dinsdag 18 juni 2013

Plan Van Dijkhuizen geeft economie doodsteek

Het laatste waarop dit land zit te wachten is lastenverzwaring, afhankelijkheid van de staat en een rem op ondernemen


De bekende blauwe envelop zal wat vaker vallen.

Het gisteren gepresenteerde belastingplan van Commissie Van Dijkhuizen (CVD) zal de nekslag betekenen voor de brakke Nederlandse economie. En het zal ons het laatste restant aan ondernemingszin kosten. Het is zelfs zo treurig dat ZZP'ers met een laag inkomen meteen de bijstand in kunnen. 

De meest ingrijpende maatregel in het vereenvoudigingsplan, is dat burgers die minder dan 62.500 euro per jaar verdienen, 37 procent aan de staat moeten gaan afdragen. Dit betekent dat twaalf van de dertien miljoen belastingplichtigen onder dit tarief vallen.

Het overige miljoen aan topinkomens moet worden belast met 49 procent.

Om het gat in de staatsinkomsten te vullen moet het BTW-tarief van 21 naar 23 procent. Een overall lastenverzwaring op consumeren. Het is de nekslag voor een fragile economie.

De commissie wil de zelfstandigenaftrek schrappen. Daardoor moeten zelfstandigen ca. 2.700 euro extra belasting gaan ophoesten. Voor gestarte zelfstandigen is de klap nog groter: zij zullen bijna 3.500 euro moeten inleveren door het schrappen van de startersaftrek.

Als de nieuwe belastingplzPannen doorgevoerd worden betekent dit het einde van veel zelfstandigen. Het enige dat dan nog rest is de bijstand. 

Volgens Commissie Van Dijkhuizen, die het rapport liet doorrekenen door het CBP, moet het nieuwe belastingstelsel tot 140.000 nieuwe banen leiden, maar waardoor die banen zullen ontstaan is volstrekt onduidelijk. De vraag is ook, of dat sowieso niet buiten de scope van de commissie valt.

Door de starre ontslagregeling worden vaste contracten bijna niet meer afgesloten, tijdelijke contracten worden na drie jaar niet meer verlengd. Mensen worden wel na drie contracten naar huis gestuurd om de periode af te wachten waarop ze weer mogen worden aangenomen zonder een vast contract.

Daarnaast durven werkgevers het risico voor een vast contract toch al niet aan vanwege de onzekere economische ontwikkelingen.

De vooruitzichten van grotere ondernemers zijn ook niet rooskleurig. Zo moeten ondernemers met een Besloten Vennootschap over hun reserves jaarlijks vermogensbelasting gaan betalen.

De hypotheekrenteaftrek wordt gemaximaliseerd naar 37% en de zorgtoeslag zal rechtstreeks op de rekening van de zorgverzekeraars worden gestort.

Zelfstandigheid wordt bestraft. Massale afhankelijk van de staatscharitas dreigt. Waar is de liberale VVD? Heeft die het plan voor sluipmoord op het laatste restje ondernemingszin nog niet door de shredder gevoerd? Het nieuwe belastingplan is de nekslag voor de fragile economie.