donderdag 20 juni 2013

Europarlement wil vervolging Le Pen voor haatzaai

Marine Le Pen ziet waarschijnlijk vervolging tegemoet voor het vergelijken van in het openbaar biddende moslims met de bezetting door de nationaal socialistenLe Pen stelde de wekelijkse openbare gebedsessies aan de kaak

Het juridische commissie van het Europese Parlement heeft vandaag aanbevolen dat Le Pens parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven.


Dat maakt de weg vrij voor een stemming door het voltallige EP in juli en haar vervolging voor rassenhaatpraat in Frankrijk.

Het Brits parlementslid voor de Conservatieven, Sajjad Karim die zitting heeft in het commissie stemde voor de aanbeveling. "Er is een rode lijn tussen vrijheid van meningsuiting en haatzaaien", zei hij.

"Ik, en een aantal leden met mij, hebben ervoor gestemd om mevrouw Le Pens onschendbaarheid op te heffen en ik heb er alle vertrouwen in dat de meerderheid van het Europees Parlement in juli er ook voor zal stemmen".

Op verzoek van het Franse ministerie van Justitie begon het Europees Parlement een onderzoek.

Le Pen maakte de gewraakte opmerkingen tijdens een speech voor aanhangers van haar partij, het Nationaal Front, in december 2010. Ze was toen nog niet partijvoorzitter. Ze stelde de ostentatieve, openbare gebedsessies aan de kaak:
"Als je wilt praten over de Tweede Wereldoorlog en over bezetting, zouden we het eens moeten hebben over de bezetting van ons grondgebied. Er zijn geen pantserwagens, geen soldaten, maar er is toch een bezetting en dat is zwaar voor de mensen".
Er wonen 5 miljoen moslims in Frankrijk, het hoogste aantal in Europa.