donderdag 13 juni 2013

10 Aanwijzingen dat Nederland economisch aan het ontploffen is

Dit is het Onderwerp van de Dag dat er niet was. Politici willen ons laten geloven dat er een stille natuurramp plaatsvindt in plaats van een mensgemaakt drama. We brengen het nog even in herinnering: Nederland zit op de rand van de afgrond


Ruim 70.000 Nederlanders maken als gevolg van de verslechterde economie gebruik van voedselbanken. 

1. Recordaantal bedrijven failliet in mei - 10 juni 2013
In mei is een recordaantal bedrijven failliet gegaan. 796 ondernemingen konden niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Sinds 1981, het jaar waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek de metingen begon, is dit aantal in een maand niet zo hoog geweest.

De motor- en autobranche heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 17 procent minder omzet gedraaid dan een jaar eerder. Daarmee is het de grootste omzetdaling sinds het tweede kwartaal van 2009.

De bouwsector heeft een zwaar jaar achter de rug waarin de productie daalde met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent. Daarmee is de bouw van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis.

Het faillissement betreft de 141 filialen in Nederland van Free Record Shop, waar 755 mensen werken. Onder de bv's die failliet zijn verklaard, zitten verder Fame Music en Van Leest Platenzaken. Ook het bedrijf waar de eerder dit jaar gesloten stationskiosken van Free Record Shop onder vielen, is bankroet verklaard.

Alle 20 vestigingen van Block zijn gesloten. Vrijdag overleggen de curatoren met de vakbonden. Daarna lijkt ontslag voor de 175 medewerkers onvermijdelijk.

iCentre, de grootste Nederlandse keten die Apple-producten verkoopt, is bijna failliet. De winkelketen heeft al uitstel van betaling aangevraagd.

Door het slechte weer in het voorjaar en de economische recessie hebben Nederlandse kledingwinkels dit jaar zo weinig verkocht, dat velen nu al grijpen naar het wapen van de korting.

8. Voedselbank blijft groeien - 13 juni 2013
Maar liefst 1600 huishoudens met 4000 klanten, onder wie 1600 kinderen en 300 baby's, maken gebruik van de Amsterdamse Voedselbank. Ook landelijk blijft de vraag maar groeien door de economische crisis, maar de aanvoer van voedsel neemt af. 70.000 Mensen maken gebruik van de Voedselbank, een stijging van 60 procent ten opzichte van 2011. 

Dit soort voorspellingen van de eurotsaren zijn bedoeld voor psychologisch effect. Met reele economische cijfers hebben ze niets te maken. Sterker nog, als de tsaren 'herstel' roepen, zakken we meestal dieper weg! 

De overheid geeft teveel geld uit. De staat is gewoon te groot. Daarom loopt de economie vast. Als de economie vastloopt heb je cultureel en economisch een veel zwakkere verdediging. Het geld dat de overheid uitgeeft, moet privaat worden verdiend. De verhouding is daarom belangrijk. Als de staat te groot wordt, kan de private sector het geld niet meer opbrengen. Om een idee te geven: momenteel is de staat goed voor 55-60 procent van het BNP. In de gemiddelde Sovjetstaat ten tijde van de implosie, was dat 70 procent. We zijn een land geworden met burgers die zich gedragen als een stel hulpbehoevende huilbabies. De crisis is veroorzaakt door de socialistische mentaliteit van graaien in de collectieve kas. Dat kan niet worden opgelost door de dezelfde mentaliteit. Er moet dus een mentale revolutie plaatsvinden, willen we hieruit komen.