donderdag 2 mei 2013

Hoe Moet je Uien en Knoflook Conserveren 3/3

UIEN

Plantuien bewaren 
Plantuien kan je ettelijke maanden bewaren. Ze moeten dan wel opgeborgen worden in een koele en donkere ruimte. Verwijder het afgestorven loof en de bruine vliezen rond de ui niet, want deze beschermen de geoogste ui.


Zaaiuien bewaren 
Wacht met de oogst tot het loof grotendeels plat is gaan liggen. Je kan de uien dan veel beter drogen. Zorg voor een koele vorstvrije ruimte en je kan de uien bewaren tot maart of april. Als je na september nog zaaiuien oogst, beschadig je veel bruine vliezen. De kans op rotten neemt dan sterk toe. Geregeld controleren, want elke beschadiging kan rot veroorzaken en een rotte ui besmet al snel een andere.

Uien drogen in een oven
De uien in dunne plakjes snijden en goed los schudden zodat u afzonderlijke uienringen krijgt. Leg de uienringen op bakpapier en daarna op uw bakplaat. Je kunt de uienringen bovenop elkaar leggen (wel goed los schudden) en je kunt ook meerdere bakplaten tegelijk in de oven plaatsen. Verwarm voor het drogen de oven voor op 80 graden. Laat de uien 4 tot 5 uur in de oven drogen. De smaak van de gedroogde uien is heerlijk intens. Eén tot twee maanden op kamertemperatuur (sommige bronnen zeggen langer). Als ze langer bewaard moeten worden is rond de nul graden (-10 - 00 C) het beste. Als er lucht wordt ververst, is ze tot negen maanden te bewaren.


KNOFLOOK

Drogen in een voedseldroger of in een droogoven 
De temperatuur om knoflook te drogen is 35 graden. Het voordeel van drogen in een voedseldroger is dat u knoflook ook echt kan drogen en daarna gebruiken in verse bereidingen. In het midden en noorden van Europa ia de temperatuur en luchtvochtigheid niet goed genoeg om knoflook buiten te drogen. Ook als knoflookteentjes door aan het schieten zijn is drogen een ideale oplossing. Verwijder dan ook eventueel donker gekleurde stukken van uw knoflook.

Invriezen als tenen, of gehakt
Als de knoflook sporen van schimmelaantasting vertoont: niet bewaren. Een oude en beproefde methode: de bewaartijd van knoflook kan worden verlengd - naar verluidt: tot een jaar - door ze koud te roken. Bovendien ontstaat er een extra smaakelement.