woensdag 1 oktober 2014

Australische Joint Strike Fighter maakt maagdenvlucht

De F-35 Joint Strike Fighter is de perfecte illustratie waarom de commando-industrie niet werkt. Economisch rendement bepaalt de haalbaarheid van een product; een staatsproduct wordt niet gecorrigeerd door marktsignalen.  De kosten lopen gierend uit de hand. Sep 30, 2014 Australie’s eerste F-35A Lightning II Joint Strike Fighter maakt maagdenvlucht.


UPDATE: Vandaag in de papieren Telegraaf de tussenstand van de tegenorders...Het onderhoud van de motoren gaat naar Italie. Aero Holland, aan wie het onderhoud eerst was uitbesteed, is overgenomen door Pratt & Whitney. Het behoeft geen commentaar dat General Electric nooit zal toestaan dat een concurrent het onderhoud van haar motoren gaat doen.

9 nov. 2013


Waarom de JSF er moet komen: No JSF, No Nukes


Het raadsel waarom de F-35 wordt doorgedrukt is achteraf een 'no brainer'. Kort en bondig: no JSF, no nukes! De vredesfascisten ruiken een laatste kans om van de Atlantische kernwapentaken af te komen.


1 nov. 2013


JSF werpt eerste bom 

De F-35 Lightning II, ook bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), heeft bij een oefening met een bom voor het eerst een gronddoel geraakt. Een Paveway II-bom werd van 8 kilometer hoogte afgevuurd op een tank bij de Amerikaanse luchtbasis Edwards in Californië. Dat heeft het Pentagon woensdag bekendgemaakt. De Paveway II-bom bevatte geen springstof. Wapensysteem Volgens de piloot van het toestel, Richard Rusnok, laat de test zien dat de JSF een echt wapensysteem is geworden. (Bron, inclusief foto's)


5 sept. 2013

De Canadese regering wint informatie in over alternatieven voor de peperdure F-35 Lightning. Het hele JSF-project zou daarmee op losse schroeven komen te staan. Volgens berichten in de Canadese pers zou de Canadese regering op zoek zijn naar een alternatief voor de F-35 Lightning, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet. In de zomer van 2010 werden de kosten voor 65 F-35′s nog geraamd op 9 miljard dollar, maar in april van dit jaar werd duidelijk dat het eerder om $25 miljard voor de komende 20 jaar zou gaan. Nu staat ook die schatting ter discussie. (Bron)

Korte geschiedenis van de JSF

PvdA staakt verzet tegen JSF-project

De PvdA laat haar verzet tegen de JSF als opvolger van de F16 varen. Dat meldt de NOS. Goed ingevoerde bronnen in Den Haag stellen daarmee tegen de omroep dat de kans groot is dat het kabinet nog deze maand een besluit neemt over de aanschaf van 35 JSF's. (Bron)

Vliegtuigfabrikant Saab in Zweden biedt Nederland één vaste prijs aan voor de Saab Gripen NG als vervanger voor de F16. (Bron)

 

De concurrentie - bijvoorbeeld de Saab Gripen NG - is een kant-en-klaar product. Het is een raadsel waarom de Nederlandse regering zo halsstarrig blijft vasthouden aan het JSF-project.20 aug. 2013

De Joint Strike Fighter is overheidsfalen op alle fronten

Volgens een van de supporters van het vliegtuig is de JSF niet "wat de troepen nodig hebben"; het is "te duur", "te slecht gemanaged" en "de problemen te veel om op te noemen". De F-35 is een typisch geval van overheidsfalen op alle fronten - militair, federaal, staats, lokaal, zelfs op het niveau van vliegveiligheid. Niet een cruciaal overheidsdepartement beantwoordt aan de eisen dat het de mensen beschermt, waar ze voor staan. Senator Patrick Leahy, D-Vt., die deze kritiek schreef is niet uniek als voorbeeld van overheidsfalen, maar hij ziet geen ander alternatief dan de nederlaag. Hij moet in 2014 herkozen worden en is sinds lang een voorstander van het stationeren van de JSF in Vermont. Hij schreef de kritiek in een brief aan een kiezer die in maart 2013 gepubliceerd werd; dat was zijn laatste publieke communicatie sinds december 2012 toen hij weigerde tegenstanders van de F-35 te ontmoeten. (Bron)


2 juni 2013

Plannen Joint Strike Fighter volledig gehackt door Chinese spionnen

Chinese hackers compromitteren steeds vaker Westerse wapensystemen. Ze hebben al meer dan 25 Amerikaanse wapensystemen gehackt. Defensie-analysten hebben laten weten dat de VS niet goed voorbereid is op een massale cyberaanval. Ontwerpen van jachtvliegtuigen, schepen en raketafweer zijn een geliefd doelwit van Chinese hackers.

De F-35 Joint Strike Fighter, het duurste wapensysteem dat ooit gebouwd is, staat ook op de lijst met gehackte wapensystemen.

Het F-35 JSF programma is extra kwestbaar omdat de ontwikkeling erg lang duurt. Defensie-analysten merken op dat bij het ontwerpen van het informatiesysteem van de JSF geen rekening is gehouden met cyberspionage.

Lockheed Martin heeft toegegeven dat onderaannemers (6 tot 8 bedrijven in 2009 alleen al) gehackt zijn, waarbij alle informatie volledig gecompromitteerd is.

Het is zelfs zo, dat de stealth fighter waarschijnlijk het meest gevoelig is voor cyberspionnage vanwege het grote aantal internationale onderaannemers. Tweede-Kamerleden zouden er goed aan doen te vragen aan de minister of er Nederlandse onderaannemers bij betrokken zijn.

Ook Australie heeft bekend gemaakt dat Chinese hackers plannen hebben gestolen voor het nieuwe hoofdkwartier van de nationale inlichtingendienst.

Het is onduidelijk in welke computersystemen precies is ingebroken, en wanneer dit is gebeurd. Een anonieme bron merkte op: 
"Vaak weten bedrijven niet dat ze zijn gehackt, totdat de FBI het ze vertelt. Dit is miljarden dollars aan militair voordeel voor China. Ze hebben 25 jaar aan onderzoek en ontwikkeling gratis gekregen. Het is bizar". 
In een verklaring zei de Amerikaanse woordvoerder van Defensie George Little:
"The Department of Defense takes the threat of cyber espionage and cyber security very seriously, which is why we have taken a number of steps to increase funding to strengthen our capabilities. Suggestions that cyber intrusions have somehow led to the erosion of our capabilities or technological edge are incorrect."
Naar verwachting staat de cyberspionage op de agenda in juni wanneer Obama een ontmoeting heeft met de Chinese president Xi Jinping.