zondag 23 juni 2013

Plasterk: ''AIVD maakt geen gebruik van PRISM''

Min.v.BiZa Plasterk: De inlichtingendiensten AIVD en MIVD maken geen gebruik van het omstreden Amerikaanse computerprogramma PRISM. Ga rustig slapen, ik pas op de winkel


The right of the people to be secure (...) against unreasonable searches and seizures, shall not be violated
De inlichtingendiensten AIVD en MIVD maken geen gebruik van PRISM, zei Plasterk vrijdag na afloop van de ministerraad. Amerikanen zullen natuurlijk waarschuwen als er onraad is. Maar diensten vertellen elkaar niet hoe ze aan de informatie zijn gekomen. AIVD en de MIVD zullen buitenlandse diensten nooit vragen dingen te doen die ze hier zelf niet mogen. De Nederlandse diensten kunnen ook niet zomaar rondneuzen in onze gegevens. De minister moet daarvoor zelf opdracht geven, dat wil zeggen dat hij beslist. Maar zorgen maken moeten we ons toch vooral omdat er terroristen bestaan, aldus Plasterk.
Ga rustig slapen!

De reden waarom men zich in de VS druk maakt over dataverzameling geldt hier net zo goed. De NSA mag alleen gegevens verzamelen over buitenlanders, niet over citizens. Geloof jij dat ze zich daaraan houden? Waarom zou de Nederlandse staat moreler of betrouwbaarder zijn dan de Amerikaanse? Who are we kidding?

De kwestie is een principiele. Geen enkele machthebber is te vertrouwen, per definitie niet. Ook niet als ze met een mandaat van de kiezer op het pluche zitten. De geschiedenis ligt bezaaid met regeringen die 'rogue' gaan, zich tegen de bevolking keren als hun machtsbasis in gevaar is.

Daarom heeft de VS een constitutie, waarin beschreven is wat de regering niet mag. Dat staat gebeiteld in dit soort taal (Vierde Amendement van de Bill of Rights): 
The right of the people to be secure in their persons, houses, papers, and effects, against unreasonable searches and seizures, shall not be violated, and no Warrants shall issue, but upon probable cause, supported by Oath or affirmation, and particularly describing the place to be searched, and the persons or things to be seized.
Duidelijk? Deze vrijheid wordt bewaakt door een Constitutioneel Hof. En nog proberen geregeringen weg te komen met een megadataverzamelingscentrum, zoals nu wordt gebouwd in de woestijn van Utah. In een 6-delige serie kun je bekijken hoe Big Data Mining werkt en hoe Obama er de verkiezingen mee stal. Je bent waarschuwd. 

Terrorismebestrijding gaat voor privacy 

"Afluisteren is prima hoor"

Bron

Nederland is kampioen afluisteren

Bron