woensdag 1 mei 2013

VN Doofpot: Hezbollah Vermoordde Hariri

Is het een internationale intrige of hebben de onderzoeksambtenaren gewoon angst? Het Bijzondere Tribunaal van de VN, dat de moordaanslag op de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri onderzoekt, heeft volgens informatie van Der Spiegel verrassende nieuwe inzichten – en verzwijgt deze. Volgens deze inzichten was Hezbollah verantwoordelijk.
14 februari 2005: Voor het hotel St. Georges in Beiroet explodeert een krachtige bom, net op het moment dat een colonne auto’s van de voormalige minister-president Rafik al-Hariri voorbijkomt. In het inferno komen behalve Hariri lijfwachten en passanten om, in totaal 22 mensen.

Waarom moest Hariri sterven? Uit een onderzoek waartoe de Verenigde Naties hadden besloten, bleek eind 2005 dat vermoedelijk Syrische veiligheidsdiensten en Libanezen van hoge rang verantwoordelijk waren. Vier verdachten werden gearresteerd. Maar het laatste bewijs werd niet gevonden. In april 2009 verordende een nieuw geïnstalleerd bijzonder VN-tribunaal de vrijlating van de mannen.

Nu zijn er aanwijzingen voor nieuwe en opzienbarende onderzoeksresultaten. Zoals Der Spiegel uit kringen rond het tribunaal vernam en waarvan zij zich door inzage in interne papieren liet overtuigen, staat de zaak op het punt van een doorbraak. Volgens nieuwe inzichten waren het niet Syriërs, maar commando’s van de Libanese sjiitische organisatie Hezbollah (“Partij van God”) die de aanslag hebben gepland en uitgevoerd. Het hoofd van het tribunaal Bellemare en zijn rechters willen deze inzichten, die hen sinds een maand bekend zijn, kennelijk onder de pet houden.

Dat de zaak mogelijk is ‘opengebroken’, is volgens informatie van de informant van Der Spiegel aan speurzin en technologie te danken. Een speciale eenheid van de Libanese veiligheidsdiensten heeft naar verluidt de nummers van mobiele telefoons weten te achterhalen, die op de dagen voor de aanslag en vervolgens op de dag van de aanslag zelf in Hariri’s omgeving te lokaliseren waren.

De onthullingen over de vermoedelijke opdrachtgevers van de moord op Hariri zullen naar verwachting schadelijk zijn voor Hezbollah. De leider van de beweging, die in de VS ondanks haar formele onderschrijving van de democratische spelregels op de lijst van terreurorganisaties staat, ziet de bui al hangen. Bij een toespraak in Beiroet sprak Nasrallah over de ‘samenzweringsplannen’.

Over de redenen waarom het Hariri-tribunaal de inzichten verzwijgt, kan alleen maar gespeculeerd worden. Mogelijk zijn de onderzoeksambtenaren bang dat de gemoederen in Libanon door hen verhit kunnen raken. Een schriftelijke navraag van Der Spiegel werd door de persdienst beantwoord met de vingerwijzing dat men zich m.b.t. “operationele details” niet kan uiten.

Vertaald uit het Duits door Clark Kent


De Engelse versie is veel uitgebreider en van harte aanbevolen, ook al omdat het laffe bijzinnetje "die in de VS ondanks haar formele onderschrijving van de democratische spelregels op de lijst van terreurorganisaties staat" er niet in staat. 

Dat de Engelse editie van Der Spiegel nogal afwijkt van de Duitse is op Davids Medienkritik al vaker besproken.

Verder gespot op De Dagelijkse Standaard: VN: Hezbollah verantwoordelijk voor dood Hariri

Google News over hariri hezbollah

Eind april beschreef de Jerusalem Post al hoe het ongedaan maken van het eigen onderzoek van de VN naar de moord op Hariri leidde tot de vrijlating van de pro-Syrische verdachten en hoe dat de kans vergrootte dat Hezbollah de regering in Libanon in haar macht zou krijgen:Dit artikel verscheen eerst op 23 mei 2009 op Het Vrije Volk onder de titel "Concreet spoor naar de “Partij van God”"