tot hun luchtruim. (Bron)

De VS verliest geen tijd met het insturen van een uitleveringsverzoek aan Venezuela - full text.

Intussen zijn de diplomatieke relaties tussen de VS en Europa in complete verwarring. Het VK - dat metadata deelt met de VS - heeft de eerste belangrijke besprekingen over intel en spionage geblokkeerd. De onderhandelingen die maandag in Washington beginnen zullen nu worden beperkt tot het NSA PRISM programma.  De onderhandelingen vallen samen met handelsbesprekingen, bedoeld om het gezicht van de leiders van Duitsland en Frankrijk te redden na de onthullingen over de Amerikaanse spionage.
De Fransen hebben meteen opgeroepen eigen Europese infrastructuur in het leven te roepen, eigen cloudcomputing, etc.
Oost- en westeuropese spionageveteranen vermoeden de hand van Rusland in de rel.
Frankrijk wil dat de onderhandelingen met de VS over het transatlantische vrijhandelsverdrag worden uitgesteld.  (Bron)

De hypocrisie van de Europeanen wordt onderstreept door een andere krantenkop vanmorgen: "France revealed to be spying on its citizens’ phone calls, email and social media (Bron)


2 juli 2013


Snowden trekt asielverzoek aan Rusland in


Snowden heeft zijn asielverzoek aan Rusland ingetrokken, nadat Poetin gisteren zei dat Snowden welkom is, op voorwaarde dat hij stopt met activiteiten die de VS schaden. Reuters sprak met de president van Venezuela, die in Moskou op bezoek is voor een handelsmissie. Hij zei dat Snowden "bescherming verdient". Venezuela heeft het asielverzoek in overweging. Volgens Wikileaks heeft Edward Snowden asielverzoeken gedaan aan Oostenrijk, Bolivie, Brazilie, China, Cuba, Ecuador, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, India, Italie, Ierland, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland en Venezuela. Finland en Polen hebben al gezegd dat ze geen asielverlening zullen overwegen. Ook de Europese bondgenoten vallen waarschijnlijk af. Het is haast ondenkbaar dat ze de relatie met de VS op het spel zullen zetten. (Source)Snowden komt met een sterke verklaring, "Mijn overtuiging staat recht overeind"


Nederlandse vertaling van de brief aan de pres. Correa van EcuadorJuly 1, 2013

SNOWDEN, "VS VERVOLGT MIJ ILLEGAAL"

Edward Snowden heeft van zich laten horen. In een brief, die hij heeft geschreven aan Ecuador waarin Reuters inzage heeft gehad, schrijft Snowden dat de VS hem "illegaal vervolgt" voor het onthullen van het dataverzamelingsprogramma, PRISM. Hij bedankte Ecuador voor de hulp om naar Rusland te komen en voor het overwegen van zijn asielverzoek. (Source)RUSLAND ONTKENT SNOWDENS ASIELAANVRAAG


De Russische Immigratiedienst (FMS) heeft ontkend dat Snowden politiek asiel in Rusland heeft aangevraagd(Bron)

Intussen heeft Putin gezegd, dat Snowden in Rusland mag blijven als hij ophoudt met acgtiviteiten die de VS schaden. Maar Rusland zal Snowden niet deporteren. (Bron)


SNOWDEN VRAAGT ASIEL IN RUSLAND

Edward Snowden heeft politiek asiel in Rusland aangevraagd. Dat heeft een Russische immigratie-official gezegd onder voorwaarde van anonimiteit. De aanvraag werd gisteravond laat handbezorgd bij het consulaat door Snowden's reisgenote, Sarah Harrison, een advocaat van Wikileaks. Het consulaat bevindt zich in Terminal F van Moskou Sheremetyevo Airport.

Een official van het MinBuZa heeft The Los Angeles Times verteld dat Snowden in 15 landen politiek asiel heeft aangevraagd. De official zei dat de aanvragen een "desperate maatregel" zijn, nadat de president van Ecuador gisteren terugkrabbelde op het oorspronkelijke aanbod.

Vanavond was er nog geen reactie van Rusland op het verzoek van Snowden. Het duurt meestal een maand om een verzoek te behandelen. Dat zei Vladimir P. Lukin, de Russische official voor mensenrechten, in een interview. (Source)30 juni 2013

"NSA KRIJGT LIVE ALERT ALS EEN DOELWIT INLOGT"

De WaPo heeft de laatste slides over het PRISM SigInt programma; het lijkt de eerdere rapporten over de aard van het NSA dataverzamelproject te bevestigen. Met name de claim van  Snowden dat PRISM het mogelijk maakt om email en instant messages real time to tappen. Maar het blijft onduidelijk welke internet service providers dit toelaten. (Zoals eerder vermeld, gaat het om Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL, en Apple.) In noten bij de nieuwe slides zegt de WaPo dat "afhankelijk van de provider, ontvangt NSA live bericht wanneer een doelwit inlogt of een email-, tekst- of voicebericht verstuurt".  (Source

ECUADOR DUMPT SNOWDEN! 

Snowden is "onder de hoede van de Russische autoriteiten" en kan het vliegveld van Moskou niet verlaten zonder paspoort", heeft de president van Ecuador vandaag tegen het AP gezegd. 

Correa zei dat hij geen idee had dat de bestemming van Snowden Ecuador was, toen deze vorige week Hong Kong verliet. Correa zei dat de consul van Ecuador in Londen een "serieuze fout" heeft gemaakt door de reispapieren toe te zeggen, zonder de autoriteiten in de hoofdstad te raadplegen. 

"De zaak "niet hangt niet af van Ecuador" en het is "Snowdens verantwoordelijkheid", als hij Amerikaanse wetten heeft overtreden. Het land wil een asielverzoek wel in behandeling nemen als het Snowden op eigen gelegenheid lukt het land te bereiken, of een van de ambassades in het buitenland. "Dit is de beslissing van Russische autoriteiten". 

Dit weerspreekt de verklaringen van de Russen, die steeds hebben gezegd dat Snowden niet op Russisch grondgebied is, maar in transit; hij kan vertrekken wanneer hij wil. (Source)
28 juni 2013

VADER VAN SNOWDEN SPREEKT! 

De vader van Edward Snowden heeft het Amerikaanse OM gezegd dat zijn zoon onder bepaalde voorwaarden bereid is naar de VS te komen; onder andere geen detentie voor zijn zaak behandeld wordt en geen spreekverbod. Hij heeft zijn zoon niet meer gesproken sinds hij geheime informatie over de NSA openbaar heeft gemaakt. Lonnie Snowden heeft met de MinJus Eric Holder gecommuniceerd via zijn advocaat (...) Hij zegt ook, dat hij wil dat zijn zoon bepaalt waar de zaak dient. (...) ook maakt dat hij zich zorgen over de mensen met wie hij zich nu omringt. Hij zegt: "Ik denk dat Wikileaks, gegeven hun historie, zich weinig gelegen laat liggen aan de Grondwet van de VS. Ze willen gewoon zoveel mogelijk informatie openbaar maken". (Source)

27 juni 2013

Snowden voorlopig vast in niemandsland?

Edward Snowden is niet gespot op de vlucht van donderdag naar Cuba. Hij is ook niet geboekt op vluchten van de eerstkomende drie dagen. Zonder paspoort, ziet het er naar uit dat hij voor onbepaalde tijd vast zit in niemandsland op Moscow Sheremetyevo luchthaven.
Meantime: Edward Snowden is een fiks handelsrisico voor Ecuador. Ecuador heeft misschien wel twee maanden nodig om te beslissen of het land Snowden asiel geeft.

SHOCK! Ook Nederland werkt aan aftappen internet

Nederland is bezig om – in het geheim – een massale internettap voor te bereiden die het op ongekende schaal mogelijk maakt om onbeperkt alle internetverkeer dat in Nederland door de kabels loopt af te tappen. Alles! En waarom bestaat hierover in Nederland niet dezelfde verontwaardiging als over PRISM? Hoe is deze datatap anders? Argo 2 of Project Symbolon is de codenaam. Pas eind september wordt bekend of zo’n extreme maatregel er überhaupt wel mag komen. Volgens Kamerlid Van Raak (SP-tomaat) denken de minister en de geheime diensten vast na over een gouden data-ei. SIGINT Signals Intelligence (samenwerkende geheime diensten) - (Bron)


26 juni 2013

Snowden heeft kopieën verborgen voor geval 'ongeluk'

De schat aan geheim materiaal die Snowden aan The Guardian heeft gegeven is gekopieerd, geencrypteerd en gedeeld met een aantal mensen wereldwijd. Dat heeft Glenn Greenwald van The Guardian verteld aan journalist Eli Lake. Snowden heeft dat gedaan in het geval er iets mis mocht gaan of hem iets zou overkomen. (Source)


Snowden heeft het transit hotel in Moskou verlaten

Het is bevestigd dat Snowden in het Express Capsule Hotel op het vliegveld Moscow Sheremetyevo heeft overnacht, maar hij is nu uitgecheckt, zeggen Russische media. Een andere bron heeft RIA-Novosti verteld dat Snowden nog in het transitgebied is. Als transitpassagiers een ticket hebben voor een andere bestemming en een visum hebben voor dat land, kan Rusland een transitvisum voor Rusland afgeven. Die kan worden aangevraagd bij een consulaat op het vliegveld. Dat is misschien wat Snowden gedaan heeft. Hij is ieder geval niet de Russische grens gepasseerd. (Source)

Inmiddels is ook bekend geworden op welke gronden China uitwijzing van Snowden heeft geweigerd. Het papierwerk dat de VS had ingestuurd vermelde niet de tweede naam van Edward J. Snowden..25 juni 2013

Nog in transit

Putin heeft bevestigd dat Edward Snowden zich nog altijd in Moskou's Sheremetyevo transitgebied bevindt. Puntin staat machteloos! Het regime in de VS zegt dat Moskou de klokkenluider 'verbergt'. 

JIJ KIEST! VEILIGHEID OF VRIJHEID? 

Hier is een moreel dilemma voor 73 procent van de Nederlanders die het prima vindt om privacy (vrijheid) op te geven voor veiligheid: 
West Australia Police Commissioner promises to monitor ALL emails for "anti-Muslim content". WA Police Commissioner Karl O'Callaghan is believed to have promised the Islamic Council of WA that his technology crime division will monitor all emails sent and received in WA for anti-Muslim content. Given the nature of the Internet that would include emails from any part of the world. (Source)
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both. ~~ Benjamin Franklin

Obama leert de betekenis van macht

De postmoderne, anti-Amerikaanse regering Obama leert nu dat macht geen ding op zich is, maar het resultaat is van waarden en de wil ervoor te vechten. Ze leren op de harde manier wat het betekent om minder macht te hebben. De frustratie neemt zichtbaar toe. Hier de gevolgen dus ver: 


24 juni 2013

De klokkenluider verdwijnt van de radar, laat diplomatieke chaos achter

VS zegt in contact te zijn met landen waar Snowdon op reissreis zou kunnen zijn. 

BREAKINGDe White House denk te weten waar Snowden is. Dat heeft de woordvoerder, Jay Carney vanmiddag gezegd tijdens een persbriefting: "Wij geloven dat hij nog in Rusland is".SNOWDEN GEEFT NSA SPIONAGE TOE


BREAKING: Edward Snowden heeft toegegeven dat hij het werk bij NSA onderaannemer Booz Allen Hamilton heeft aangenomen, uitsluitend met de bedoeling informatie te krijgen over het US dataverzamelingsprogramma, heeft hij verteld aan de South China Morning Post.


UPDATE: Julian Assange, juridisch adviseurs en woordvoerder gaven een persco per conference call. Assange zei onder andere het volgende:
 • Obama's oorlog tegen klokkenluiders is schandalig.
 • Snowden is veilig, gezond, maar het is een geheim waar hij is.
 • Obama heeft spionagewetgeving twee keer zo vaak gebruikt als vorige regeringen.
 • Het resultaat is de complete vernietiging van veiligheidsjournalistiek. 
 • De regering van Obama neemt het op tegen een generatie die massaschendingen van privacy niet accepteren.
 • Dit is niet de manier om om te gaan met rechtenschendingen door de regering.
 • De aanklachten tegen Snowden zijn niet juridisch, het is intimidatie. 

UPDATE: "Snowdon heeft nooit in- of uitgecheckt", zegt staf van het Express Capsule Hotel op Moskou Airport

Persco van Ecuadoriaanse Minister van BuZa:
 • "De VS schendt de Vierde en Vijfde Amendementen van de Amerikaase Grondwet en mensenrechten", zegt Snowden in een brief aan de president van Ecuador.
 • MBZ: Is het volk verraden, of bepaalde elites? 
 • MBZ: We weten niet waar Snowden is. 
 • MBZ: Ecuador heeft het asielverzoek van Snowden in overweging. 
 • MBZ: Paradoxaal dat degene die privacyschendingen heeft gemeld, nu zelf vervolgd wordt

UPDATE: De Amerikaanse democratische regering is woest op de Russen en de Chinezen voor hun rol in de vlucht van Snowden. China liet de klokkenluider vertrekken, nadat de VS een uitleveringsverzoek had gedaan. De Chinezen zeggen dat ze het papierwerk niet tijdig hebben ontvangen. Er dreigt nu ook een diplomatieke oorlog. Audio. Video.

Inmiddels heeft een advocaat van Snowden gezegd dat een official namens Hong Kong, Snowden heeft geadviseerd Chinees grondgebied te verlaten. Dit betekent dat China achter dat advies stond. De advocaat, Albert Ho, is ook parlementslid in Hong Kong en staat kritisch tegenover China. Snowden had zich zelf met hem in verbinding gesteld, volgens Reuters. (Source)

UPDATE:
De Amerikaanse MinBuZa John Kerry heeft gezegd dat de VS niet bekend is met het reisplan van Snowden, maar dat hij "erg bezorgd" zou zijn als China en Rusland op de hoogte zouden zijn van de plannen. Er wordt gezegd dat het vlucht voor Havana door Amerikaanse luchtruim gaat.

UPDATE: Het vliegtuig is vertrokken uit Moskou, zonder Snowden. De volgende vlucht is om 16:20 lokale tijd, binnen twee uur. Audio.

UPDATE: Het is op dit moment nog aan raadsel waar Snowden en zijn party zijn. Waarschijnlijk binnen de transitzone. De ambassadeur van Equador heeft gisteren enkele uren met Snowdens juridisch adviseurs gesproken. Een correspondent van FSN gaat momenteel aan boord van de vlucht naar Havana, maar tot op dit moment is geen spoor van de man zelf. Luister naar haar hier. Foto's: hier hoort Snowden te zijn, maar hij is er niet. H/t @ollybarratt @featurestory

23 juni 2013

UPDATE: Snowden is momenteel in Moskou. Wikileaks heeft bevestigd dat de eindbestemming Ecuador is. De minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Snowden asiel heeft gevraagd. De VS heeft zijn paspoort ingetrokken. Dat is al gebeurd voordat Snowden Hong Kong verliet. (Bron)

NAAR CUBA, VENEZUELA, ECUADOR OF IJSLAND

Een bron van het Russische Aeroflot heeft gezegd dat Snowden maandag vanuit Moskou zal doorvliegen naar Cuba, en van daaruit naar Venezuela. De South China Morning Post zei eerder vandaag dat de eindbestemming Ecuador of IJsland is. Wikileaks heeft gezegd dat zij Snowden helpen asiel te vinden in "een democratisch land".

Wikileaks voegde eraan toe op Twitter dat Snowden begeleid wordt door diplomaten en jurisch adviseurs en dat hij reist via een "veilige route". "The WikiLeaks legal team and I are interested in preserving Mr Snowden's rights and protecting him as a person," zei de Spaanse oud-rechter, Baltasar Garzon, nu juridisch directeur van WikiLeaks en advocaat van de grondlegger, Julian Assange, in een verklaring. (Source)


21 juni 2013


"VK TAPT EMAIL, FACEBOOK"

The Guardian meldt dat Britse inlichtingendiensten direct glasvezelkabels aftappen. Het gaat om zowel telefoon- als internetverkeer. Dat heeft klokkenluider Ed Snowden onthuld. De Britten delen de informatie met de Amerikaanse National Security Agency (NSA).

Het aftapprogramma, met de codenaam Tempora, loopt al zo'n 18 maanden. De taps zijn geinstalleerd op plaatsen waar de kabels aan land komen. Dagelijks worden wel 600 miljoen gesprekken afgeluisterd.

Behalve telefoongesprekken tapt GCHQ ook emails, berichten op Facebook en browsergeschiedenissen. Volgens Snowden is wat de Britten hier doen nog erger dan het Amerikaanse PRISM-programma. Ongeveer 850.000 medewerkers van NSA hebben toegang tot de informatie.

Bedrijven  die bij het project betrokken zijn, werden tot geheimhouding gezworen. Volgens een anonieme expert zijn de selectiecriteria geheim; maar de taps zijn legaal. De bron zegt dat Tempora al ernstige misdaden heeft helpen voorkomen en opsporen.